Lengyel nemzetiségi műsor: Tisztelet és dicsőség a Rendíthetetlen Hősöknek a Kiátkozott Katonák Emléknapján

A március 6-i adás tartalmából.
 

– Tisztelet és dicsőség a Rendíthetetlen Hősöknek a Kiátkozott Katonák Emléknapján.
Lengyelország nehéz helyzetbe került 1945 után. A teheráni, jaltai, potsdami konferenciák eredményeként a gyakorlatban Európát különböző befolyású övezetekre osztották fel. Az 1944-től létrehozott lengyel kormányok nem szabad választások útján alakultak, hanem a Szovjetuniótól függtek. Az 1947-ben megrendezett parlamenti választások eredményeit meghamisították, többek között a szovjet politikai rendőrség, az NKWD által.
A földalatti függetlenségi mozgalom katonái fegyveres ellenállást hirdettek az új hatalommal szemben. Ma „kiátkozott/rendíthetetlen katonáknak” nevezik őket, hiszen egészen 1989-ig, Lengyelország szuverenitásának visszaszerzéséig a Lengyel Népköztársaság tevékenységüket bűncselekménynek minősítette, és a sztálini terror időszakában rajtuk elkövetett kínzásokról mélyen hallgatott. 1943-ban alakultak az első antikommunista földalatti alakulatok, de az elnyomó hatalommal szembeni legintenzívebb fegyveres ellenállás 1945-re esett. Becslések szerint mintegy 200 ezer ember volt tagja a háború utáni különféle konspirációs szervezeteknek. A kiátkozott katonák nem csak a harcokban vesztették életüket. Sokan közülük börtönökben, ahol megkínozták, meggyilkolták őket. Az ítéleteket a demokratikus normáktól eltérő módon szabták ki. A földalatti ellenállás antikommunista hősei 1947 februárjában jöttek elő az illegalitásból, de sokaknak közülük a Lengyel Népköztársaság végéig álnéven kellett rejtőzködniük. Bár a Lengyel Népköztársaság ki akarta törölni az antikommunista hősöket a kollektív emlékezetből, a lengyelek nem feledték a „kiátkozott katonákat”. Emlékük azonban nem tűnt el, a 90-es években pedig új életre kelt. Ekkor született meg a „Kiátkozott Katonák” fogalma, a történészek pedig komolyan belefoghattak a kutatásba. 2011-től annak a napnak évfordulóján ( március 1) , amelyen a mokotówi börtönben kivégezték a Szabadság és Függetlenség Egylet vezetőségének utolsó hét tagját, ünnepeljük a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját.
Műsor vendége Jacek Pawłowicz a varsói Kiátkozott Katonák és a Lengyel Népköztársaság Politikai Foglyainak Múzeuma igazgatója.
– Aktuális lengyelségi krónika

Lengyel nemzetiségi műsor – Nemzetiségi adások – március 6., szombat, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Bożena Bogdańska-Szadai

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább