Szlovák nemzetiségi műsor - 38. hét

A szeptember 20. és 26. közötti adások tartalmából.
 

Szeptember 20., hétfő:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Budapesti Szlovák Intézet programjai
– A strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük a Nyelvek Európai Napját szept. 26 – án. Az esemény az Európa Tanács 47 tagállamának 800 millió lakosát buzdítja további nyelvek tanulására, bármilyen korban, az iskolában, vagy azon kívül….
– Král času /Az Idő Királya/ c. mese, pozsonyi anyag

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubnova Iveta

Szeptember 21., kedd:
– Beköszönés, műsorismertetés,
– Betlen Gábor Alapkezelő pályázata nemzetiségi civil szervezetek számára
– Aktuális felhívások
– A szlovák mint idegen nyelv tanítása
– A Pozsonyi Szlovák Rádiónak sorozata a XX. század „ismeretlen”, eddig eltitkolt, emberekről és eseményekről
5.rész: Szlovákok Ausztráliában

Szerkesztő – műsorvezető: Hrubnova Iveta

Szeptember 22., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Szerdán 55 éves korában elhunyt Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.
– Hírek
– Nemzetiségi inf.
-FUEN – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának kongresszusa 2021 Triesztben
megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet, az OSZÖ elnöke
– Kabelka” (Ridikül) című női magazin (55.00, Dózsa)
– „Tudjuk, mit eszünk?” – Minden az egészséges táplálkozásról
Hogyan marad friss a kenyér? Miben tároljuk a kenyeret? Nem műanyag zacskóban, de papírcsomagolásban sem. Hogy lehet tudni, menyire friss a pékáru?
– A teljes kiőrlésű pékáru komoly előnyei, mit tud a rozsliszt? Bio kenyér és pékáru…
Megszólalók: Barbara Štubňová, Mudr. Igor Bukovský

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 23., csütörtök:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek, nemzetiségi információk
– Jubilált a Kesztölci Pávakör – 2021 szeptember 4-én ünnepelte a Megyei Értéktár részét képező Kesztölci Pávakör megalakulásának 50. évfordulóját. A 14 fős kórus vezetője Kain Anna. Nemcsak szlovák népdalokat adnak elő autentikus módon, hanem őrzik és ápolják a Kesztölcön élő szlovák hagyományokat is. Évről évre eljátsszák a „Bőgőtemetést”, amely a farsang végét jelenti, szüretkor, aratáskor és lakodalmak idején pedig a falusi munkához kötődő népdalokat adnak elő. A kórusnak köszönhetően a településen az egyházi ünnepek alkalmával sem maradnak el a szlovák énekek – a karácsonyi énekek, a húsvéti Passió, és a temetési dalok között is szerepel szlovák nyelvű. A dalokat szintén a kesztölci hagyományoknak megfelelően jellegzetes és a magyarországi szlovákok körében egyedülálló tájnyelven éneklik. Előadásmódjuk főbb jellemezője a tercelés, kísérő hangszerük a harmonika. Öltözékük is a hagyományos kesztölci viselet.
Megszólalók: Radovics Paula, Kesztölc alpolgármestere, Hollerné Racskó Erzsébet, az OSZÖ elnöke, Kochnyák Ágnes -elnök, Kesztölci Szlovák Önkormányzat/, A pávakör tagjai: Kochnyák Sándor- képviselő, Kesztölci Szlovák Önkormányzat/, Kain Anna, Kecskeméti Magdolna, Szivek Gyula, Kain Rozália
– „Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe a szlovák történelmet bemutató sorozatunknak. 43. rész – „Rádióközvetítés”
írta: Ivica Ruttkayová
Megszólalók: Ivica Ruttkayová

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 24., péntek:
– Hírek
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Október 1-jén vesznek végső búcsút Andó György múzeumigazgatótól Békéscsabán
– Aktuális felhívások
– A Csobánkai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tervei, őszi programjai- megszólaló: Szabó Mónika, az önkormányzat elnöke
– Idén dr. Király Katalin etnológus vehette át a Cserfa levél- díjat Ecseren.
Megszólalók: Aszódi Csaba András –elnök, Zöld Koszorú Hagyományörző Egyesület, Szlovák Önkormányzat- Ecser és Dr. Király Katalin etnológus, igazgató- MSzKI
– Elhunyt Valencsics Emil pilisvörösvári mestercukrász. A szlovák-sváb családból származó pilisszántói születésű cukrász mindig hű maradt szlovák gyökereihez, aktívan részt vett a szlovák gasztronómiai versenyek zsűrizésében, tagja volt az OSzÖ Közalapítványa Felügyelő Bizottságának is. Valencsics Emiltől ma délután vesznek végső búcsút a pilisszántói temetőben. Rá emlékezünk mi is egy 2016-ban készült portré-beszélgetéssel.

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 25., szombat:
– A mai műsor első részében Rudabányácskára látogatunk, ahol Mária napi egyházi kórustalálkozót tartottak. Összeállításunkban sok érdekességet tudhatunk meg a sátoraljaújhelyi szlovák iskola kórusáról, a helyi Rozmaring énekkarról és a többi fellépőről is, és ízelítőt kapunk a koncerten elhangzott művekből.
Megszólalók: Kuczik Júlia, szervező, elnök, sátoraljaújhelyi és BAZ megyei szlovák önkormányzat, Holod Miklósné – vezető, Rozmaring asszonykórus, Galda Levente, énekes
– Mint arról már beszámoltunk, szerdán elhunyt Ando György etnográfus a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, több kitüntetés birtokosa, aki 16 éven át volt a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke. Ma egy hosszabb portrébeszélgetéssel búcsúzunk a magyarországi szlovákság emblematikus alakjától, aki mindössze 55 évet élt.

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 26., vasárnap:
– Beköszönés- műsorismertetés
– Október 1-én lesz Andó György, muzeológus temetése
– Évfordulónaptár
Válogatás a hét műsoraiból- benne:
– FUEN KONGRESSZUS ZAJLOTT OLASZORSZÁGBAN
– FUEN – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának Kongresszusa 2021 Triesztben
Megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet, az OSZÖ elnöke
– Ma van az Európai Nyelvek Napja
– A Szegedi Egyetem szlovák lektora népszerűsíti a nyelveket, buzdítja hallgatóinkat előadásával a nyelvek tanulására.
Megszólalók: Ladislav György
– Jubilált a Kesztölci Pávakör
– 2021 szeptember 4-én ünnepelte a Megyei Értéktár részét képező Kesztölci Pávakör megalakulásának 50. évfordulóját. A 14 fős kórus vezetője Kain Anna. Nemcsak szlovák népdalokat adnak elő autentikus módon, hanem őrzik és ápolják a Kesztölcön élő szlovák hagyományokat is. Évről évre eljátsszák a „Bőgőtemetést”, amely a farsang végét jelenti, szüretkor, aratáskor és lakodalmak idején pedig a falusi munkához kötődő népdalokat adnak elő. A kórusnak köszönhetően a településen az egyházi ünnepek alkalmával sem maradnak el a szlovák énekek – a karácsonyi énekek, a húsvéti Passió, és a temetési énekek között is szerepel szlovák nyelvű. A dalokat szintén a kesztölci hagyományoknak megfelelően jellegzetes és a magyarországi szlovákok körében egyedülálló tájnyelven éneklik. Előadásmódjuk főbb jellemezője a tercelés, kísérő hangszerük a harmonika. Öltözékük is a hagyományos kesztölci viselet.
Megszólalók: Radovics Paula, Kesztölc alpolgármestere, Hollerné Racskó Erzsébet, az OSZÖ elnöke, Kochnyák Ágnes -elnök, Kesztölci Szlovák Önkormányzat/, A pávakör tagjai: Kochnyák Sándor- – képviselő, Kesztölci Szlovák Önkormányzat/, Kain Anna, Kecskeméti Magdolna, Szivek Gyula, Kain Rozália

Szerkesztő – műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Forrás: unsplash.com

Olvasson tovább