Lengyel nemzetiségi műsor: Szent II. János Pál vér ereklyéje a budapesti Szent István bazilikában

Az október 17-i adás tartalmából.

– Szent II. János Pál vér ereklyéje a budapesti Szent István bazilikában
II. János Pál elsőrendű ereklyéje – az ő vére 2020-ban a szent születésének 100. évfordulóján, október 11-én – a 26. Lengyel Keresztény Kulturális Napok zárónapján lett elhelyezve a budapesti Szent István bazilikában.
A szentmise alatt Wiesław Lechowicz püspök atya, a Lengyel Püspöki Konferencia Lengyel Emigrációs Lelkipásztori Szolgálat delegáltja, Leszek Kryża atya, a Segítség a Keleten Működő Egyháznak iroda igazgatója, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia Plébánosa, valamint magyar részről Snell György püspök atya, az Esztergom-Budapest Egyházmegye segédpüspöke emlékeztetett, hogy ki is volt a lengyel pápa. A bazilika plébánosa, Snell György püspök atya köszönetet mondott ezért a rendkívüli adományért, amely a lengyel – magyar kapcsolatokat is erősíteni hivatott a két nemzet között. Meggyőződést kihangsúlyozta, hogy II. János Pál szerette Magyarországot és a magyarokat. Ő volt az egyetlen pápa, aki kétszer is járt Magyarországon, 1991-ben és 1996-ban. Mindig tiszteltem és szerettem II. János Pált, aki egy igazán kiemelkedő pápa volt. Szerencsém volt találkozni vele még abban az időben, amikor még püspök volt. Nagyon nagy benyomást tett rám, hogy egész életemben az admirátora lehettem. A Snell György püspök atya vezetésével bemutatott szentmise – amelyet Magyarország egyik legnagyobb templomában tartottak; zárta le a 26. Lengyel Keresztény Kulturális Napokat. A mise keretében Monika Molnar, a Szent Adalbert Egyesület elnöke és Krzysztof Grzelak atya, a LPP plébánosa átadták a Wincenty Danek emlékérmeket, amelyeket az idén Snell Görgy püspök atya és a szentendrei Andrzej Kostecki domonkos szerzetes – tartományi vikárius atya kapott.
– Pro Cultura Minoritatum Hungariae díj átadása.
– 30 éves “Wspólnota Polska” Egyesület.
A műsorban hallgathatják: Semjén Zsolt – miniszterelnök helyettest, “Polska Drenka” együttest, Snell György püspök atyát, II János Pál papát ( archiv. felv.), Krzysztof Trebunia-Tutkát, Dariusz Bonisławskit “Wspólnota Polska” elnökét, Longin Komołowskit és Andrzej Stelmachowskit “Wspólnota Polska” volt elnökeit ( archiv. felv.), Trebunie Tutki együttest.

Lengyel nemzetiségi műsor – Nemzetiségi adások – október 17., szombat, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Bożena Bogdańska-Szadai

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább