Ukrán nemzetiségi műsor: „A Csernobili tragédia áldozatainak Emléknapja”

Az április 30-i adás tartalmából.
 

Idén, április 26-án a csernobili tragédia 35. évfordulójára emlékezünk. 35 évvel ezelőtt, 1986 április 26-án éjjel, az emberiség történetének legnagyobb technogén katasztrófája rengette meg Európát. Kijevi idő szerint 1:23:44-kor a Csernobili Atomerőmű 4-es reaktora robbanásának következtében radioaktív anyagokat szórt szét Ukrajna északi részén, Fehéroroszországban,a Baltikumban, Lengyelországban, Svédországban, Finnországban és Európa számos más országában. A robbanás erősségét 300 Hirosimával azonosítják.

A robbanás és a velejáró tűzoltás következtében, ami magában is 10 napon át tartott, 31 ember vesztette életét, 200-an kerültek kórházba. 28 hős tűzoltó, élükön a 23 éves Volodimir Pravikkal már a robbanást követő első órában a helyszínen dolgoztak, azonban többségük eme fiatal hősöknek tűzhalált haltak vagy a magas dózisú sugárzás következtében vesztették életüket.

600 000-re datálják azon likvidátorok számát, akik a tűzoltásban és a terület megtisztításakor, életüket feláldozván váltak a katasztrófa áldozatává, közel 8 400 000-en fertőződtek meg csak Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország területén.

Több mint 155 000 négyzetkilométer bepiszkított terület, 22 000 négyzetkilométer tönkretett mezőgazdasági termőföld, 404 000 ember, akik kénytelenek voltak örökre elhagyni szeretett otthonaikat és milliós nagyságrendek, akik csak a ZÓNÁNAK nevezett fertőzött övezetben folytatták mindennapjaikat – Ez Csernobil hagyatéka.

Az adásunkban az emlékkoncertet hallgathatják meg a csernobili katasztrófa áldozatainak tiszteletére.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább