Ukrán nemzetiségi műsor: Ukrajna függetlenségének 30. évforduló alkalma

Az augusztus 27-i adás tartalmából.

Budapesten augusztus 23-24-én számos rendezvényt tartottak a nagy ukrán nemzeti ünnep alkalmából – Ukrajna függetlenségének 30. évforduló alkalmából valamint az Ukrán Zászló Napja alkalmából. A mai műsorban beszámolót hallhat ezekről az eseményekről.

Augusztus 24-én, Ukrajna Függetlensége Napján, Budapest szívében, a Budai várban a magyarországi ukrán közösség és Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége közösen egy fleshmobot keretében kibontották Ukrajna 30 méteres lobogóját.

Az EGYSÉG Ukrán Egyesület 2020-ban elindított zászlóbontási kezdeményezése Ukrajna fő nemzeti ünnepén az idei évben különös jelentőséggel bír, mivel ma Ukrajna függetlensége helyreállításának 30. évfordulóját méltatja.

A fleshmob követően Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége fogadást rendezett a magyarországi ukrán közösség számára Ukrajna függetlenségének helyreállítása 30. évfordulója alkalmából.
Az esemény vendégeit üdvözölve Nepop Liubov, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki beszédében kiemelte a határon túli ukránok szerepét államunk megerősítésében és megköszönte a magyarországi ukrán közösség következetes támogatását.

A nagykövet kiemelte, hogy ma Volodymyr Zelensky Ukrajna Elnök aláírta rendeletét, amelynek értelmében július 28. – a Kyievi Rusz-Ukrajna megkeresztelkedésének napja – az ukrán államiság napja, amelyet Kyiv alapításának napjától számítanak.

A nagykövet aláhúzta, hogy ma hazánk függetlensége helyreállítását ünnepeljük, amely évszázadok óta küzdött a szabad és szuverén állam jogáért.

Egy perc néma csenddel emlékeztek meg mindazokra, akik életüket adták Ukrajnáért, és tisztelegtek Ukrajna mai védelmezői előtt, akik továbbra is harcolnak az orosz agresszió ellen Kelet-Ukrajnában.

Emlékeztetve arra, hogy tegnap Kyivben megtartották a Krími Platform első csúcsotalálkozóját, Ljubov. Nepop megjegyezte, hogy tegnap hazánk sok barátjával került sor találkozóra, de ennek a baráti körnek a létszáma jóval nagyobb annál, mint azoknak a létszáma, akik fizikailag el tudtak jönni.

„A mi barátaink – az egész demokratikus civilizált világ. Ez minket is minősit. Végül is, ahogy a mondás tartja, mond meg, ki a barátod, és én megmondom, ki vagy” – mondta a nagykövet.
A nagykövet ajándékokat nyújtott át az EGYSÉG Ukrán Egyesület által meghirdetett „Az én Ukrajnám 30” üdvözlőlap-pályázatban részt vevő gyerekek számára, és köszönetet mondott mindazoknak a gyerekeknek és a felnőtteknek akik részt vettek a korábbi ünnepi rendezvényeken – a Magyarországi Ukrán Kulturális Társaság szervezésében megtartott „Egyesüljünk Ukrajnával” elnevezésű ukrán szimbólumokat készítő szóló mesterkurzuson, valamint Ukrajna Magyarországi Nagykövetségén az állami lobogó felvonásának ünnepsége keretében adott koncert részvevőinek – az ukrán nyelv és kultúra táborában részt vevő gyerekeknek és a „Ridna Skola” iskola tanulóinak.

A fogadás keretében a vendégek megtekinthették Halyna Nazarenko és Olena Yarmolyuk ukrán művészek „Petrykivka” díszítésekből készített munkáit, valamint a magyarországi ukrán közösség gyermekeinek üdvözlőlapjait és rajzait bemutató kiállítást.

A fogadáson kialításra kerültek a frontot bemutató fotók is – azokról az ukrán katonákról, akik megvédenek minket az orosz agressziótól – Oleksandr Klymenko, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa újságja „Ukrajna hangja” fotóriporterének „Az ismeretlen háború Közép-Európában” című kiállításából.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/08/00-4.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább