Szerb nemzetiségi műsor - 4. hét

A január 25. és 31. közötti adások tartalmából.
 

Január 25., hétfő:
A mai műsorunkban szólunk egy interreg projektről, amely a nemzetiségek helyzetét igyekszik elemezni különböző országokban. Magyarországon, a pécsi Nemzetiségkutató Központ dolgozik a projekten – vendégünk dr. Gyurok János, a központ vezetője, a projekt egyik résztvevője.
Figyelmet szentelünk a Magyarcsanádi Szerb Önkormányzat idei terveinek is – interjúalany: Kollár Ferenc, a választott testület elnöke.
Szólunk a Matica srpska Galériájának idei terveiről, programjairól is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Január 26., kedd:
A műsorunkban vendégül látjuk Szubotity Milkát, a Rágéber Akadémia női kadet csapatának 14 éves irányítóját, aki a múlt héten kivívta magának a „Hét Játékosa” elismerést. A Tolna megyei Medináról származó játékosról beszél edzője Ninkovity Zsivkov Mária is, aki abban bízik, hogy Milka előtt szép karrier áll. Beszélünk a Vajdasági levéltár legújabb kiadványáról, amely Szent Száváról, a Szerb Egyház megalapítójáról szól.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Január 27., szerda:
az egész műsort Szent Szávának, a Szerb Egyház megalapítójának szenteljük, a szerb iskolák patrónusának. Bemutatjuk az életét, munkásságát, illetve szólunk arról is, hogyan ünnepelték vasárnap a pécsiek a szentet (műsor résztvevők: Milan Eric, pécsi parókus, Nikolina Ciric és Irina Eric, szavalók).

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Január 28., csütörtök:
Mai műsorunkban a Szent Száva ünnepségek dominálnak. A Szerb Egyház megalapítójának szentelt megemlékezések lesznek a központban, hiszen online módon emlékeztek meg a magyarországi Szerb Színházban a szerb államiság megteremtőjeként tisztelt, dinasztiaalapító Nemanja István szerb fejedelem legkisebb fiáról, aki első érsek, író, fordító és törvényíró volt. Beszámolunk a budapesti szerb templomban megtartott ünnepségről is (résztvevő: Stefan Milisavic, diakónus, aki az ünnepi beszédet tartotta). A lórévi szerb általános iskolások tegnapelőtt emlékeztek meg a védőszentjükről (mily módon, erről beszél Krauszné Vukájlovics Melinda, tanítónő).
Szintén ünnepélyes keretek között emlékeztek meg Szent Száváról a battonyai Szerb Általános Iskolában is (interjúalany: Gyenesné Gájity Sztániszláva tanítónő).

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Január 29., péntek:
A műsorban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, illetve, hogyan ünnepelték tegnapelőtt Szent Szávát a hercegszántói szerbek (Műsor résztvevők: Jovan Bibic atya, helyi paróchus és Gorjánác Sztoján, hívő, aki mint védőszentet ünnepli Szent Szávát).A szegedi szerbek is méltó módon ünnepelték a Szerb Egyház megalapítóját (interjúalany: Dalibor Milenkovic atya, helyi paróchus).

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Olvasson tovább