Ukrán nemzetiségi műsor: Zenés-irodalmi összeállítás Vaszil Sztusz ukrán költő halálának 36 évforduló alkalmából

A szeptember 3-i adás tartalmából.

A hatkötetes Ukrán költészet antológiája (Hudozsnya Literatura, 1985) című műben, vagy az ötvenkötetes akadémiai Ukrán szépirodalmi könyvtár (Naukova Dumka, 1989) köteteiben hiába keresünk legalább egy említést Vaszil Sztuszról, az elnyomott kiváló ukrán költőről –, a szovjet-titkosrendőri rezsim áldozatáról. Úgy látszik egyéb gyűjteményben sem találjuk meg. A halál küszöbéről című mű – a rendszer számos áldozatáról szól. Furcsa is, meg nem is. Ilyen volt a mi sorsunk: üldözték és megbüntették a haladó szellemű másként gondolkodókat. Adja Isten, hogy csak múlt időben beszéljünk erről.

Jellemző, hogy V. Sztusz költészetének megismerése és elemzése során újabb fontos információkhoz jutunk, melyek segítenek nekünk abban, hogy objektívebben ítélhessük meg az ukrán irodalom szerepét a költő életében.

Az eredeti, tehetséges költő, Vaszil Sztusz híres 1960-1970-es évek politikai rendszerének aktív részese, szenvedélyes hazafi volt.

Ukrajna büszke lehet rá!

Vaszil Sztusz 1938. január 6-án született a Vinicai járásban, egy parasztcsalád gyermekeként. A Donyecki Tanárképző Főiskolára járt, aztán a kijevi Sevcsenkó Egyetemen volt aspiráns. Az aspirantúráról kizárták, aktív politizálása, és az intelligencia üldözése ellen tiltakozó röplapok aláírása miatt. Ez 1965-ben volt – megtört életében ekkor kezdődött el üldöztetése és minden későbbi baja, szerencsétlensége. Először 1972-ben tartóztatták le. Búcsú a feleségétől, gyerekeitől, barátaitól, majd a kijevi fogság. Ugyanezen év őszén az ítélet: 5 év a mordovi szigorú büntetőtáborban. Ezután 3 év száműzetés Kolimán. Rövid időre szabad lesz, majd újra fogságba kerül 15 évre Magadánban.

Ha összeszámoljuk, kiderül, hogy Vaszil Sztusz titkosrendőri (KGB) meghurcoltatása 20 évig tartott.

A költő első száműzetéséig jelentőset alkotott az irodalom terén: 1963-65 között válogatott költeményei jelentek meg, az akkori népszerű folyóiratokban, úgy mint a “Dnyipro”-ban és a “Zmina”-ban. Ezek voltak Sztusz első és utolsó publikációi a hazájában (a külföldi megjelenésre tervezett verseskötete nem került nyomdába). Viszont a nyugati emigrációs sajtóban 1977-ben megjelent a költő gyűjteményes kötete, Gyertya a csillárban címmel. Ez egy váratlan ajándék volt a száműzött költőnek (amiről Sztusz még csak tudomást sem szerzett)…

Vaszil Sztusz 1985 szeptemberében hunyt el.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/09/Sztusz-3.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább