Szlovák nemzetiségi műsor - 25. hét

A június 15. és 21. közötti adások tartalmából.
 

Június 15., hétfő:
– Beköszönés, műsorismertetés
– 150 éve felfedezték a Dobsinai Jégbarlangot
– felhívások
– Igor Matovič szlovák miniszterelnök magyarországi látogatása
– „Barátként jöttünk, barátként megyünk és őszintén remélem, hogy sokáig barátok is maradunk.” Ezt mondta Igor Matovič szlovák miniszterelnök első hivatalos magyarországi látogatásán, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való találkozója után. Ennek a pénteki napnak a krónikája következik, melyben ismét nagyon fontos szerep jutott a magyarországi szlovákság képviselőinek is.
– Megszólalók:Orbán Viktor – Magyarország miniszterelnöke, Igor Matovič – Szlovákia miniszterelnöke,Paulik Antal – szlovák parlamenti szószóló,Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, Országos Szlovák Önkormányzat
– Pán Boh daj šťastia, lavička c. mese, pozsonyi anyag, rádiójáték
író: Božena Čahojová, színészek: Dzúriková Gabriela, Kovár František, Strnisková Viera, Gažiová Lucia, Rysová Eva, Kobielsky Vladimír

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 16., kedd:
-Hírek
-Nemzetiségi információk, programajánló, felhívások
-A mai műsorban Pilisvörösvárra látogatunk, ahol Valencsincs Emil mestercukrásszal beszélgetünk a nyár slágeréről, a fagylaltról, annak elkészítési módjáról, az új ízekről, trendekről és persze a süteményekről, helyi specialitásokról
-Az adás második részében folytatjuk az irodalmi kalandozásokat, Túry podla literatúry címmel Marián Grebác összeállítását hallhatják.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 17., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– A home office előnyei és hátrányai
– felhívások
– nemzetiségi információk
– megkezdődött nyári turista szezon Magas Tátrában
– Női magazin – Vasárnap lesz apák napja
– Hazánkban június 3. vasárnapján ünnepeljük az édesapákat, de vajon a járókelők tudnak erről az ünnepről? Hogyan vélekednek az apaságról? A világban mikor tartják ezt az ünnepet az egyes országok? Hogyan változott az apák szerepe a családban az elmúlt időszakban? Mit várnak el a nők a gyereknevelés területén az apáktól? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Dózsa Zenta a magazinunkban.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 18., csütörtök:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hogyan zárták e rendkívüli tanévet Magyarországi szlovák nemzetiségi iskolák
– nemzetiségi információk
– Vége az idei tanévnek
– Nagy színes betűk és a végén a várva várt felirat a táblán VAKÁCIÓ!!! A gyerekeknek kellett volna felírni a táblára az idén is, de a korlátozó intézkedések ezt sem tették lehetővé, sőt a hagyományos ballagások is elmaradtak, persze a búcsúzás nem. Az országos Szlovák Önkormányzat fenntartásában lévő szlovák iskolák igazgatóit kérdeztük a tanévről, az eredményekről és persze a tanévzárásáról, a gyerekekkel való búcsúzásról
– Megszólalók: Szabóné Marlok Júlia – igazgató, budapesti szlovák iskola, Kuczik Júlia – igazgató, sátoraljaújhelyi szlovák iskola, Laukó Zsuzsanna – igazgató, tótkomlósi szlovák iskola, Nyemcsok Mátyásné – igazgató, szarvasi szlovák iskola, Pecsenya Edit – igazgató, békéscsabai szlovák iskola

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 19., péntek:
– Hírek
– Nemzetiségi információk, programajánló
– Aktuális felhívás egyetemi képzésre
– Június 25-től újra látogatható az Eiffel-torony Párizsban
– Olaszország június 3-ától megnyitotta határait az Európai Unió, illetve a Schengen-övezet állampolgárai előtt. Azok számára, akik még nem döntötték el, hogy ellátogassanak-e ebbe a gyönyörű országba, minden bizonnyal érdekes lesz a SZTE lektorával, dr. Ladislav Györggyel készült beszélgetés. A slágerekkel tarkított összeállításban szó lesz az olasz nyelvről, városokról, idegenvezetői és tolmács tapasztalatairól, a jellegzetes ételekről és szokásokról.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 20., szombat:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Aktuális pályázati felhívások
– Hogyan vészelte túl az elmúlt heteket az Ozvena budapesti szlovák kórus-erről beszélgetünk Hollossy Tibornéval, a kórus vezetőjével és Pálinkás Péter karnaggyal
– Zdenko Dzurjaninról már hallhattak hallgatóink annak apropóján, hogy ő az a fiatalember, aki lefotózta Szlovákia összes templomát. Ma új projektjeiről és a tervezett budapesti kiállításáról kérdezzük.
– A műsor második részében folytatjuk irodalmi kirándulásunkat Marián Grebác-csal, a Genius Loci c. sorozat mai helyszíne az Árvai – fennsík lesz.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 21., vasárnap:
– Apák napja – nekik szól a Koben Dallas Apa című szerzeménye
– Válogatás a hét műsoraiból – benne:
– Igor Matovič szlovák miniszterelnök magyarországi látogatása
„Barátként jöttünk, barátként megyünk és őszintén remélem, hogy sokáig barátok is maradunk.” Ezt mondta Igor Matovič szlovák miniszterelnök első hivatalos magyarországi látogatásán, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való találkozója után. Ennek a pénteki napnak a krónikája következik, melyben ismét nagyon fontos szerep jutott a magyarországi szlovákság képviselőinek is.
Megszólalók:
1.Orbán Viktor – Magyarország miniszterelnöke,
2.Igor Matovič – Szlovákia miniszterelnöke,
3.Paulik Antal – szlovák parlamenti szószóló,
4.Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, Országos Szlovák Önkormányzat,
5.Ruzsenka Egyedová Baráneková – elnök, Magyarországi Szlovákok Szövetsége
– Vége az idei tanévnek
Nagy színes betűk és a végén a várva várt felirat a táblán VAKÁCIÓ!!! A gyerekeknek kellett volna felírni a táblára az idén is, de a korlátozó intézkedések ezt sem tették lehetővé, sőt a hagyományos ballagások is elmaradtak, persze a búcsúzás nem. Az országos Szlovák Önkormányzat fenntartásában lévő szlovák iskolák igazgatóit kérdeztük a tanévről, az eredményekről és persze a tanévzárásáról, a gyerekekkel való búcsúzásról.
Megszólalók: Szabóné Marlok Júlia – igazgató, budapesti szlovák iskola, Kuczik Júlia – igazgató, sátoraljaújhelyi szlovák iskola, Laukó Zsuzsanna – igazgató, tótkomlósi szlovák iskola, Nyemcsok Mátyásné – igazgató, szarvasi szlovák iskola, Pecsenya Edit – igatgató, békéscsabai szlovák iskola
– „ A Szövetség soha nem adja fel!“ – A Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a világjárvány
A Magyarországi Szlovákok Szövetsége az ország legnagyobb múltra visszatekintő és legnépesebb szlovák civil szervezete. Éppen ezért a koronavírus világjárvány is őket érintette a leginkább, több millió forintnyi pályázati pénzt veszítettek, és számos országos, több nemzetdék által olyannyira várt szlovák rendezvényt is kénytelenek voltak lemondani.
2020. június 5-én a magyar-szlovák teljes határnyitás napján látogattuk meg salgótarjáni otthonában Egyedné Baránek Ruzsenkát, a szövetség elnökasszonyát, hogy megtudjuk, hogyan vészelték át az elmúlt hónapokat, s milyen biztos pontokat és örömöket tartogat számukra a közeljövő.
Megszólalók:
1.Egyedné Baránek Ruzsenka – elnök, Magyarországi Szlovákok Szövetsége
2. Ifj. Egyed Ferdinánd – az elnökasszony fia
– Női magazin – Ma van apák napja
– Hazánkban június 3. vasárnapján ünnepeljük az édesapákat, de vajon a járókelők tudnak erről az ünnepről? Hogyan vélekednek az apaságról? A világban mikor tartják ezt az ünnepet az egyes országok? Hogyan változott az apák szerepe a családban az elmúlt időszakban? Mit várnak el a nők a gyereknevelés területén az apáktól? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Dózsa Zenta és Hruboňová Iveta szerdai magazinunkban.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább