Szlovák nemzetiségi műsor - 2. hét

A január 11. és 17. közötti adások tartalmából.
 

Január 11., hétfő:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek, felhívások
– Kereken egy évvel ezelőtt jelentette be az Kína a világ számára: a Vuhan városban új súlyos vírusos megbetegedésben meghalt 61 éves férfi. Ekkor még senki sem sejthette, hogy mivel is néz szembe az elkövetkezendő egy évben az emberiség.
– Tavalyi év és mostani helyzet a szarvasi Szlovák Általános Iskolában
Megszólaló: Nyemcsok Zsuzsanna, isk. igazgatója
– A szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon 2020 január 24-én ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját és egyben bemutatták a vendégeknek új projektalapú oktatási módszerüket és legújabb büszkeségüket a 2 szabaduló szobát, melyekben nemcsak a gyerekek időznek szívesen, hanem a pedagógusok és természetesen a meghívott vendégek is szívesen és érdeklődéssel fejtették meg a szükséges kódokat.
Megszólalók: Nyemcsok Zsuzsanna, Frankó Anna, Podanyi Anikó, Lukáciková Daniela, Árvai Anikó, diákok.
-Múdry Matko a hlupáci c. mese

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 12., kedd:
– Hírek
– Paulik Antal, szlovák parlamenti szószóló könyvét mutatja be a Ludové noviny. A Félúton c. kiadványt magától a szerzőtől rendelhetik meg
– A Nás kalendár 2021-es száma megrendelhető. A magyarországi szlovákok évkönyvének fő témáiról és a megrendelési lehetőségekről beszélgetünk a SlovakUm kiadó vezetőjével, a kiadásért felelős Fuhl Imrével.
– A Csabai naptár – Cabiansky kalendár 2021 online is elérhető és letölthető a következő oldalon: http://www.slovak.hu/kiadvanyok/cabiansky_kalendar_2021.pdf. Az alföldi szlovákság kedvelt évkönyvének tartalmáról beszélgetünk a Csabai Szlovákok Szerevezetének elnökével, Lászik Mihállyal
– A műsor második részében Budapestre látogatunk és az ELTE Szláv Filológiai Tanszékének egyetemi tanársegédjével Rágyanszki Györggyel beszélgetünk. Szó lesz többek között az önkormányzati munkájáról és a szarvasi szlováksághoz fűződő emlékeiről.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 13., szerda:
– Programajánló
– Hírek
– Nemzetiségi információk – Aktuális felhívások
– Koronavírus-oltóanyagokkal kapcsolatos stratégia
– Kabelka” (Ridikül) című női magazin
benne: – Farsang, a mulatozás időszaka. A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, azaz a húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A világ több pontján karneváli felvonulással búcsúznak a farsangi időszaktól.
– Szlovák farsangi szokások
megszólaló: Mgr. Soňa Vanovčanová
– A tótkomlósi szlovák bál 2013-ban.
Megszólalók: Juraj Antal Dolnozemský, Anna Molnárová, Martin Palko, Judita Palečková
– Bálozás a múltban és a jelenben, híres bálok

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Január 14., csütörtök:
– Hírek
– Tavaly március első hetében regisztrálták az első pozitív Covid19 fertőzötteket Magyarországon és Szlovákiában. Azóta megváltozott az életünk, lemondtuk külföldi nyaralásainkat, nem ülünk be kávézni a barátainkkal és megtanultunk maszkot hordani. Hogy miként változott meg a tanárok, diákok, újságírók, kulturális rendezvények szervezői, és lelkészek élete, mindennapjai a járvány kezdete óta- erről hallhatnak egy összeállítást mai januári ismétlésünk keretében.
Megszólalók: Király Katalin-igazgató MSzKI, Zemenné Palecska Erika- tanár, Fábián Éva, főszerkesztő-Ludové noviny, Szpisák Attila tótkomlósi ev. lelkész, Gabiella Kopasz-metodista lelkész, rajkai ingázó családanya
– A műsor második részében folytatjuk a Dúchanie do pahrieb / Parázsba fúvás/ c. történelmi sorozatot, melyben ez alkalommal a népdalokról lesz szó. Rendező: Hana Makovická-Hajdová

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 15., péntek:
– Hírek
– Lapszemle Milan Ján Pilip, a Külhoni Szlovákok Hivatala elnöke újévi üzenete
– Felhívás – 7. és 8. osztályos tanulók és mentorai számára
– Tavaly ünnepelte 70. születésnapját Miroslav Dudík, szlovák folklorista, hegedűművész, a Szlovák Rádió Népzenei Együttese / OLuN / prímása
– „POVEJ VETRÍK,POVEJ“ címmel búcsúkoncertet rendeztek ősszel a pozsonyi rádió koncerttermében Miroslav Dudík tiszteletére. Januári ismétlő válogatásunk keretében a koncerten elhangzó produkciókból hallhatnak egy összeállítást.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 16., szombat:
– Kalendárium
– Január 10-e Ferenc pápa közzétette Spiritus Domini (Az Úr Lelke) kezdetű apostoli levelét motu proprio formájában, mely megváltoztatja az Egyházi Törvénykönyv 230. kánon első paragrafusát, és ezáltal kánonilag lehetővé teszi a nők részvételét a lektorátus és az akolitátus liturgikus szolgálatában.
– A svéd posta kiadta a bélyege Greta Thunberg portréjával
– Vertigo Szlovák Színház tervei
megszólaló: Onodi Daniela, Vertigo igazgatója
– Tavaly már 28 alkalommal szervezett az OSZÖ Vertigo Színháza színjátszó tábort. Minden évben egyszer az anyaországban zajlik az alkotótábor, melyet az idei járványhelyzet miatt itthon szerveztek meg a múlt héten Nagybörzsönyben. Az általános iskolások közül sokan térnek vissza a táborba, ők már ismerhetik a kiváló drámapedagógust Elena Bakosovát és alkotótársát Belo Felix, zeneszerzőt, akik az egyik csoport szlovákiai lektorai voltak. A másik csoportot Garajszki Margit , író, rendező, fordító vezette, aki egykor szintén volt gyerekként a Vertigo táborában. Riportunkban megtudhatják, milyen módszerrel dolgoztak, milyen előadások születtek és hogy érezték magukat a legfontosabbak, az ifjú tehetségek, színészek és énekesek… (ism.)
megszólalók: Kmitricza Margit, Onodi Daniela, Csajbók Edina, Garajszki Margit, Belo Felix, Karkas Viktor, Bakos Edina, Bakosová Elena, Ondrejó Anna, Pitonák Ján,

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 17., vasárnap:
– A tervekkel ellentétben holnaptól folytatódik az online-oktatás Szlovákiában
– Franciaországban idén a FIPADOC Biarritz dokumentumfilmek fesztiválján kiemelt szerepet kapnak a V4-ek alkotásai, filmes szakemberei
– A tótkomlósi fúvósok koncertje
– A Tótkomlósi Gyermek Fúvószenekar és a Tótkomlósi Ifjúsági és Koncert Fúvószenekar 2018-as karácsonyi koncertjéből hallhatnak ma válogatást.
Ennek a koncertnek már több, mint 30 éves hagyománya van Tótkomlóson. A zenekar pedig 2019-ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Megalakulása óta szlovák szerzemények is szerepelnek a repertoárjukon. Ezeket is hallhatják mai adásunkban, ahogy híres filmzenéket, musical részleteket, keringőt, polkát és természetesen indulókat. Mindezt egy kisváros kiváló és nagy létszámú talán kis túlzás nélkül mondhatjuk, hogy európai hírű zenekarától hallhatjuk.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább