Szerb nemzetiségi műsor - 46. hét

A november 15. és 21. közötti adások tartalmából.
 

November 15., hétfő:
Műsorunkban lesz rádiós híd a Vajdasági RTV Kollégáival, illetve, szólunk a budakalászi szerb ortodox templom szigetelési munkálatairól – interjúalany: Milos Trifkovic, az újvidéki kivitelező cég munkatársa. Új könyv jelent meg a szerb hittan oktatásáról – bemutatjuk a kiadványt, de természetesen lesznek hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

November 16., kedd:
Műsorunkban elsőként szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, majd vendégül látjuk Zoran Zivity atyát, budakalászi parókust, aki a parókia aktualitásairól beszél műsorunknak.

Pomázon a közeljövőben szobrot állítanak Nikola Tesla, szerb fizikusnak és feltalálónak. A mellszobor már megérkezett, az alapokat a város önkormányzata fogja elkészíttetni. Amúgy a választott testület poszthumusz díszpolgári címet adományozott a híres feltalálónak aki annak idején többször járt Pomázon (Műsor résztvevő: Krúnityné Sósity Anica, a Pomázi szerb Önkormányzat vezetője).

Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

November 17., szerda:
Műsorunkban szólunk egy szegedi megemlékezésről, hiszen a Szerb kultúra napjai szegeden c. rendezvénysorozaton belül vasárnap megemlékezés volt a szerb temetőben, ahol számos az I. világháborúban elesett katona nyugszik. Ennek kapcsán a szegedi szerb szervezetek vezetői koszorúkat helyeztek el, illetve, ima is elhangzott az elhunytakért (Műsorrésztvevő: Dalibor Milenkovic atya, szegedi parókus)

Beszélünk a Pomázi Szerb Folklórtáborról is (Műsorrésztvevők: Krúnityné Sósity Anica, főszervező, Dragan Pantelic, szerbiai koreográfus és Orosz Mónika a tábor résztvevője).
Vendégünk lesz Agatity Krunoszláv Kítyó, ismert harmonikás, aki a már említett pomázi táboron belül a harmonikásokkal gyakorolt és adott szakmai instrukciókat.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

November 18., csütörtök:
Műsorunkban szó lesz a Magyar Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságának üléséről (Műsorrésztvevő: Alexov Lyubomir szerb szószóló)
A Szerb országos Önkormányzat adott otthont a Bethlen Gábor Alap nemzetiségi pályázatokért felelős Albizottságának, amely tegnap tárgyalta meg a nemzetiségi civil egyesületek 2022. évi működési költségvetésére vonatkozó kérelmeket (interjúalany: Bogdán Péter, a szerb közösséget képviselő tag a bizottságban). Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

November 19., péntek:
Műsorunk vendége lesz Bogdán Péter, akit a BGA ZRT. nemzetiségi pályázatokért felelős Albizottságának tagjai tegnapelőtt az említett bizottság elnökének választottak.
A Srpski Venac Szerb Kulturális és Média Központban a múlt héten a szerb gimnazisták részére különböző műhely foglalkozásokat rendeztek – erről beszél Mitar Krkeljic, a műhelyek főszervezője.
A gyerekek mellett, a felnőttek is kezdtek szerb nyelvet tanulni Budakalászon – erről szól Vészits Péterné, aki a nyelvet oktatja.
Szintén vendégünk lesz Juhos Melinda, a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola oktatója, aki a Harmonika Csoporttal Deszken vendégszerepelt, lépett fel a hagyományos Bánáti Száboron – a délszláv népzene ápolásáról beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább