×

Ukrán nemzetiségi műsor: Az ukrajnai Holodomor 10 millió áldozatának emlékére (1.rész)

A november 13-i adás tartalmából.

Eddig több mint 20 ország ismerte el a nagy éhínséget népirtásnak. A magyar Országgyűlés 2003. november 24-én fogadott el az 1932-33-as ukrajnai éhínségnek emléket állító határozatot.

Az ukrán parlament 2006. november 28-án hozott törvényt, amelyben népirtásnak minősítette a Holodomort, 2015. április 9-én pedig jogszabályban tiltotta be a bűnösnek minősített kommunista rezsim jelképeinek használatát, valamint a kommunista ideológia terjesztését.

KÜLÖNBÖZŐ BECSLÉSEK 7-10 MILLIÓ KÖZÉ TESZIK
A HOLODOMORBAN MEGHALTAK SZÁMÁT.
“Nem volt akkoriban se háború, se aszály, se árvíz, se járvány. Ami az ember ellen történt – az embertelenség műve volt. És senki sem tudta, hány ártatlan Isten-teremtménye ítéltetett pusztulásra – öreg, fiatal, gyermek s még meg sem született magzat az anyaölben… “

Ukrajna minden embere, az egész nép szeretné felderíteni a múltját a rendelkezésre álló eszközökkel, a közvetlenül is tapasz¬talt, megcáfolhatatlan történelmi tények reflektorfényében. Átte¬kinteni, feltárni önmagunk és az egész világ előtt: miért, miként, mi módon eshetett meg, ami történt.
Valóban, hány emberéletet követelt Ukrajnában 1932-33-ban az elvetemült barbársággal, fondorlatosan előidézett éhínség? Ma már mind az ukrán, mind a külföldi történészek szerint milliós tömegek estek áldozatul. Az extrapolációs demográfiai számítások adatai azt bizonyítják, hogy e két esztendőben az ukrajnai éhínség áldozatainak száma négy és hat millió között ingadozik. A szem¬tanúk, a történelmi adalékok és dokumentumok tanúságaiból las¬san élőviláguk a nemrégen még gondosan leplezett igazság: milyen eszközökkel valósították meg a Szovjetunió mezőgaz¬daságának általános kollektivizálását, hogyan következett be 1932-33-ban a mesterségesen előidézett éhínség tragédiája. Ez az éhínség az ukránok számára ugyanaz volt, mint a zsidók szá¬mára a holokauszt, vagy az örmények számára az 1915-ben történt mészárlás. E tragédia, melynek látókörét lehetetlen felmérni, sebet ütött a nemzeten és mély szociális, pszichológiai, demográfiai sérüléseket hagyott maga után. A tudományos kutatások ma már kétséget kizáróan megerősítik, hogy az éhínséget mesterséges úton idézték elő, Sztálin és csatlósai bűnös politikája folytán.
1933-ban Sztálin ukrajnai megbízottja, Mendel Hatajevics, aki a gabonabegyűjtési társaság feje volt, büszkén nyilatkozta: “Az uk¬rán parasztok és kormányunk között kíméletlen harc dúl. Élet-halál harc. Ez az év erőink és az ő ellenállásuk próbája volt. Az éhség megmutatta nekik, ki itt az úr. Milliók életébe került, de a kol¬hozrendszer egyszersmindenkorra megalapozódott. A csatát megnyertük!”

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább