Szlovák nemzetiségi műsor - 7. hét

A február 15. és 21. közötti adások tartalmából.
 

Február 15., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi inf., felhívások
– Szlovákiában ma kezdődik a népszámlálás
– Január utolsó napjaiban az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) birtokba vette Budapesten, a Rákóczi úton egy lakóházakkal körülvett udvar rejtekében megbúvó egykori szlovák evangélikus templom épületét. 2020-ban Magyarország Kormánya 765 millió forint támogatást nyújtott az OSZÖ számára, amelyet az ingatlan megvásárlásán túl az épület körüli életveszély elhárításához és egy nagyobb felújítási projekt előkészítéséhez szükséges munkára fordítanak. Az emblematikus épület felújítására a tervek szerint Magyarország és Szlovákia kormányának támogatásával kerül sor. A projektről beszélgetünk az Országos Szlovák Önkormányzat elnökasszonyával, Hollerné Racskó Erzsébettel.
– Milyen hatással lesz ez a nagy beruházás és intézményi átalakítás a budapesti szlovákajkú evangélikus gyülekezet életére – erről kérdezzük Gulácsiné Fabulya Hilda gyülekezeti lelkészt
– Szlovák nyelv története 4. rész
Megszólaló: György Ladislav, nyelvi lektor
– Kocúr v čižmách /Csizmás kandúr/ c. mese rádiójátek, pozsonyi anyag
Író: Dusan Brindza, színészek: Vladimír Bartoň, Robert Roth, Tomeš Radovan, Roman Pomajbo, Dušan Lenci

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 16., kedd:
– Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz
– Hogyan beszéltünk a régi Pozsonyban? A germanista Jozef Tancer kötete a háromnyelvű Pressburg-Pozsony-Bratislava iránt érdeklődő olvasónak szól. Közhelyszámba megy, hogy Pozsonyban mindenki három nyelvet ismert (a németet, a magyart és a szlovákot), és toleráns légkör uralkodott mindaddig, amíg ezt romba nem döntötte a háború és az utána következő áldatlan időszak. Tancer kötete több a szerző nyelvi kutatási eredményeinek összefoglalásánál. Beszélgetőpartnerei átadják neki és az olvasónak történelmi tapasztalataikat a mindennapi kommunikációs szükségletekből fakadó többnyelvűség formáiról a többnemzetiségű Pozsonyban.
megszólaló: Tancer Jozef
– A Keresztúr Hagyományőrző Kultúrkör 2021.február 3-tól online népdaléneklő tanfolyamot indított az egyesület facebook csoportjában. Minden szerdán feltöltenek egy rákoskeresztúri tót népdalt a Keresztúri Szlovák Asszonykórus előadásában, a hozzátartozó szöveggel, kottával, és a népdal – ének nélküli – zenei kíséretével. Ezek segítségével mindenki gyakorolhatja, megtanulhatja és bátran énekelheti e csodás rákoskeresztúri dalokat. Az ötletről a Keresztúr Hagyományőrző Kultúrkör elnökét, Linkéné Gácsi Évát kérdeztük. (Ism.)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Február 17., szerda:
– Hírek, Nemzetiségi információk
–1864 február 17-én született Murgaš Jozef, szlovák feltaláló, a vezeték nélküli távközlés úttörője.
– 1673 február 17-én Párizsban hunyt el Jean-Baptiste Poquelin, szerzői álnevén Molière , francia drámaíró, rendező és színész, a modern komédia megteremtője.
– Már tesztelik a gyermekek számára kifejlesztett külön vakcinát.
– Javasolják-e a maszkok fertőtlenítését? Típustól függ és mindig figyeljünk oda a gyártó tanácsaira.
– Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne: Az „üres fészek szindróma”
– Egy család életében természetes életciklus, amikor a gyerek(ek) abba az életszakaszba kerül(nek), hogy elköltözik(nek) otthonról és önálló életet kezd(enek). Erre a változásra adott szülői érzelmi választ hívjuk üres fészek szindrómának.
– Kérdéseink szülők és gyerekek is válaszolnak: Melyek az üres fészek szindróma tünetei? Anyák, apák egyaránt tapasztalhatják az üres fészek szindróma jeleit? Milyen problémák adódhatnak a szindrómából? Az önállósodás a szülők és a gyerekek szemszögéből.
Megszólalók: Katarína Hrkľová, Slavomíra Kubičková, Ján Chlebnický, Zoltán Barkányi, Anna Kőszegiová, Zuzana Šomodiová, Adriena Rádaiová, Alžbeta Račková, Anna Kőszegiová, Erika Trenková

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 18., csütörtök:
– Hírek
– Üléseznek az Országos Szlovák Önkormányzat bizottságai
– Jeles napok
– „Sám doma” – Egyedül Otthon- film feszt – Koronavírus, lockdown, karantén. Érdekes időszakban élünk. Próbáljuk megörökíteni filmben, akár mobil telefon kamerával. – Felhívás mindenki számára, csak legyen kedve alkotni! További információk a www.samdoma.sk címen.
– Nehéz időszak a turizmusban
Megszólaló: Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője
Nemcsak a koronavírus idején van nagy érdeklődés szlovákiai élményutazások felé, pl.: kutyaszán húzó túra, medve nyom követő túra, stb.
Megszólaló: Erik Ševčík, idegenvezető
– „Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe a szlovák történelmet bemutató sorozatunknak. 19. rész (58.00, Szlovák Rádió)
szrező: Ľubica Šajdová
Megszólaló: Štefan Moravčík, Dana Podracká, Milan Fúfus, Ján Šimonovič

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Február 19., péntek:
– Hírek
– Aktuális felhívások
– Ezekben a napokban ünnepeljük a Visegrádi csoport létrejöttének 30. évfordulóját. Hétfőn az országgyűlés nyilatkozatában méltatta azt a politikai cselekedetet, amely lehetővé tette a visegrádi csoport számára az együttműködés megkezdését 1991. február 15-én.
– Hírek a visegrádi négyek országaiból
– A Visegrádi kézikönyv, történelem- politika-társadalom c. kötetet 2018-ban mutatták be Budapesten. A kötet egyik szerzőjével Dr. Halász Iván történésszel , és az előszót jegyző Kiss Gy. Csaba művelődéstörténésszel beszélgetünk a kézikönyv születéséről, alkalmazásáról, jövőjéről.
– 2018-ban Hévízen tartotta szerkesztői értekezletét a V4-e s országok közszolgálati televízióinak műsora, a Kvartett. Az összeállításból megtudhatjuk, milyen érdekes témákkal foglalkozik a magazin és azt is, hogyan készül ez a határokon átívelő televízióműsor.
Megszólaló: Luba Kolová, Sári Zsuzsa, Marta Gajdosíková, Leopold Henzely
– Rádiójáték Romain Rolland: Peter a Lucia c. novellája alapján
Szereplők: Michal Jánoš, Miroslav Noga, Kristína Turjanová, Marek Fašiang, Pavol Šimun, Kamil Kollárik a Rastislav Sokol. Rendező: Táňa Tadlánková.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 20., szombat:
– Zenés utazás térben és időben címmel online koncertet hallhattak és láthattak a zeneszeretők január végén a Budapesti Szlovák Intézetnek fb oldalán. Összeállításunkban bemutatjuk a művészeket: Megszólalók: Sípos Ildikó – igazgató, Budapesti Szlovák Intézet, Herencsár Viktória – cimbalomművész, Andrea Stračinová – cimbalomművész, Sebastian Wielandt – ütőművész
– 1999-ben az UNESCO (az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete) február 21-ét az Anyanyelv Nemzetközi Napjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a Föld kihalásra ítélt nyelveire. Jelenleg nagyságrendileg 6000 nyelvet beszélünk a bolygón, amelyek 43 százaléka -a beszélők számának folyamatos csökkenése és a globalizáció miatt- veszélyben van. Az Anyanyelv Nemzetközi Napját 2000 óta ünnepeljük, ebből az alkalomból beszélgetünk Király Katalinnal, a MSZKI igazgatójával az anyanyelvről.
– Az anyanyelvről és a kétnyelvűségről beszélgetünk a műsor második részében Dr. Ladislav György, szlovák nyelvi lektorral, aki publikált is ebben a témában

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Február 21., vasárnap:
– Az Országos Szlovák Önkormányzat birtokba vette a budapesti Rákóczi úti templom épületét. Kulturális központ lesz az épületből. Melyek a legfontosabb feladatok jelenleg?
Megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet- elnök, Országos Szlovák Önkormányzat
– A budapesti szlovák gyülekezet életéről és a templom átépítéséről a közösség lelkésze beszél.
Megszólaló: Gulácsiné Fabulya Hilda- evangélikus lelkész
– Ezekben a napokban ünnepeljük a Visegrádi csoport létrejöttének 30. évfordulóját. Hétfőn az országgyűlés nyilatkozatában méltatta azt a politikai cselekedetet, amely lehetővé tette a visegrádi csoport számára az együttműködés megkezdését 1991. február 15-én.
– Hírek a visegrádi négyek országaiból
– A Visegrádi kézikönyv, történelem- politika-társadalom c. kötetet 2018-ban mutatták be Budapesten.
– A kötet egyik szerzőjével Dr. Halász Iván történésszel , és az előszót jegyző Kiss Gy. Csaba művelődéstörténésszel beszélgetünk a kézikönyv születéséről, alkalmazásáról, jövőjéről.
– Nehéz időszak a turizmusban
Megszólaló: Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője
– 1999-ben az UNESCO (az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete) február 21-ét az Anyanyelv Nemzetközi Napjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a Föld kihalásra ítélt nyelveire. Jelenleg nagyságrendileg 6000 nyelvet beszélünk a bolygón, amelyek 43 százaléka -a beszélők számának folyamatos csökkenése és a globalizáció miatt- veszélyben van. Az Anyanyelv Nemzetközi Napját 2000 óta ünnepeljük, ebből az alkalomból beszélgetünk dr.Király Katalinnal, a MSZKI igazgatójával az anyanyelvről.
– Hogyan beszéltünk a békebeli Pozsonyban? A germanista Jozef Tancer kötete a háromnyelvű Pressburg-Pozsony-Bratislava iránt érdeklődő olvasónak szól. Közhelyszámba megy, hogy Pozsonyban mindenki három nyelvet ismert (a németet, a magyart és a szlovákot), és toleráns légkör uralkodott mindaddig, amíg ezt romba nem döntötte a háború és az utána következő áldatlan időszak. Tancer kötete több a szerző nyelvi kutatási eredményeinek összefoglalásánál. Beszélgetőpartnerei átadják neki és az olvasónak történelmi tapasztalataikat a mindennapi kommunikációs szükségletekből fakadó többnyelvűség formáiról a többnemzetiségű Pozsonyban

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább