×

Nemzetiségi adások

Szerb nemzetiségi műsor - 2. hét

A január 11. és 17. közötti adások tartalmából.
 

Január 11., hétfő:
A mai műsorban a hírek után lesz rádiós híd, majd Érity Milán atya, pécsi parókus összegzi a múlt heti karácsonyi ünnepet, pontosabban, mily módon ünnepeltek a hívők azokban a paróchiákban, ahol Ő szolgál. Szerbiában javában folyik a verseny a legjobb tavalyi regény díj elnyerése érdekében (NIN) de lesznek hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

Január 12., kedd:
Küldöm a mai szerb nyelvű műsor előzetesét. A hírek után vendégül látjuk Alexov Lyubomir szerb szószólót, aki Soltész Miklós államtitkár Úr tegnap a lórévi szerb Iskolában tett látogatásáról szól. Vendégünk lesz Rusz Boriszláv, a Budapesti szerb Önkormányzat elnöke is, aki többéves munkája elismeréseként “Nemzetiségi Díjat” kapott. Műsorunkban újra szólunk a múlt heti karácsonyi megemlékezésekről, hiszen a járvány ellenére nagyon sokan részt vettek a karácsonyi istentiszteleteken (műsor résztvevő: Káplán Pál atya, százhalombattai parókus). Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Január 13., szerda:
A mai műsorban szó lesz Dujmov Dragomir, mo-i szerb író legújabb regényének megjelenéséről (Műsor résztvevő: a szerző)
Mivel a magyarországi szerbek ma búcsúztatják az óévet, beszélünk az óévbúcsúztatóhoz kapcsolódó szokásokról. És, természetesen, a hírek és tudósítások mellett lesz egy szilveszteri blokk is.

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

Január 14., csütörtök:
A mai műsorban szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, de beszélünk az ünnephez kapcsolódó szokásokról is. Vendégünk lesz Rusz Igor, egy budapesti utazási iroda igazgatója is, aki a turizmus jelenlegi helyzetéről és az előrelátásokról beszél. Lesznek még hírek, tudósítások és más érdekességek is. A műsor második felében zenei kívánságokat teljesítünk, hiszen a magyarországi szerbek tegnap este búcsúztatták az óévet és ma léptek az új évbe (a juliánusi naptár szerint ünnepelnek).

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Január 15., péntek:
A mai műsorunkban elsőként szólunk a szegedi szerb templomban tegnap megtartott újévi szent liturgiáról. Minden évben itt tart püspöki szent liturgiát Őexelenciája Lukiján budai püspök – a járvány miatt először történt, hogy nem volt püspöki liturgia, azonban a szegedi és környékbeli szerbek így is szép számban jelentek az újévi liturgián (műsor résztvevő: Dalibor Milenkovic atya, szegedi paróchus).
Nem minden nap történik, hogy a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete egy nemzetiségi (származású) művésztől vásárol művet – Gyurity Milán esetében azonban ez történt. Az örömteli történetet maga a szerb nemzetiségű művész osztja meg velünk. A Matica srpska Galériája – amely számos mo-i szerb intézménnyel nagyon jó együttműködést ápol – már ma megkezdi éves programjait, ezekről is teszünk említést.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább