Szlovák nemzetiségi műsor - 22. hét

A május 31. és június 6. közötti adások tartalmából.
 

Május 31., hétfő:
– Beköszönés, műsorismertetés
– hírek, nemzetiségi inf., aktuális felhívások
– Ludové noviny
– A MSZSZ – rendezvényei az idén remélhetőleg meg lesznek tartva. A hagyományos tavaszi versmondó és népdalverseny ősszel lesz.
megszólaló: Egyedné Baránek Ruzsenka, MSZSZ elnöke
– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége kétévente rendezi meg a Szlovák Pacsirta elnevezésű, az énekkarok és folklórcsoportok számára meghirdetett országos minősítő versenyét. A pávakörök, énekkarok és tánccsoportok igyekeztek megszerezni az Arany, Ezüst vagy Bronz Pacsirta minősítést. Énekeseket és zenészeket a következő összeállítású négytagú szakmai zsűri értékelte: Gyivicsán Anna professzor asszony, Alföldy-Boruss István, ismert népzenekutató, Juraj Matiaš, szlovákiai folklorista és Birinyi József a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA – társelnöke.
– Moje najmilovanejsie zvieratká c. mese, 3. rész
író: Bednár Vladimír, színész: Machata Karol

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 1., kedd:
– Beköszönés, műsorismertetés
– hírek, nemzetiségi inf., aktuális felhívások
– A Rákóczi út 15. szám alatt található Szlovák Intézet Budapest a világjárvány okozta hosszú lezárás után május 20-án, a lőcsei származású, Párizsban és Szlovákiában egyaránt élő, a szlovák új hullámhoz tartozó Peter Župník fotóművész Anima című tárlatával nyitotta meg újra kapuit.
– Anima – Peter Župník tárlata Budapesten
– Meghalt Kníchal Oldrich, szlovák író, újságíró, fordító
– Irodalmi összeálítás a Csabai kalendáriumról. megszólaló: Kníchal Oldrich, Kiss László/

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 2., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés, Hírek
– Nemzetiségi infó (Hrubonová), aktuális felhívás, jeles napok
– A koronavírus-járvány mindannyiunk életét más-más módon változtatta meg. Az évek során megszokott életmódunkról látszólag pillanatok alatt le kellett mondanunk. Hogyan telt ez az időszak budapesti Szlovák Nyugdíjasok Klubja tagjainak? Erről beszélgetünk a Szlovák Nyugdíjasok Klubjának alelnökével, Libaiová Máriával
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– Mivel foglalkozik az írásszakértő? Milyen anyagokkal dolgozik az írásszakértő? Mi alapján alakítja ki véleményét? Hogyan csoportosíthatjuk a szakvéleményeket típusok szerint? Milyen formában kell átadni a vizsgálandó anyagokra? Ezekre a kérdésekre válaszol a pozsonyi írásszakértő Saxová Alexandra

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 3., csütörtök:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek, a koronavírusról szóló legfrissebb hírek, nemzetiségi infó, aktuális felhívások
– A mai adásban Trianon 101 éves évfordulójára emlékezünk
Megszólalók:
Lászik Mihály, történelemtanár
Kukučka Ján, nagylaki történelemtanár
Štefan Šutaj, prof., szlovák történész

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 4., péntek:
– Hírek
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Aktuális felhívások
– A Keresztúr Szlovák Asszonykórus 25 évvel ezelőtt alakult. A több mint két évtized során az ország számos helyén bemutatta a rákoskeresztúri szlovák hagyományokat, énekeket. Két CD-t is megjelentettek a rajtuk szereplő dalok kottájával, 2017-ben pedig az Országos Szlovák Önkormányzat „Nemzetiségünkért” díjjal jutalmazta a kórus tevékenységét. Az asszonykórus fennállásának 25 éves jubileumi műsorára pünkösdhétfőn került sor a szlovák nyelvű szentmisét követően a rákoskeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban.
Megszólalók: Papné Polereczki Rozália, elnök, Rákoskeresztúri Szlovák nemzetiségi Önkormányzat, Hollerné Racskó Erzsébet, elnök OSZÖ , Balik Béla a rákoskeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása Templom plébánosa, Klauszné Fuzik Ildikó, elnök, Hitéleti és Szociális Bizottság, OSZÖ, Csókás Katalin, Maródi Ilona, Epress Mária, Sándor Rozália -alapító tagok
– Rádiójáték Ján Chalupka regénye alapján: Bendeguz. Szerző: Jozef Repko

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 5., szombat:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– Védettségi igazolvány nélkül is látogathatók lesznek Magyarországon a fizetős szabadtéri strandok, június 12-én indul a szezon. A szlovák egészségügyi miniszter aláírta a védettségi igazolványok kölcsönös elismerését Szlovákia és Magyarország között, a részletek véglegesítését követően a két ország minisztériuma között napokon belül rendeződik a helyzet.
Vallási műsor, benne:
– Hírek a keresztény életből
– Lapszemle- Miről ír a Katolícke noviny legújabb száma?
– Összeállítás a „Haán Lajos, aki tót pap létére is magyar író” c. kiadványról,melynek szlovák nyelvű verziója 2016-ban jelent meg. Haan Lajos a dél-alföldi szlovákság egyik meghatározó személyisége és a modern magyar történetírás egyik fontos szereplője volt a XIX. században. A békéscsabai lelkész életét ennek megfelelően végigkísérte a kettős identitás – ahogyan a kötet címében is megjelenik – magát szlovák lelkésznek s magyar történésznek tekintette. Az egykori lelkész és történész emlékiratait valamint levelezését Demmel József és Katona Csaba történészek gyűjtötték egy kötetbe. A Korridor sorozat kiadványát Rágyanszki György ajánlotta a budapesti közönség figyelmébe, és hogy miért éppen Haán levelezéseivel foglalkozott, elárulja nekünk a szerző, Demmel József történész.
– Népismereti osztálykirándulásokra mennek hétfőn és kedden a békéscsabai szlovák iskola diákjai. A programról kérdezzük Kiszely András, szervezőt, a helyi szlovák önkormányzat elnökét.
– Holnap, június első vasárnapján lesz a Pedagógus Nap. Ebből az alkalomból hallhatnak beszélgetést Pecsenya Edittel, a Békéscsabai Szlovák Gimnázium és Általános Iskola igazgatójával, valamint az intézmény egykori igazgatóhelyettesével, Krett Györggyel.
– Aktuális felhívások.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 6., vasárnap:
Válogatás a hét műsoraiból:
– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége a tanév végén rendezte volna meg országos vers- és prózamondó, illetve népdal éneklés versenyét. A felkészítő tanárok azonban jelenléti oktatásban mér nem tudják felkészíteni a tanulókat a hagyományos országos rendezvényre. Ezért kérték annak elhalasztását. Közben a szervezet kiírta az országos minősítő versenyét is, és elkezdi szervezni az őszi anyaországi „Erdei iskola” projektjét. Az ide tervekről beszélt szerkesztőségünknek az országos civil szervezet elnöke.
Megszólaló: Egyedné Baránek Ruzsenka – elnök, Magyarországi Szlovákok Szövetsége
– A koronavírus-járvány mindannyiunk életét más-más módon változtatta meg. Az évek során megszokott életmódunkról látszólag pillanatok alatt le kellett mondanunk. Hogyan telt ez az időszak budapesti Szlovák Nyugdíjasok Klubja tagjainak? Erről beszélgetünk a Szlovák Nyugdíjasok Klubjának alelnökével, Libaiová Máriával
– Június 4-én megemlékeztünk a trianoni békeszerződés 101. évfordulójáról. A tavalyi hangmontázsban felidéztük a történelmi eseményeket, neves történészek beszélnek arról, a nemzetiségeknek mit jelentett ez a döntés.
Megszólalók: Lászik Mihály, történelemtanár, Kukučka Ján, nagylaki történelemtanár, Štefan Šutaj, prof., szlovák történész

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább