Szlovák nemzetiségi műsor - 16. hét

Az április 19. és 25. közötti adások tartalmából.
 

Április 19., hétfő:
– Hírek, aktuális felhívások
– Mai fő témánk a POSTCOVID. A koronavírus világjárvány már több mint egy éve az életünk része, s számos áldozatot szedett mind itthon, mind anyaországunkban, Szlovákiában. Mai műsorunkban olyan magyarországi szlovákokkal találkozhatnak, akiknek sikerült legyőzniük ezt a kegyetlen betegséget. – Első állomásunk Békéscsabán, a Püski családnál van. Püski Bence Szlovákiában, Nyitrán tanul. A négytagú családból ő fertőződött meg, bár az idős nagymama miatt is nagyon izgultak és minden előírást betartottak. Vajon hogyan sikerült megelőzni a továbbfertőződést?
– A budapesti Ozvena Szlovák Kórus 26 tagjából 22-en kapták el a betegséget, s a világjárvány rájuk nagyon kegyetlen csapást mért… Hogyan tovább, miből merítenek erőt? Vezetőjük, Hollósy Tiborné osztja meg velünk gondolatait.
– Karkus Katalin az Országos Szlovák Önkormányzat ifjúsági referense, Kiss Andrea pedig a szlovák hetilap újságírója. A két alföldi barátnő közös lakást bérel Budapesten. A koronavírus – valamilyen csoda folytán – csak egyiküket sújtotta. Vajon hogyan gondolkodnak ők az elmúlt évről, miben találtak új kihívást, megnyugvást, vigaszt? Ezekre a kérdésekre keresi a választ riportjában Antala Zsuzsa. Megszólalók:
1. Mária Martineczová Likerová – nagymama
2. Sylvia Püskiová – édesanya-
3. Zsolt Püski – apa –
4. Bence Püski – alelnök, MASZFISZ
5. Zuzana Hollósyová – vezető, Ozvena Szlovák Kórus- Monika Szelényiová – nyugdíjas tanár-
6. Andrea Kiššová – újságíró, fotós
7. Katarína Karkušová – ifjúsági el
8. őadó, OSZÖ
– A második hírösszefoglalót követően már elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé, egy mesejátékot hallhatnak: Konzerv Konrád (Conrad, chlapec z továrne) címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Április 20., kedd:
– Hírek, aktuális nemzetiségi felhívások
– Elhunyt Nobik Erzsébet, szarvasi nyugalmazott evangélikus lelkész, aki prédikációs szolgálatával több mint 25 éven át színesítette a szlovák nyelvű rádióműsor, a Vallási félóra adásait. Életútjának ismertetése után rá emlékezünk egy archív beszélgetéssel.
– Az Országos Szlovák Önkormányzat április 20-át a Magyarországi szlovák pedagógusok napjává nyilvánította. Ebből az alkalomból a mai műsorban a szó a pedagógusoké lesz, a tanári pálya szépségeiről és nehézségeiről beszélgetünk Lestyan Katalin csabacsűdi tanárnővel.
– Ezután Békéscsabára, a helyi szlovák iskolába látogatunk, ahol 2015-ben Arany diplomákat adtak át az ott dolgozó, de már nyugdíjas pedagógusoknak.
Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, Huszár Györgyné, Lopusnyi Natália, Huszár Tamás, Molnárné Pribolyszki Judit, Sztrunga Mihály, Sztrunga Mihályné, Varga Judit, Petrovszki Mária, Pecsenya Edit

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Április 21., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek
– Aktuális felhívás – „Slovenské spievanky a veršovačky“ A Magyarországi Szlovákok Szövetsége vers- és prózamondó, valamint énekversenyére
– Április 19-én, hétfőn kinyitották az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatos osztályait
Megszólalók:
Szabóné dr. Marlok Júlia PhD , Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, igazgató
Paulikné Szincsok Olga, igazgatóhelyettes, kollégium vezető
Litauszkyné Héjjas Erzsébet, Bp.szlovák óvoda, pedagógus
Kuczik Júlia, Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégium, igazgató
– Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne:
FÖLD NAPJA 2020
-Miért és hogyan óvjuk Földünket? Megszólalók: Kustár Rozália, György László, Zsilák Mária, Pecsenya Edit, Kesjár Daniela, Szarvas Lea
-A gyerekeink jelentik a jövőt. Az, hogy milyen jövő vár rájuk, az rajtunk is múlik. Ha már gyerekkorukban megtanítjuk nekik, hogyan óvják a Földet, akkor az beléjük ivódik és továbbadják generációról generációra.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Április 22., csütörtök:
– Április 19-én, hétfőn kinyitották az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatos osztályait
Megszólalók:
Pecsenya Edit, Intézmény vezetője, Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Békéscsaba
Motyovszki Éva – Éva, óvodapedagógus, Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Békéscsaba
Nyemcsok Zsuzsanna, szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon, igazgató
Laukó Zsuzsanna, Tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, igazgató
Moravszkiné Paulik A. Katalin, Tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, vezető óvónő
– „Parászba fúvás” (Dúchanie do pahrieb) a címe a szlovák történelmet bemutató sorozatunknak. 25. rész – „Umenie” – Művészet. Írta: Ján Sobol
Megszólaló: Peter Himič, Beáta Drotárová Peter Rasev

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Április 23., péntek:
– Hírek, aktuális felhívások
– Hogyan telt az elmúlt év a Ludové noviny szerkesztőségében? Milyen témákat dolgoztak föl az újságírók és milyen új rovatokkal bővült a hetilap internetes oldala? Erről kérdezzük a főszerkesztőt, Fábián Évát.
– Holnap, április 24-én van Tótkomlóson a Város napja. Az idei “Pro Urbe” kitüntetéseket átadására idén a járványhelyzet miatt augusztusban kerül sor, a díjazottakat neve azonban már holnap kiderül.
A műsor második részében Tótkomlós volt alpolgármesterével, a Pro Urbe –díjas id. Szincsok György professzorral hallhatnak beszélgetést a Rendhagyó memoár c. könyvéről.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább