Szerb nemzetiségi műsor - 16. hét

Az április 19. és 25. közötti adások tartalmából.
 

Április 19., hétfő:
Műsorunkban a hírek után rádiós hidunk lesz a Vajdasági Rádió Kollégáival – benne megszólal Alexov Lyubomir, szerb szószóló, aki pénteken Belgrádban járt és a régióban élő szerbekért felelős Titkárság vezetőjével abban állapodott meg, hogy amennyiben a járványügyi helyzet engedi, úgy nyáron Szerbiában sor kerül egy tábor megszervezésére, amely főkként a a régióban élő szerb gyerekek részére lesz megtartva.
Vendégünk lesz Krauszné Vukájlovics Melinda, a lórévi Szerb Iskola tanítónője, aki arról tájékoztat minket, hogy a múlt csütörtökön és pénteken 11 leendő elsőst irattak be a szülők az említett oktatási intézménybe. Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Április 20., kedd:
Műsorunk vendége lesz Alexov Lyubomir, szerb szószóló, aki a Régióban élő Szerbek Állandó Konferenciájának társelnökeként pénteken Belgrádban járt és ott tárgyalt Arno Gujonnal, a Szerb Külügyminisztérium Régióban élő szerbekért felelős Igazgatóságának megbízott vezetőjével.
A szegedi Szerb Általános Iskola padjai újra megteltek – az online oktatás helyett az alsósok újra élő oktatásban részesülnek – interjúalany: Snezana Dosic, az említett iskola igazgatója.
A Ráckevei Szerb Önkormányzat sikeresen pályázott különböző projektekért a Bethlen Gábor Alapnál – erről beszél Alexov Szlobodán, a választott testület alelnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Április 21., szerda:
Műsorunkban szólunk a szigetcsépi rekonstrukciós munkálatokról, hiszen pályázati pénzeknek köszönhetően folyamatban van a helyi Vuk Karadzsity Klub felújítása (interjúalanyok: Osztoics Péter, a helyi szerb közösség vezetője, illetve, Asabiny Illés, a helyi Szerb Önkormányzat alelnöke)
Ráckevén vasárnap átadtak egy tájházat, amely a jövőben a városban élő nemzetiségek múzeumaként fog működni – az ünnepélyes átadáson jelen volt Alexov Lyubomir, szerb szószóló is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Április 22., csütörtök:
Mai műsorunkban szólunk egy vasárnapi ráckevei ünnepségről, hiszen a Duna parti városkában április 18-án nyílt meg egy Tájház, amely majd a városban élő nemzetiségek tárgyi kultúráját fogja bemutatni. Az ünnepségen jelen volt interjú alanyunk Alexov Lyubomir, szerb szószóló is.
A Szegedi Szerb Ortodox Egyházközség anyagi támogatást kapott a Miniszterelnökségtől a helyi szerb templom felújítására – mire lesz költve a kapott támogatás, erről beszél Dalibor Milenkovic, szegedi parókus.
Szigetcsépen a régi szerb fakereszt helyére új, gránitból készült kereszt kerül – a kezdeményezésről Osztoics Péter, a helyi szerb közösség vezetője beszél.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Gyurity Diána

Április 23., péntek:
Műsorunkban beszélünk egyes mo-i mo-i szerb szervezetek sikeres pályázatairól, hiszen, a a BGA ZRT. a közelmúltban jelentette meg a pályázati eredményeket a nemzetiségi kulturális programok témakörében.
A sikeres pályázók között van a Lórévi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat is – interjúalanyunk Krauszné Vukájlovics Melinda, elnök Asszony.
Szintén sikeresen pályáztak a mohácsi szerbek is – a tervezett programokról szól Sztepanov Szlobodánné, a mohácsi Szerb Olvasókör elnöke.
Beszélünk a Csepeli Szerb Önkormányzat tevékenységéről is – műsor résztvevő: Szemler István, a választott testület elnöke.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább