Szerb nemzetiségi műsor - 15. hét

Az április 12. és 18. közötti adások tartalmából.
 

Április 12., hétfő:
Műsorunkban lesz rádiós híd a Vajdasági RTV Kollégáival, majd figyelmet szentelünk Georgije Zubkovic, néhai budai püspök halála 70.évfordulójának – tegnap Szentnedrén megemlékezés volt a püspökről. Vendégül látjuk Margaritovity Milenkót, szentendrei vendéglátóst, egy ottani étterem tulajdonosát, akivel a járvány alatti tevékenységéről beszélünk, mekkora kárt okozott neki a pandémia és milyen lépéseket tett, tesz, hogy az étterem működjön és a dolgozói ne veszítsék el a munkahelyüket. A Visoki Decani kolostor, amely műemlék az UNESCO listáján is megtalálható, állandó fenyegetettségnek van kitéve – erről is szólunk műsorunkban, de lesznek még természetesen hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Április 13., kedd:
Mai műsorunkban elsőként egy emlékmiséről szólunk, hiszen baján pénteken emlékeztek meg a hívők a néhai Ápity Milos szerb tisztelendőről, akit 1941.április 12-én gyilkoltak meg koholt vádak alapján. A mártírhalált halt parókus földi maradványait a mohácsi szerb temetőből 2011-ben vitték át Bajára, és ott helyezték örök nyugalomra a bajai szerb templomban (Műsor résztvevő: Bibic Jován atya, hercegszántói paróchus, a bajai parókia adminisztrátora) Vendégünk lesz Szabó Bogdán, a Kőbányai Szerb Önkormányzat elnöke aki az említett választott testület tervezett tevékenységeiről beszél annak függvényében hogy a Bethlen Gábor Alap megjelentette a pályázati eredményeket. Egy érdekes régi szerb kéziratokról szóló kiállításra is felhívjuk a figyelmet, de lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Április 14., szerda:
Műsorunkban vendége lesz Alexov Lyubomir, szerb szószóló a Magyar Parlamenteben, aki a Magyar Országgyűlés Nemzetiségi Bizottságának tegnapi üléséről tájékoztatja műsorunkat.
Szitén vendégünk lesz Lásztity Péró, a SZOÖ Szerb Intézetének igazgatója, aki az intézmény tevékenységéről beszél és kihívásairól.
Számos vállalkozás életét változtatta meg a koronavírus pandémia, viszont vannak olyan vállalkozók, akik a járvány ellenére sikeresen birkóztak meg a nehézségekkel – ebbe a körbe tartozik Barabás Tihamér Tibor, aki egyben a Bajai Szerb Önkormányzat tagja is.
Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Gyurity Diána

Április 15., csütörtök:
A mai műsorunkban szólunk a Pécsett megtartott emlékmiséről, amely keretében több szerb egyházi méltóságról emlékeztek meg a hívők ( műsor résztvevő Milan Eric atya, pécsi parókus).
Vendégünk lesz Lásztity Péró, a budapesti székhelyű Szerb Intézet igazgatója, aki egy készülő kiadványról beszél műsorunkban.
A bp-i Tabán Szerb Néptáncegyüttes több sikeres pályázatot is magának tudhat – az együttes terveiről Vukovits Dusán, a egyesület művészeti vezetője beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább