Ukrán nemzetiségi műsor: Magyarországi ukrán képzőművészek portréjai - LJUBOMIR BORSCS

A június 11-i adás tartalmából.

Borscs Ljubomér 1960-ban született Lembergben (Lviv, Ukrajna). A város gyönyörű és gazdag tájai és hangulatai nagy hatást gyakoroltak tevékenységére.
Már gyermekkora óta foglalkoztatta az alkotás. Csodálta a természetet és próbálta megörökíteni rajzaiban, festményeiben.

1967-ben kezdte zenei tanulmányait a Lembergi Zeneakadémia Előkészítő Iskolájában zongora szakon. Csodálatos tanára volt: Edelmann professzor, akitől sokat tanult a szín és hangszín kapcsolatáról, színek és hangulatok hasonlóságairól, zenei darabok és festmények kompozíciójáról, felépítéséről. Ez erősítette érdeklődését a festészet iránt és zene mellett elkezdett komolyabban foglalkozni képzőművészettel. Rajzot és festészetet tanult a Lembergi Képzőművészeti Főiskola stúdiójában. Részt vett a Képzőművészeti Csoport kiállításain. Mestere Oleg Míhunov festőművész volt.

1983-ban diplomázott, ahol 1981-től, még diákként kezdett tanítani a Zeneakadémián. Közben több csoportos és egyéni kiállítása volt Lembergben, Ungváron, Kárpátalján.
1991-től Veszprémben él és dolgozik. A Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola zongoraművész tanára.

Számos csoportos és egyéni kiállításon vett részt, köztük a Veszprémi Gizella-napok keretében megrendezett Országos Képzőművészeti Tárlaton (1993), ahol festményei díjazottak lettek.

Többféle technikával dolgozik, többnyire olajjal és pasztellel. Témái: tájkép, architektúra, csendélet, aktképek.

Ljubomir Borscs saját önmeghatározása szerint olyan hivatásos muzsikus, aki képeket fest. Egyébként második szenvedélye már jócskán túllépett a hobbi keretein. A zene segítette abban, hogy jobban megértsen egy másik művészetet – a festészetet. A két művészi ág első pillantásra abban különbözik egymástól, hogy a muzsika jelen idejű, a festmény időtlen. Ez azonban csak egy feltételes viszonyítási mód, hiszen a vásznon is láthatóvá kell tenni az idő múlását, hiszen nem az élet egyetlen, megállított pillanatáról van szó, sokkal inkább a tér és az idő vizuális hologramjáról. Éppen ezért a festőt a leginkább azt foglalkoztatja, miképpen tudja az egydimenziós teret eggyel kibővíteni, hogy alkotása teljesebb legyen, és rendelkezzen az idő koordinátájával is. Ugyanezt elmondhatjuk a zenéről is, amelynek szintén több olyan dimenziója van, amelyek közelebb viszik a festészethez.

Alkotásai megtalálhatóak magángyűjtőknél a világ több országában: Ukrajnában, Oroszországban, Lengyelországban, Svájcban, Angliában, Szlovákiában, Horvátországban, Marokkóban, USA-ban, Japánban, Brazíliában, Németországban.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2021/06/Borscs-1-KORR-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább