Ukrán nemzetiségi műsor: Tudósítás és zenés-költészeti összeállítás a híres ukrán költőnő, Leszia Ukrajinka 150. jubileumához (2. rész)

A február 12-i adás tartalmából.
 

Leszja Ukrajinka nevét valóban ismerik szerte a világban, műveit számos nyelvre lefordították, a földgolyó sok országában kapott szobrot. Az első szobrot 1952-ben Szuramiban állították, abban a városban, ahol meghalt. Az emlékmű alkotója Tamara Abakalija grúz művésznő, akiről feltételezhető, hogy személyesen ismerte Leszja Ukrajinkát. A költőnőnek van szobra Kanadában is, a brazíliai Sao Paulo-ban pedig utcát neveztek el róla. Szülőföldjén, Ukrajnában szobrot kapott Kijevben, Luckban, Kologyazsnijban és, természetesen szülőhelyén, Novograd-Volinszkijban (Zvjagel). A fent felsorolt településeken emlékmúzeuma is van Leszja Ukrajinkának.

Novograd-Volinszkijban a Szlucs folyócska partján álló szülői házban van a múzeum, ebben a volini városban nyílt meg 1999-ben a Koszacs-Drahomanov-család múzeuma is. A városkában minden év nyarán megrendezik a Leszja forrásai elnevezésű népművészeti találkozót.

Leszja Ukrajinka életében a világ nagyon sok országában járt, abban bízva, hogy meggyógyul. Ezt remélte Egyiptomban is. Rövid életének (42 év) utolsó három évében, megszakításokkal többször is járt Egyiptomban, szerette ezt az országot, amire a Tavasz Egyiptomban versciklus szolgálhat bizonyítékul.

A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület hosszú évekig dolgozott azért, hogy Leszja Ukrajinkának emléktáblája legyen Egyiptom földjén. Az ötlet Grigássy Évától, Leszja Ukrajinka költészetének magyar kutatójától, verseinek avatott fordítójától származik. Éva és mindannyiunk álma 2002-ben teljesült. Leszja Ukrajinka emléktábláját Alexandriában, a világhírű Alexandriai Könyvtárban, a világkultúra központjában helyeztük el.

Tiszteljük a világ kulturális hagyatékában megbecsült helyen álló Leszja Ukrajinka emlékét, akinek művei az általa oly hőn szeretett Ukrajna örökségét jelentik.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább