Szerb nemzetiségi műsor - 19. hét

A május 10. és 16. közötti adások tartalmából.
 

Május 10., hétfő:
Mai műsorunkban elsőként szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, hiszen 1594-ben a mai napon május 10-én égették el a törökök Belgrádban Szt. Száva , a Szerb Egyház megalapítójának földi maradványait.
Beszámolunk a tegnapi budapesti szerb búcsúról (műsor rséztvevők: Zoran ostoic atya, budapesti parókus, illetve, Zoran Zivity atya, budakalászi parókus, Miodrag Radjenovic, a búcsú házigazdája, „kumja”)
Magyarcsanádon tegnapelőtt volt szerb búcsú (műsor résztvevők: Svetomir Milicic atya, deszki parókus, Gálity Illés esperes, a magyarcsanádi parókia adminisztrátora).
Bátaszéken, a valamikori szerb templom helyén, ahol ma emlék kereszt áll, megemlékezés volt – erről is lesz egy tudósítás, de lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 11., kedd:
Műsorunkban szólunk a tegnapi szerb írásbeli érettségi tételekről – vendégünk lesz Dujmov Dragomir, a budapesti Nikola Tesla Szerb Gimnázium szerb szakos tanára.
A battonyai szerb Óvodában múlt szerdán és csütörtökön voltak beiratkozások – összesen hét gyermeket írattak be a szülők – mondta műsorunknak Gyenes Ekbauer Miklós, a battonyai Szerb Ált. Iskola és Óvoda igazgatója.
A Magyar Kormánynak, pontosabban a Miniszterelnökség anyagi támogatásának köszönhetően, a Pomázi Szerb Egyházközség is elvégezheti majd a pomázi szerb templom külső rekonstrukcióját. Mire lesz költve a 15 millió forintos támogatás – erre ad választ Ljuba Milisavic atya, pomázi parókus.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 12., szerda:
Műsorunkba elsőként szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, majd beszámolunk a Magyar Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságának tegnapi üléséről (interjúalany: Alexov Lyubomir, szerb szószóló).
A Battonyai Szerb Ortodox Egyházközség is kap anyagi támogatást a Miniszterelnökségtől – milyen rekonstrukciós munkálatok várhatóak a szerb templomon?- erről beszél Gálity Illés főesperes, battonyai parókus. Beszélünk még a mohácsi Szerb Klub felújításáról is, hiszen végéhez közelednek a munkálatok – vendégünk Sztepanov Szlobodánné, a Mohácsi Szerb Önkormányzat alelnöke.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek.

Szerkesztő-műsorvezető: Gyurity Diána

Május 13., csütörtök:
Műsorunkban szólunk a deszki Bánát Együttes tervezett nyári táborairól (interjúalany: Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke)
Vendégünk lesz Uros Simic, a bp-i Szerb Gimnázium 12. osztályos tanulója aki beszél a szerb érettségi tapasztalatairól.
Szintén vendégül látjuk Radovánné Bobonkov Verát, aki a szigetcsépi szerbek történetének kutatásával foglalkozik.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 14., péntek:
Műsorunkban szólunk a Pécsi Szerb Ortodox Egyházközség és a Pécs -Baranyai Szerb Egyesület humanitárius akciójáról, hiszen a két szervezet február után, holnap újra útjára indít egy humanitárius szállítmányt a horvátországi földrengések károsultjainak megsegítésére -ezúttal közel 8 tonna segély kerül kiosztásra. (Interjúalany: Eric Milan, pécsi parókus)
A budakalászi Rozmaring Néptáncegyüttes is sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelőnél – a tervekről és programokról beszél Horváth Péter, az együttes vezetőségének tagja.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább