Ukrán nemzetiségi műsor: Magyarországi ukrán képzőművészek portréjai: Puha Péter

A június 25-i adás tartalmából.

Puha Péter 1954. február 17-én született Kárpátalján, Munkács városában. 1974-ben kitüntetéssel végzett az ungvári iparművészeti szakközépiskola festő szakán. 1993-tól tagja az Ukrán Nemzeti Képzőművész Szövetség kárpátaljai tagozatának.

Puha Péter egyike azoknak a művészeknek, akiket a sors megajándékozott azzal, hogy az igazán nagy mesterektől – Balla Páltól, Petky Sándortól és Medveczky Edittől – tanulhattak. A nevezett művészek a kárpátaljai festőiskola jeles képviselői, akik megszabadultak a magyar és a cseh művészet hatásától, és a szülőföld szellemi és tárgyi kultúrájára alapozva fogalmazták meg a saját irányzatukat.

Puha Péternek sikerült befogadnia az elődök által teremtett művészeti hagyományt, és erre építve megtalálni egyéni stílusát. Munkáiban az alkotó, reneszánsz ember jelenik meg. A nagy hegyek varázslatában élő elődökkel szemben őt a leginkább a hucul életforma hétköznapjainak mikrokozmosza ragadta meg. A berendezett ház szakrális nyugalma, a templom isteni fensége meggyőző erővel jelenik meg vásznain, és ez szinte Isten alkotásaival – a Kárpátok hegyeivel, vízeséseivel, tavaival – teszi egyenrangúvá képeit.

Színvilágukat tekintve Puha Péter alkotásai közel állnak Balla Pál színvilágához, a nyugodt, harmonikusan visszafogott árnyalatokhoz, ugyanakkor hiányoznak belőlük a hideg árnyalatok. Alapszínei a földet jelképező barnák, amelyeknek számtalan árnyalata az agyagtól a homokon át egészen a bársonyos színekig terjed.

Puha Péter sajátja a világosan megfogalmazott, nemzeti vonásokban bővelkedő festészet, amely egyetemes értékeket hordoz, és ez által összhangban van a világgal. Puha Péter képeivel találkozhatunk ukrajnai múzeumokban és galériákban (Kijev, Ungvár, Munkács), Oroszországban (Moszkva) és Magyarországon (Vác, Budapest).

A romantikus és festői Keleti Kárpátokban majd a sík Hortobágyon szerezett életre szóló emlékeket.

Szeret városrészleteket, csendéleteket és figurális kompozíciókat alkotni. Képei megtalálhatók a kijevi, moszkvai ungvári munkácsi múzeumokban és képtárakban. 1993-tól tagja az Ukrán Festőművészek Szövetségének. Több kiállításon vett részt Ukrajnában és a határon túl is. Az alkotásainak egy része privát kollekciókban van Japánban, Kanadában, Olaszországban és Kínában. Szívesen készít freskókat. Az egyik, a Munkácsi várban a Zrínyi Ilona termet díszíti. Ezen kívül több freskót készített Magyarországon is.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/06/Snap7-1-1024x540.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább