Szlovák nemzetiségi műsor - 20. hét

A május 11. és 17. közötti adások tartalmából.
 

Május 11., hétfő:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Kelendárium
-Csak a Fehéroroszország ünnepelte a 2. ilágháború végét
-Felhívások
-Telefoninterjú ( Hruboňová) Május 7én ülésezett az Országos Szlovák Önkormányzat kabinetje. A rendkívüli helyzetre való tekintettel online tartották meg a tanácskozást, melyen az aktuális kérdésekről döntöttek. Megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet- elnök, Országos Szlovák Önkormányzat
-Hogyan boldogulnak a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzatok Pest megyében
-Megszólaló: Gimesi Emese, Palecska Erika

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 12., kedd:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Szingapúrban kutyarobot figyelmezteti az embereket távolság betartására
-Felhívások
-Telefoninterjú ( Hruboňová – ism.) A parlament elő kerültek a nemzetiségi törvény módosító javaslatai. A törvény elfogadása óta ez a legátfogóbb javaslat, melyet hosszú előkészületi munkák előztek meg. Szerkesztőségünket a parlamenti szlovák szószóló tájékoztatta.
Megszólaló: Paulik Antal
-60 éves a Magyarországi szlovákok hetilapja – Ludové noviny – ősszeállítás az ünnepségről

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 13., szerda:
-Hírek, nemzetiségi információk
-Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác – Jeles Napok
-Az idén áprilisra tervezett, 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált minden bizonnyal az ősz folyamán rendezik meg, mely méltán jeles nemzetközi szakmai eseménye, ill. kulturális fóruma régiónk irodalmi közéletének. Az eseményen minden évben a budapesti Szlovák Intézet is aktívan képviselteti magát. Szlovákiát ebben esztendőben a közismert író, Pavol Rankov képviseli, akinek életéről és termékeny írói munkásságáról a Szlovák Intézet elektronikus hírlevelének nyolcadik számában olvashatunk.
-2016-ban Szlovákia volt a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. Akkor képviseltette magát a kortárs szlovák irodalom színe-java, harminchat szerző alkotása kerülhetett a magyar olvasóközönség elé.
Könyfesztivál egyik résztvevője Mila Haugová szlovák költőnő, műfordító volt. Az eseményen készített interjút hallhatják hallgatóink. (interjú)
-„Kabelka” (Ridikül) című női magazin, benne:
„Tanuld meg szeretni magad!”- Zuzana Kopáčiková pszichológus tanácsai-2. rész

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 14., csütörtök:
– hírek, nemzetiségi információk, felhívások
– Szakolca: A nyári turisztikai szezon május utolsó szombatján kezdődik. A szezon folyamán összesen 12 műemlék várja a városba látogatókat. A vendégek igénybe vehetik a szakolcai TIK idegenvezetési szolgáltatását, melyet előre is lehet egyeztetni.
– Jeles napok, kalendárium
– Hagyomány új ruhában: Ilyenek Zuzana Mojžišová ismert szlovák énekesnő dalai is. 15 év szünet után jelentkezett Puščaňa című új albumával. (interjú)
Megszólaló: Zuzana Mojžišová.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 15., péntek:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Utazási buborékot hoztak létre Litvánia, Lettország és Észtország
-Felhívások
-Posledny z poslednych /Utolsó az utolsók között/ c. rádiójáték – Stefan Zweig életrajza.
-Író: Prochotský Stanislav
-Színészek: Jamrich Dušan, Šišková Anna, Schlosserová Mária, Ulická Soňa, Zelmanová Miloslava, Klvač Richard, Laca Ivan

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 16., szombat:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Riport ( Bencsik János)- A héten hallhattak riportot a két szlovák gimnáziumról Budapestről és Békéscsabáról. Az érettségi első napján jártunk az intézményekben, ahol természetesen a digitális oktatásról és a jelenlegi helyzetről is beszéltünk. Az Országos Szlovák Önkormányzat fenntartásában lévő másik három oktatási intézmény mindennapjairól hallhatnak riportunkban. Ellátogattunk Szarvasra, Tótkomlósra és Sátoraljaújhelyre. A riportokat a Boleráz Citerazenekar és a Tücsök Népzenekar szlovák népdalait válogattuk a riporthoz.
-Megszólalók: Nymcsók Mátyásné- igazgató, szarvasi szlovák iskola, Laukó Zsuzsanna – igazgató, tótkomlósi szlovák iskola, Fülüp Imréné- tanítő, Tótkomlós, Kuczik Júlia –igazgató, sátoraljaújhelyi szlovák iskola, Gecse Katalin- szülő
-Elmarad a Polyána-hegyaljai idei folklórfesztivál. A szervezőbizottság és a város vezetése döntött így a közelmúltban. A kész programot egy év múlva júliusban szeretnék lebonyolítani. Nagy veszteség ez a külhoni szlovákoknak, hiszen ezen az óriási fesztiválon találkoznak egyással és mutatkozhatnak be az anyaországban. 2017-ben Magyarországról nemcsak művészeti csoportok voltak a fesztiválon, de egy magyarországi ötlet i megvalósulhatott a színpadon…
Miért fontosak a külhoni szlovák csoportok és hogyan állítják össze a fesztivál évfolyamát ? Erről is beszélgettünk 3 éve a szervezőkkel, vendéglátókkal. 52,00
Megszólaló: Anna Ostrihoňová – művészeti vezető, szervező bizottsági tag, Detva, Ján Šufliarsky – polgármester, Detva

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Május 17., vasárnap:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Válogatás a hét műsoraiból- benne:
-Telefoninterjú ( Hruboňová – ism.) A parlament elő kerültek a nemzetiségi törvény módosító javaslatai. A törvény elfogadása óta ez a legátfogóbb javaslat, melyet hosszú előkészületi munkák előztek meg. Szerkesztőségünket a parlamenti szlovák szószóló tájékoztatta.
-Megszólaló: Paulik Antal – parlamenti szlovák szószóló
-Telefoninterjú ( Hruboňová – ism.) Május 8-án ülésezett az Országos Szlovák Önkormányzat kabinetje. A rendkívüli helyzetre való tekintettel online tartották meg a tanácskozást, melyen az aktuális kérdésekről döntöttek.
-Megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet- elnök, Országos Szlovák Önkormányzat
-Riport( Dózsa –ism.) Zuzana Mojžišová a szlovák world music úttörője. Az ismert előadó , a szlovák rádió zenei szerkesztője egyben beszél pályafutásáról, a szlovák népdalkincsről és arról, hogyan született legutóbbi albuma, mait szintén meghallgathatnak mai adásunkban.
-Megszólaló: Zuzana Mojžišová – énekes, RTVS zenei szerkesztője

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább