Szlovák nemzetiségi műsor - 26. hét

A június 22. és 28. közötti adások tartalmából.
 

Június 22., hétfő:
– Beköszönés, műsorismertetés, kalendárium
– nemzetiségi információk
– felhívások
– A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete által szervezett Szlovák Tájházvezetők Országos Konferenciája, tavaly április 13 án a Terényben …..megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, Király Katalin, Oczot Zsuzsanna, Brozsó Józsefné, – Huberné Kisgyőri Katalin, Frankó Anna, Szedlák Ilona
– Molnár Gizella portréja
– Molnár Andrásné szül. Fuhl Gizella – Pilisszentkereszti születésű szlovák tanárnő, kitűnő népdalénekes, a magyarországi szlovákok aktivistája, Pilisszentkereszt és testvértelepülés /Blatné/ díszpolgára. Élete szorosan fonódott össze szülőfalujával, Pilisszentkereszttel, ikonikus alakja volt szlovákságunknak.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 23., kedd:
– Beköszönés, műsorismertetés
– nemzetiségi információk
– felhívások
– Mótyán Tibor azon kevés magyarországi evangélikus lélek közé tartozik, aki évszázados mélységekbe nyúlva a tót ősök templomi nyelvén korhű módon képes énekelni. Mótyán Tibor portréja
– Studnicky /Források/ c. magazin a szlovák folklórról Szent Iván éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 24., szerda:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Aktuális pályázati felhívások
– A szlovák népviselet és a szlovákság hagyományos öltözködési módja. Fő táji jellegzetességek, a viseletek törvényi és rendeleti szabályzása. (Interjú Mgr. Emília Vítková, etnológus)
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
Téma: allergia típusai, kezelése, az allergiások életmódja, pszichoszociális tényezők az allergiás betegségekben (interjú: dr.Klára Kossárová)

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 25., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Aktuális pályázati felhívások
– Évfordulónaptár
– Lapszemle: Google új adatvédelmi szabályzat. Miért fontos az adatok védelme?
– A sátoraljaújhelyi Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola állami támogatásáról beszél annak igazgatója Kuczik Júlia
– A műsor második részében a Rodostrom (Családfa) c. sorozatot folytatjuk a szlovák népi hangszerekről. Megszólalók: Samuel Smetana, B. Garaj, etnológus.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 26., péntek:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Felhívások
-Huberné Kisgyőri Katalin portréja ism.
-Sárisápon született, 1985-től a helyi általános iskolában tanított szlovák és orosz nyelvet. Nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a település a mai napig őrzi és ápolja a szlovák hagyományokat és nyelvet. Aktívan részt vett a szlovák testvérvárossal, Nyitrabányával (Handlová) való szerződéskötés előkészítésében is, melyet 1997-ben írtak alá. Megalapítása óta, 1998-tól, a helyi szlovák önkormányzat elnöke. 2002-től Sárisáp Község Önkormányzatának tagja, ahol az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság munkáját segíti. A 90-es évek kezdetén a helyi néptáncok és viseletek megőrzésére vállalkozott. A felső tagozatos diákokból tánccsoportot alapított, mely a mai napig működik.
-Domov z plastelíny c. rádiójáték – pozsonyi anyag, író: Karol Horák,rendező: Henri Grozen, Színészek: Marek Geišberg, Martin Horňák, Renáta Rundová, Jana Pilcová, Michal Gazík

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 28., vasárnap:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Tudósítás – Évfordulónaptár
-Válogatás a hét műsoraiból – benne:
-Telefononterjú ( Bencsik-ism.) – 17 millió forintos kormányzati támogatásban részesül a sátoraljaújhelyi szlovák közösség
-A támogatást a helyi két tanítási nyelvű iskolára költik, egyebek mellett tereprendezés, futópálya, szabadtéri színpad épül belőle.
-Megszólaló: Kuczik Júlia – igazgató, Magya-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégium, Sátoraljaújhely
-Riport ( Bencsik –Makai – ism.) – Az Ozvena Budapesti Szlovák Énekkar tagjai a karantén alatt is tartották egymással a kapcsolatot, a második félévben nagyszabású rendezvényekre és cd lemez kiadására készülnek
-Június 5-én nyíltak meg a határok Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia között. -Éppen aznap jártunk Budapesten az Ozvena Szlovák Kórus elnökasszonyánál. Ahogy látni fogják, napi rendszeres videokonferenciájukon a hosszú karantén után erről a hírről is örömmel beszélgettek az Ozvena tagjai.
-Megszólalók: Hollósy Tiborné- elnök, Ozvena Budapesti Szlovák Kórus, Pálinkás Péter- karnagy
-Telefoninterjú ( Makai-ism.) – Zdenko Dzurjanin fiatal szlovák fotós már többször járt Magyarországon, ahol különböző témákat dolgozott fel
-Telefoninterjúk ( Dózsa –ism.) – a Múzeumok éjszakája idejére szervezett a tőketerebesi múzeum egy szakmai szemináriumot „ A hagyományostól a modernig”.
-A szakmai szeminárimon részt vesz a Zsolnai Egyetem tanára is, aki a népviseletről, szimbólumokról, a színek jelentéséről, és arról is beszélt szerkesztőségünknek hogyan cserélték le a népviseletet az emberek.
-Megszólaló: PhDr. Júlia Marcinová – egyetemi
-Női magazin ( Dózsa- ism. ) – Az allergia tünetei és néhány tévhit erről a betegségről
-Pozsonyi szakember inmunolúgus és allergológus tanácsait hallhatják, talán segít eligazodni abban is, mikor kell már feltététlen szakemberhez fordulnunk.
Megszólaló: dr. Klára Kosánová-Pozsony

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább