Ukrán nemzetiségi műsor: Ukrajnában minden év novemberének utolsó szombatján emlékeznek a Holodomor áldozataira

A december 2-i adás tartalmából.

2021. november 27-én, a Holodomor áldozatainak emléknapján, amelyet Ukrajnában minden év november utolsó szombatján tartanak, Budapesten, Nyíregyhán, Szegeden és Kecskeméten megemlékeztek a sztálinista rezsim szörnyű bűnének – a Holodomor, az ukrán nép genocídiumának ártatlan áldozatairól.

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége a magyarországi ukránok civil szervezeteivel és a budapesti ukrán vasárnapi iskolák diákjaival közösen megkoszorúzta és emlékgyertyát gyújtott az 1932-1933-as Holodomor áldozatainak emlékműve mellett a budapesti Petőfi téren.

Az emlékműnél az ukrán görögkatolikus egyház képviselője, Damian Haboriy atya panachidát tartott a Holodomor áldozatainak emlékére. A gyerekek versekből álló műsort adtak elő az ukrán nép e szörnyű tragédiájáról.

A Holodomor áldozatairól megemlékeztek Nyíregyházán is, ahol a helyi Görögkatolikus Egyházmegye görögkatolikus templomának területén felállított 1932-33-as z ukrajnai Holodomor-emlékművet közösen koszorúzta meg a Ukrajna Nyíregyházi Konzulátusa és a Nyíregyházi Ukrán Önkormányzat.

Az 1932-1933-as ukrajnai Holodomor áldozatairól Szegeden is megemlékeztek. A Szegedi Ukrán Önkormányzat, a Csongrád-Csanád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete, valamint Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa megkoszorúzták az 1932-1933-as ukrajnai Holodomor áldozatainak emlékművét a Dóm téren található Szabadság parkban.

Kecskeméten, a kecskeméti ukránok önkormányzata a Hirős Agora Művelődési Központban kiállítást nyitott, amely bemutatja a Holodomor tragédiáját – az ukrán nép genocídiumát.
2021. november 27-én 16:00 órakor az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Központ csatlakoztak, az „Őrizd meg az emléket! Gyújts egy emlékgyertyát” évenként ismétlődő nemzetközi rendezvényhez, amely keretében gyertyát gyújtottak az 1932-1933-as Holodomor áldozatainak emlékműve mellett a budapesti Petőfi téren.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/12/Holodomor-2021-01.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább