Szlovák nemzetiségi műsor - 24. hét

A június 8. és 14. közötti adások tartalmából.
 

Június 8., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk , aktuális felhívások
– Évfordulónaptár
– Az óceánok világnapja
– St. Medárd – a népi mondás szerint: “Ha Medárd napján esik, negyven napig esik.” A Medárd-napi az egyik legnagyobb eséllyel megvalósuló népi megfigyelés, előrejelzés.
– A legjobb barátok napja – 1935-ben az amerikai kongresszus úgy határozott, hogy a szoros barátságok tiszteletére június 8-át ennek tiszteletének szentelik. A barátság az egyik legszorosabb kapocs az emberi kapcsolatokban.
– Összeállítás – Lehet-e férfi és nő között barátság?
megszólalók: Tatiana Šušková, Lopusni András, Fuhl Imrich, Hollerné Racskó Erzsébet, Kesjár Mátyás,
– Mese Bratislavský čert (Pozsonyi ördög), írta: Mária Ďuríčková, zene: Zuzana Homolová
szereplők: Adela Gáborová és Karol Machata

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 9., kedd:
– Hírek
– Beszélgetés Hollerné Racskó Erzsébettel, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökével, aki értékeli az elmúlt három hónapban bekövetkezett változásokat az önkormányzat hivatala és intézményei működésének területén. Szó lesz arról is, milyen beadott pályázatokat, projekteket támogat az önkormányzat és hogyan zajlottak a beiratkozások az OSzÖ által fenntartott iskolákban.
– A SZTE szlovák nyelvi lektorával, Dr. Ladislav Györggyel beszélgetünk az egyetemi félév tapasztalatairól, online oktatásról, vizsgaidőszakról és nyári terveiről
Aktuális pályázati felhívások

Szerkesztő: Makai Ildikó

Június 10., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek, nemzetiségi infó, aktuális felhívások
– Évfordulónaptár
– Készül az új állandó Munkácsy kiállítás
– megszólaló: Andó György néprajzkutató, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója
– Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány
– A Dunatáj Közalapítvány célja hazánk természeti, táji és kulturális értékeinek megőrzése, a biológiai sokféleség megőrzése és hazánk természeti képe szempontjából fontos és természeti értékekben gazdag, veszélyeztetett területek megvásárlása és fenntartása.
– Megszólaló: Kustár Rozália, közalapítvány vezetője
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
Benne: „Tanuld meg szeretni magad!”- Zuzana Kopáčiková pszichológus tanácsai – 4. rész – a szoknya viselése

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 11., csütörtök:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Hírek, nemzetiségi infó, aktuális felhívások
-Évfordulónaptár
– Kirándulás a Dél-Alföldi régióba, szlovák településekre. Érdekességekről, falvak történeteiről beszél a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója. (interjú 22.00) – Megszólaló: Andó György néprajzkutató
– A műsor második részében a Rodostrom (Családfa) c. sorozatot folytatjuk a szlovák néptáncról. Megszólalók: Samuel Smetana, Stanislav Dúžek. (archívum – Szlovák Rádió 2007)

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Június 12., péntek:
– Magyar – szlovák miniszterelnöki találkozót tartanak ma Budapesten, Igor Matovic szlovák kormányfő első magyarországi látogatásán találkozott a magyarországi szlovákok képviselőivel is.
– Hírek
– Nemzetiségi információk,
– programajánló: online koncertet ad ma este a PaCoRa TRIO
– Ma Salgótarjánba látogatunk, ahol a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnökével, Egyedné Baránek Ruzsenkával beszélgetünk az elmúlt hónapok tapasztalatairól a legnagyobb civil szervezet és a családi élet tekintetében
– Rádiójáték : Rodinny atlas / Családi atlasz / , három generáció története

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 13., szombat:
-Júliustól öt új területrészt nyilvánítanak természetvédelmi területté Szlovákiában
-Nemzetiségi hírek
-Aktuális pályázati felhívások
-Ezután a szlovákiai Zázrivába látogatunk, ahol Ondrej Boroncoval beszélgetünk a falusi turizmusról és a lovas terápiáról.
-A műsor második részében folytatjuk a Genius Loci sorozatot, Túrák az irodalom alapján alcímmel, melynek témája a Kis-Fátra második legmagasabb csúcsa, a Nagy- Rozsutec lesz.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 14., vasárnap:
– Beszélgetés Hollerné Racskó Erzsébettel, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökével, aki értékeli az elmúlt három hónapban bekövetkezett változásokat az önkormányzat hivatala és intézményei működésének területén. Szó lesz arról is, milyen beadott pályázatokat, projekteket támogat az önkormányzat és hogyan zajlottak a beiratkozások az OSzÖ által fenntartott iskolákban. – ism.
– A SZTE szlovák nyelvi lektorával, Dr. Ladislav Györggyel beszélgetünk az egyetemi félév tapasztalatairól, online oktatásról, vizsgaidőszakról és nyári terveiről – ism.
– Készül az új állandó Munkácsy kiállítás – megszólaló: Andó György néprajzkutató, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatój
– Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány – A Dunatáj Közalapítvány célja hazánk természeti, táji és kulturális értékeinek megőrzése, a biológiai sokféleség megőrzése és hazánk természeti képe szempontjából fontos és természeti értékekben gazdag, veszélyeztetett területek megvásárlása és fenntartása. Megszólaló: Kustár Rozália, közalapítvány vezetője

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább