Szlovák nemzetiségi műsor - 25. hét

A június 21. és 27. közötti adások tartalmából.
 

Június 21., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi inf., aktuális felhívások
– A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát – jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
– A gyémánt diplomát kapott Fodor Ferencné, a Békéscsabai Szlovák Iskola nyugdíjazott tanára. Fodor Ferencné – Olga néni – portréja

Szerkesztő- műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 22., kedd:
– Hírek
– Nemzetiségi információk, programajánló
– aktuális felhívás- Bielik György ösztöndíj
– Pajta Fesztivál lesz hétvégén Oroszlányban- a programról Szabó Istvánné,a helyi szlovák önkormányzat elnöke beszél
– Pénteken interaktív kiállítás és könyvbemutató lesz a csabai szlovák tájházban- Az alföldi szlovákok babonái és Michaldája címmel. Ma interjút hallhatnak a szervező-kiadóval, Kiszely Andrással, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnökével.
– Drevenka Antal három kötetét is megjelentette a piliscsabai szlovák önkormányzat. A 92 éves piliscsabai származású két nyelven publikáló író, költő a mai napig aktív, ez derül ki a vele készült portréból is.
– „A drótos megdrótozza a Napot” – címmel hangoskönyvet jelentetett meg a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület. A faluban is jól ismert néhai Jánszki Marisa néni pilisi népmeséit pilisszentkereszti szlovák nyelvjárásban tartalmazó cédét Pilisszentkereszten mutatták be 2015-ben. A lemez eredeti, 77 pilisi szlovák népmesét tartalmazó könyvváltozata – a néhai Lami István áldozatos gyűjtőmunkájának gyümölcse, a kötet szerkesztője pedig Papucsek Gergely volt. Vele és Jánszki Marisa néni dédunokájával, a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület elnökével, Galda Leventével beszélgetünk. megszólalnak még: Fuhl Imre, Salgai Szilvia, Demjén Márta

Szerkesztő- műsorvezető: Makai Ildikó

Június 23., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Június 23. az Olimpiai világnapja, Nemzetközi SOS Gyermekfalvak napja és
A közalkalmazottak napja.
– Hírek
– Nemzetiségi információk, aktuális felhívások
-Június 19-én rendhagyó helyszínen és időpontban adta át Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára a „Nemzetiségekért”- díjakat. A nemzetiségeknek járó legrangosabb állami elismerést hagyományosan december 18.-án, a Magyarországi nemzetiségek napján adják a fővárosban. Ez most a járványhelyzet miatt tolódott a nyári időpontra és a Velencei-tavi Vizi Sportiskola gárdonyi székhelyére.
– Sajnos a díjazottak között voltak olyanok, akik személyesen nem tudtak megjelenni és a díjaikat átvenni. Így a pitvarosi származású Hollósy Tiborné sem, aki éppen az általa alapított Ozvena Budapesti Szlovák Kórus cd felvételének elkészítését irányította azon a napon.
– Hollósy Tiborné tanári diplomája megszerzése után a sződi általános iskolában kezdett dolgozni, ahol nemzetiségi tánccsoportot is alapított. Ezután a budapesti szlovák iskolában folytatta pályafutását. Az iskolai tánccsoportból nőtt ki, a ma „Lipa” néven működő táncegyüttes, amely akkreditált koreográfusképzést is folytat. Alapító tagja a Fővárosi Szlovák Önkormányzatnak, amelynek elnöke is volt. Kezdeményezésére jött létre a Szlovák Nyugdíjasok Klubja. Az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus vezetőjeként sokat tesz azért, hogy a szlovák dalkincs fennmaradjon Magyarországon. Dalgyűjteményeiből kötetet is kiadtak. Hollósy Tiborné jelenleg az Angyalföldi Szlovák Önkormányzat elnöke és tagja az OSZÖ Kulturális Bizottságának. A XIII. kerületben ő alapította a Nemzetiségi Kerekasztalt. Bencsik János kollégánk kedden érte őt el telefonon Szlovákiában.
Megszólaló: Hollósy Tiborné- elnök, Angyalföldi Szlovák Önkormányzat
-Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– A világ legismertebb virága a rózsa, hosszú és izgalmas múltra tekint vissza. Oldalakat venne igénybe a teljes történeti áttekintés, ezért csak a legfontosabb és a legérdekesebb dolgokkal foglalkozunk.
-A rózsa története – rövid áttekintés. A rózsa, mint szimbólum. A rózsa színei és jelentésük. A rózsa gyógyászatban.
Megszólalók: Ludmila Šomráková, Pavol Hlásnik, Mária Andrášiková

Szerkesztő- műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 24., csütörtök:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek
– Nemzetiségi információk
– Szlovákiában július 5.-én, Szent Cirill és Szent Metód napján ünnepelik Külhoni Szlovákok Napját is.
– Az idei ünnepségről, tervezett kulturális programokról beszél Sklabinski Milina a Határon Túli Szlovákok Hivatalából (interjú, 23.20 Dózsa)
Megszólaló: Mgr. Sklabinski Milina
– Külhoni Szlovákok Napja 2008
– Hagyományos Gyerek ruha története, kiállítás
megszólaló: Pavel Čáni, Ľubica Bartalská
– Gálakoncert 2008 (A Boleráz Citerazenekar, Békéscsaba)

Szerkesztő- műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 25., péntek:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Aktuális felhívás
– Kiállítás „A JÁSDIAK A BODZÁSOK”. Június 5-én a Bakonyban fekvő, alig több, mint 700 lakosú Jásdon átadták a rég megálmodott, úgynevezett Bodzaházat, melynek avatási ünnepségére invitáljuk a hallgatókat.
Megszólalók: Ovádi Péter,Jásd országgyűlési képviselője,
Győry Tünde, Jásd polgármestere, Hollernô Racskó Erzsébet , elnök, OSZÖ
Nagy Csaba, Jásd korábbi polgármestere, Erika Farkašovská, szlovákiai vendégtanár
Aigner Martin, jásdi önkormányzati képviselő, Paulik Antal, a parlament szlovák szószólója, dr. Király Katalin, igazgató, MSzKI
Veronika Trojáková Majerová,a Jásdi Szlovák Önkormányzat elnöke
– Idén július első szombatján rendezik meg a Magyarországi Szlovákok Napját, melyen sor kerül a „Nemzetiségünkért” díj átadására. A mai műsorban egy 2016-ban készült beszélgetést hallhatnak, néhai Galántai Györgynével, Nagytarcsáról, aki abban az évben, Mátraszentimrén vette át az említett kitüntetést.
– Szokásos pénteki rádiójátékunk ezúttal a „Citová zmes” / Vegyes érzelmek / címet viseli, melynek szerzője Zuzana Ulicianská.

Szerkesztő- műsorvezető: Makai Ildikó

Június 26., szombat:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Közeledik a Magyarországi Szlovákok Napja ünnepsége, melyet július 3-án Tardoson tartanak. Idén a részvétel regisztrációhoz kötött.
– Aktuális felhívások
– 65 évvel ezelőtt költözött Budapestről Szegedre a szlovák tanárképzés. A SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának múltjáról és jelenéről készített egy keresztmetszetet Dr. Ladislav György. A szlovák lektor összeállításából sok érdekességet tudhatunk meg a tanszék működéséről, hajdani professzorairól, lektorairól, és a volt diákok emlékeiről.
– A JGYTF Szlovák Tanszékével szorosan összefügg Maruzsné Dr. Sebó Katalin neve, aki 2011-ig vezette a tanszéket. Az OSzÖ 2012-ben neki ítélte oda a Nemzetiségünkért – díjat. A vele készült portré beszélgetést hallhatják a műsor második részében.

Szerkesztő- műsorvezető: Makai Ildikó

Június 27., vasárnap:
– Beköszönés- műsorismertetés
– Válogatás a hét műsoraiból- benne:
– Június 19-én rendhagyó helyszínen és időpontban adta át Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára a „Nemzetiségekért”- díjakat. A nemzetiségeknek járó legrangosabb állami elismerést a Magyarországi nemzetiségek napján december 18-án szokták átadni a fővárosban. Ez most a járványhelyzet miatt tolódott ki a nyári időpontra és a Velencei-tavi Vízi Sportiskola gárdonyi székhelyére. Persze a díjazottak közül most is voltak olyanok, akik azt személyesen nem tudták átvenni. A pitvarosi származású Hollósy Tiborné az általa alapított Ozvena Budapesti Szlovák Kórus cd felvételét irányította éppen szombaton. Tanári diplomája megszerzése után a sződi általános iskolában kezdett dolgozni, ahol nemzetiségi tánccsoportot is alapított. A budapesti szlovák iskolában folytatta pályafutását. Az iskolai tánccsoportból nőtt ki a ma „Lipa” néven működő táncegyüttes, amely akkreditált koreográfusképzést is folytat. Alapító tagja a Fővárosi Szlovák Önkormányzatnak, amelynek elnöke is volt. Kezdeményezésére jött létre a fővárosban a Szlovák Nyugdíjasok Klubja. Az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus vezetőjeként sokat tesz azért, hogy a szlovák dalkincs fennmaradjon Magyarországon. Dalgyűjteményeikből kötetet is kiadtak. Hollósy Tiborné jelenleg az Angyalföldi Szlovák Önkormányzat elnöke, és tagja az OSZÖ Kulturális Bizottságának. A XIII. kerületben ő alapította a Nemzetiségi Kerekasztalt.
Megszólaló: Hollósy Tiborné- elnök, Angyalföldi Szlovák Önkormányzat
– Fodor Ferencné nyugdíjasként is egyik emblematikus egyénisége a békéscsabai szlovákoknak. Ma is aktív tagja a Csabai Rózsácska énekkarnak és a Rozmaring Hímzőkörnek. Június 18-án vette át gyémántdiplomáját, kérésére egykori iskolájában és volt munkahelyén a békéscsabai szlovák iskolában, ahol matematika-kémia szakos tanárként és kollégiumi nevelőként is dolgozott. Gyermekkoráról, családjáról és a csabai szlovák közösségről is beszél, melyre családjaként tekint.
Megszólaló: Fodor Ferencné (szül.:Zahorán Olga) – nyugdíjas pedagógus
– Drevenka Antal három kötetét is megjelentette a piliscsabai szlovák önkormányzat. A 92 éves piliscsabai származású két nyelven publikáló író, költő a mai napig aktív, ez derül ki a vele készült portréból is.
Megszólaló: Drevenka Antal – író, költő, Piliscsaba

Szerkesztő- műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább