×

Ukrán nemzetiségi műsor: Ukrán karácsonyi szokások

A december 25-i adás tartalmából.
 

Ukrajnában a karácsonyt január 7-8-án ünneplik. Azért ez az időbeli csúszás, mert az ortodox egyház még mindig a Julianus-naptár szerint követi az időt.
A pravoszláv szentestéhez számos hagyomány, hiedelem fűződik, amit manapság már csak falun tartanak be. A szentestén elköltendő vacsora legfőbb fogása az ukrán családok döntő többségénél a „kutya” (így ejtik), ami növényi alapanyagok összekeverésével készül – búza, méz, dió vagy mák illetve mazsola keveréke. Ezeknek a hozzávalóknak szimbolikus jelentése van, például a méz a szeretetet, összetartozást jelképezi. Ezen kívül még 11 féle böjti ételnek kell lennie az asztalon.
Az ukrán betlehemesek beöltözve járják az utcákat, házakat és közben hangosan énekelnek. Bemennek az otthonokba, már akiket beengednek, és rázendítenek. Utána teleszórják búzával az előteret. Némi pénzt várnak cserébe. Mindig kell lenni köztük egy kecskének, egy pásztornak, egy cigánynak, egy zsidónak, egy orvosnak és egy halálnak beöltözött emberkének. A karácsony másik két napján érkeznek a rokonok, barátok.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább