Szlovák nemzetiségi műsor - 17. hét

Az április 26. és május 2. közötti adások tartalmából.
 

Április 26., hétfő:
– hírek, nemzetiségi inf., aktuális felhívások
– A 93. Oscar-gála legfontosabb díjait Chloé Zhao rendezése kapta, a legjobb női főszereplő Frances McDormand, a legjobb férfi főszereplő Anthony Hopkins lett. Nyert a Még egy kört mindenkinek is.
– A csernobili atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben.
– A Tótkomlós képviselőtestülete díjazta azokat, akik munkásságukkal, példájukkal öregbítik Tótkomlós hírnevét. 2021-ben Pro Urbe kitüntető díjat kapott Laukó Zsuzsanna, a szlovák iskola igazgatója és a Rákóczi Egyesület helyi szervezete.
megszólaló: Laukó Zsuzsanna
– Lesz e az idén Magyarországi Szlovákok Napja
megszólaló: Hollerné Racskó Erszébet, OSZÖ elnöke
– Magyarországi Szlovákok Napja 2015 Telekgerendáson

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 27., kedd:
– Életének 81. évében elhunyt Nobik Erzsébet, szarvasi evangélikus lelkész. 1977. március 20-án szentelték lelkésszé a szarvasi Ótemplomban. Harmadik magyarországi evangélikus lelkésznőként kezdte meg munkáját Csabacsűdön, majd a szarvasi Ótemplomban folytatta nyugdíjba vonulásáig. Sokáig aktívan járta a szlovák gyökerű településeket és végzett szolgálatokat. Az MTVA „Anyanyelvünkön” c. szlovák nemzetiségi rádióműsor Vallási félórájában is több mint 25 éven át rendszeresen prédikált, sorozatokat készített, gondolataival szívesen segítette a szerkesztők munkáját. Aktív, szeretetteljes és figyelmes szolgálatát az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért díjjal, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége a Szlovák Nemzetiségért kitüntetéssel, a Békés Megyei Önkormányzat pedig a Nemzetiségekért díjjal ismerte el. Nobik Erzsébet búcsúztatójára április 29-én, 11.00 órától kerül sor a szarvasi Ótemplomban.
– A Miatyánk értelemzése….2. rész
megszólaló: Nobik Erzsébet
– Hogyan telt az elmúlt év a Ludové noviny szerkesztőségében? Milyen témákat dolgoztak föl az újságírók és milyen új rovatokkal bővült a hetilap internetes oldala? Erről kérdezzük a főszerkesztőt, Fábián Évát.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Április 28., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés,Hírek
– Aktuális felhívás – „Slovenské spievanky a veršovačky“ A Magyarországi Szlovákok Szövetsége vers- és prózamondó, valamint
Szlovák nemzetiségi tájházak Magyarországon
megszólaló: Király Katalin PhD., Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, igazgató
-Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne: „Klasszikus, kézzel írt levelek ”
– A felmérések szerint, a megkérdezett emberek 81%-ának többet ér egy kézzel írt levél, mint a gépelt vagy az e-mail. 75%-uk pedig kifejezetten érzelmi okok miatt tart meg valamilyen kézzel írt levelet, meghívót vagy képeslapot régi szerelmétől, elhunyt vagy távol lévő hozzátartozójától vagy barátjától.
Levelet kapni jó. Hiszen, ha egy kedves ismerőstől érkezik egy levél vagy képeslap, érezzük, hogy valaki gondolt ránk a távolból, tartozunk valakihez.
Amikor ránézünk a kézzel írt sorokra, akkor lelki szemeink előtt megjelenik a levél írója. A levelet újra és újra elolvashatjuk, sőt magunkkal is vihetjük, így az író személy lélekben velünk van, támogat.
-A kommunikáció fejlődésének története
Megszólalók: Laukó Zsuzsanna, Lopusnyi Natália, Stanislava Zajacová

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Április 29., csütörtök:
– Beköszönés, műsorismertetés, hírek, aktuális felhívások
– Csicsely Zsuzsanna a Szarvasi Szlovák Tájházban végez tárlatvezetést. Mesél az épület történetéről és a néprajzi gyűjteményről.
– A máléfejtés, avagy a kukoricafosztás, mint őszi-téli társasmunka. A betakarítás után a kukoricacsöveket a házaknál rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével fosztották meg a levelétől. A szlovák hagyományos kukoricafosztást bemutató eseményt tartottak a szarvasi Szlovák Tájházban, a „Vernost” szlovák hagyományőrző egyesület szervezésében 2019-ben. Megszólalók: – Frankó Anna, Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Gyurcsik János, a Vernosť Szarvasi Szlovákok Kulturális Köre tagja
– „Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe a szlovák történelmet bemutató sorozatunknak. 27. rész – „Slovenské divadlo” – Szlovák színház Írta: Ján Sobol, Megszólaló: Peter Himič, Beáta Drotárová

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Április 30., péntek:
– Hírek, aktuális felhívások
– Tegnap volt a Tánc Világnapja, így a mai műsorban főként táncosokkal hallhatnak interjúkat. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták. A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.
– A hazai szlovák tánccsoportok számára rendezett tánctáborokról és a Lábán-féle koreográfusok által használt táncjel írásról beszélgetünk Király Katalinnal, az MSZKI igazgatójával.
– Ellátogatunk a Táncosok Napjára, melyet 2010-ben rendeztek Pilisszentkereszten. Megszólaló: Galda Levente- elnök, Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület, Szeifert Anna, vezető, Szlovák Ház, MSZKI Központ Pilisszentkereszt, Urbanics Tóth Gitta, Papucsek Gergely
– Bemutatjuk Marian Lojant, a Sinava néptáncegyüttes vezetőjét, aki a szlovákiai Snina / Szinna /városában tánciskolát vezet, gyűjtéseket folytat és modern valamint társastánc oktatással is foglalkozik
– Rodostrom / Családfa/ – Samo Smetana etnográfiai sorozata, a mai témája: a szlovákiai NÉPTÁNCOK.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 1., szombat:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Holnap, május első vasárnapján ünnepeljük az Anyák Napját, Szlovákiában és más országokban pedig jövő vasárnap emlékeznek meg az édesanyákról. Mai első összeállításunkban arra keressük a választ, mi a fontosabb egy nő számára : a karrier, vagy az anyaság.
Megszólalók: Tatjana Susková pszichológus, Klauszné Fuzik Ildikó, Hollossy Tiborné, Huszár Györgyné, Chlebniczki János, Bauer Ádám, Somogyi Józsefné, Marga Mária, Mária Katarína Hrklová.
– Tavaly ünnepelte 70. születésnapját Miroslav Dudík, szlovák folklorista, hegedűművész, a Szlovák Rádió Népzenei Együttese / OLuN / prímása. Tiszteletére „POVEJ VETRÍK,POVEJ“ címmel búcsúkoncertet rendeztek ősszel a pozsonyi rádió koncerttermében . Ma a koncerten elhangzó produkciókból hallhatnak egy összeállítást.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 2., vasárnap:
– Tótkomlós képviselő testülete díjazta azokat, akik munkásságukkal, példájukkal öregbítik Tótkomlós hírnevét. 2021-ben Pro Urbe kitüntető díjat kapott Laukó Zsuzsanna, a szlovák iskola igazgatója és a Rákóczi Egyesület helyi szervezete.
Megszólaló: Laukó Zsuzsanna
– Lesz e az idén Magyarországi Szlovákok Napja?
Megszólaló: Hollerné Racskó Erszébet, OSZÖ elnöke
– Hogyan telt az elmúlt év a Ludové noviny szerkesztőségében?Milyen témákat dolgoztak föl az újságírók és milyen új rovatokkal bővült a hetilap internetes oldala? Erről kérdezzük a főszerkesztőt, Fábián Évát.
– Szlovák nemzetiségi tájházak Magyarországon
megszólaló: Király Katalin PhD., Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, igazgató
– A Magyarországi Szlovákok Szövetsége felhívása országos szavaló – és ének versenyre
– A romániai szlovákok tematikus konferenciájára lehet jelentkezni

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább