Szlovák nemzetiségi műsor - 3. hét

A január 18. és 24. közötti adások tartalmából.
 

Január 18., hétfő:
– Ondrej Stefanko díj
– Home office előnyei és hátrányi
– Szent Gorazd díját kapott Pecsenya Edit, a békéscsabai szlovák iskola igazgatója
– 5. Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó, Gárdony (ism.)
megszólaló: Tircsi Richárd, Szeljak Bence, Paulik Antal
– Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó programjairól Puski Bence, MASZFISZ alelnökével beszélgetünk (ism.)
– MASZFISZ jelenlegi helyzetéről Szpisák Attila, evangélikus lelkésszel, a szövetség alapító tagjával beszélgetünk (ism.)
– Szlovák nyelv története 1. rész (ism.)
megszólaló: György Ladislav, nyelvi lektor
– Duro Trulo c. népmese, pozsonyi anyag

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 19., kedd:
– Hírek, aktuális felhívások
– Félúton / Na polceste / címmel könyvet adott ki Paulik Antal, szlovák parlamenti szószóló. Erről és az elmúlt időszak eseményeiről beszélgetünk vele a híreket követően.
– A Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniójának összesen 19 tagszervezete van az ország minden szlovákok által lakott régiójából. Működési területük 8 megyére és a fővárosra terjed ki. A szlovák civil szervezeteket összefogó egyesület idén először adott ki egy színes, fotókkal illusztrált falinaptárat. Erről és az idei tervekről az Unió elnökét Zelman Ferencet kérdezzük.
– Ezekben a napokban a nagy hidegre való tekintettel jobban oda kell figyelnünk az otthontalanokra és a magányosan élő idős emberekre. Hogy Tótkomlóson hogyan tudják őket segíteni a nappali ellátás keretén belül – erről beszélgetünk Szpisák Attila evangélikus lelkésszel.
– A műsor második részében egy hosszabb összeállítást hallhatnak a hajléktalanságról, mely nem szezonális probléma, és egyre nagyobb kihívást jelent az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és az egyházaknak is.
Megszólalók: Eva Chudinová, a szlovák főváros szociális osztályának egykori munkatársa, Gregor-hajléktalan, aki a Pozsonyban a Szlovák Rádió épülete előtt árul újságot évek óta, Erika Sokola-Hlácoková, pozsonyi evangélikus lelkész, Szpisák Attila, tótkomlósi evangélikus lelkész.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 20., szerda:
– programajánló
– Hírek
– Nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Európai bizottság listát állít össze a hatékony oltási stratégiák és a védőoltások alkalmazásának legfontosabb lépéseiről (lapszemle)
– A 2021-es „Ondrej Štefanko” díjra jelölés feltételeiről. A 2021-es nagylaki konferenciáról beszél Ľudmila Šomráková, a Nagylaki Ivan Krasko Kulturális és Tudományos Egyesület elnöke
megszólaló: Ľudmila Šomráková, a Nagylaki Ivan Krasko Kulturális és Tudományos Egyesület elnöke
– A tollfosztás az asszonyok, lányok társas munkája volt a téli időszakban. Néhol még ma is eleven hagyománya van. Bérmunkában vagy meghívásra a házaknál fosztották a tollat, ami nem csak munka, hanem a közös szórakozás is volt.
megszólaló: Crnecska Anna Tardosról
– Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne:
TOLLFOSZTÁS című előadás, melyet a Komlósi Szlovákok Szervezete Amatőr Színjátszó Csoportja mutatott be 2011-ben a szegedi Nemzetiségek Házában

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 21., csütörtök:
– Programajánló
– Hírek
– Az Európai Bizottság uniós szinten hangolja össze a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lépéseket
– Gyakori kérdések a COVID-19 elleni vakcinákról
Megszólalók: Crnecska Anna (Tardos), Somráková Ludmila (Nagylak), Árendás Veronika (Tardos), Uhrin Erzsébet (Békéscsaba)
– Megbízható linkek, tájékoztató oldal a koronavírusról
– Szlovák etnológus Ján Botík, Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete munkatársa, együttműködéséről
– „Parászba fúvás” ( Dúchanie do pahrieb) a címe a szlovák történelmet bemutató sorozatunknak. 14. rész
Megszólaló: Michaela Drotárová, Peter Himič, Michal Hudák, Peter Vilhan, Róbert Šudík …

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 22., péntek:
– Ma van a Magyar Kultúra Napja. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát
– Hírek
– Aktuális felhívások
– Eredő című dalával bekerült a DAL 2021-es évadának 40 legjobb produkciója közé Galda Levente is, akit énekesként, színészként, a Budapesti Szlovák Intézet munkatársaként és a Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület elnökeként is ismerhetünk. Levente a szlovák-magyar kulturális értékek őrzője, komoly küldetéstudattal rendelkező énekes. Ma megtudhatjuk tőle azt is, hogyan keletkezett a dal, és hogyan kapcsolódik ez a produkció a hazai nemzetiségekhez.
– Januári ismétlő válogatásunk keretében ma Békéscsabára látogatunk, ahol tavaly a MSZKI jubileumi konferenciáján előadott dr. Kiss Szemán Róbert, az ELTE BTK Szláv–filológiai intézetének igazgatója is. Megtudhatjuk tőle azt is, miért érdemes a budapsti egyetem szlovák szakirányára jelentkezni. Ezt követőem Császári Évával- az ELTE szlovák tanszéke tanárával beszélgetünk az előadása témájáról
– Különös zarándok / Podivny pútnik/ a címe a műsor utolsó részében hallható szlovák rádiójátéknak, mely egy balladai történeten alapul.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 23., szombat:
– Felhívások:
Pro Cultura Slovaca díjra jelölhetnek egyéneket
Webes munkatársat keres a Ludové noviny
– Januári hagyományos ismétlésünk keretében ellátogatunk Sóskútra, a többgyerekes Horváth családhoz, hogy megtudjuk, hogyan telnek napjaik a karantén alatt a home office, az online tanórák és a biciklizés tekintetében
Megszólalók: Dr. Horváth Endre, Horváthné Körtvélyesi Ivett óvónő, és fiuk, Horváth Bátor
– Olaszországról beszélgetünk a SZTE szlovák ektorával, dr. Ladislav Györggyel. A slágerekkel tarkított összeállításban szó lesz az olasz nyelvről, városokról, idegenvezetői és tolmács tapasztalatairól, a jellegzetes ételekről és szokásokról

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább