Szlovák nemzetiségi műsor - 19. hét

A május 4. és 10. közötti adások tartalmából.
 

Május 4., hétfő:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Országszerte 84 284 diák kezdte meg a 2020-as érettségi vizsgákat ma reggel
-Pro Cultura Slovaca kitüntetést adományoztak a MSZKI – nek
– Ünnep jelek a magyarországi szlovákok hagyományaiban
-Megsz: Király Katalin
-O škrupinovom zámku c. mese, Pozsonyi anyag

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 5., kedd:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Szlovák Filharmónia online koncertek és Szlovák Nemzeti Színház – otthon c. előadások karantén idejében
-Beiratkozások a szlovák nemzetiségi általános iskolákba
-Ellátogatunk Sóskútra, a többgyerekes Horváth családhoz, hogy megtudjuk, hogyan telnek napjaik a karantén alatt a home office, az online tanórák és a biciklizés tekintetében. Megszólalók: Dr. Horváth Endre, Horváthné Körtvélyesi Ivett óvónő, és fiuk, Horváth Bátor
-Szlovák lakodalom Sárin ARCHÍV 2013 megsz: Jelenek Júlia, Csernák Kamila

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Május 6., szerda:
Elkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. A magyar írásbeli idején, hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a budapesti szlovák gimnázium épülete előtt, ahol elmondták, a vizsgák rendben zajlanak. Az idei érettségire 454 nemzetiségi diák jelentkezett, ők mindannyian megkezdték a hétfői vizsgát – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Soltész Miklós mindenekelőtt megköszönte a pedagógusok munkáját és azt, hogy a vészhelyzet idején is helytálltak. Jó döntésnek tartotta, hogy az oktatási intézmények távoktatásban végezték munkájukat és a járvány miatt nem zárta be azokat a kormány. Továbbá ismertette: a német nemzetiség három, a szlovák két iskolában érettségiztet Magyarországon, míg a horvát, a román, a szerb és a görög egy-egy intézményben. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, hogy összesen 23 diák kezdte meg az érettségit az önkormányzat által fenntartott két szlovák gimnáziumban, Budapesten és Békéscsabán. Ez azt jelenti, hogy minden végzős diák jelentkezett és meg is jelent az érettségi vizsgán. Az elnök asszony ismertette ösztöndíjprogramjukat és hangsúlyozta a nemzetiségi gimnáziumok fontosságát. Riportunkban a két szlovák gimnáziumba látogattunk el az érettségi első napján, ahol az intézmények jelenlegi munkájáról is kérdeztük az igazgatókat. Emellett az érettségizők is röviden értékelik az írásbeli vizsgát, a gimnáziumban töltött éveket. Az összeállításból kiderül, sajnálják, hogy nem volt az idén hagyományos ballagás.

Megszólalók:
1. Soltész Miklós – államtitkár, Miniszterelnökség
2. Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, Országos Szlovák Önkormányzat,
3. Szabóné Marlok Júlia – igazgató, budapesti szlovák iskola
4. Pecsenya Edit – igazgató, békéscsabai szlovák iskola
5. Peter Málik – érettségiző, Budapest
6. Arnóczki Szabina – érettségiző, Békéscsaba
7. Kukla Zsuzsanna Dóra – érettségiző, Békéscsaba
8. Szarvas Lea – érettségiző, Békéscsaba

Május 6. – A FOGYÓKÚRA-ELLENESSÉG NEMZETKÖZI NAPJA
„Kabelka” (Ridikül) című női magazin, benne:
Mit csináljak másképp, hogy jobban érezzek magam, hogy jobb legyenek a kapcsolataim másokkal és önmagammal.
Ha megismerjük lelki működésünket, sajátos gondolkodás- és viselkedésformáinkat, akkor képesek leszünk másképp látni a környező világunkat is. Ugyanakkor az is igaz, hogy fontos megbékélni azokkal a dolgokkal, amiken nem tudunk változtatni, ami jellemünk tartós része. Vagyis fogadjuk el azt a személyiségünkben, ami annak természetes és veleszületett tulajdonsága, akár ha nem is tetszik nekünk.
Az önszeretetnek az alapja, ha elfogadjuk magunkat, ha együtt tudunk érezni magunkkal. Az önelfogadásnak lehet az a célja, hogy megszeressük magunkat és azzá válhassunk, akivé szükséges az életben.
megszólaló: Zuzana Kopáčiková Štefanská phd., tanácsadó szakpszichológus

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 7., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, felhívások
– Érettségi időszak
– Vajon nehezebb, vagy könnyebb helyzetbe kerültek az idei érettségizők? Hosszú karantén után újra az iskolapadba ültek és szigorú feltételek mellett megírták az írásbeli érettségi dolgozatokat. Hogyan éli meg ezt a nem mindennapi időszakot egy diáklány és hogyan értékeli írásbeli érettségit? Erről beszélgetek Bencsik Laurával, aki végzős diák az egyik szegedi gimnáziumban.
2020 május 11-én a nemzetiségi nyelvekből, többek között szlovák nyelv és irodalomból is, folytatódik az írásbeli érettségi. A vizsga egyik tétele a magyarországi szlovák irodalomról is szól.
Megszólalók:
1. Papucsek Gregor, pilisi szlovák költő
2. Kormos Sándor kétnyelvű költő, műfordító, pedagógus, szerkesztő és zenész, a kortárs magyarországi szlovák irodalom meghatározó alakja volt. 2020.március 10-én távozott közülünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 8., péntek:
-Hírek
-Aktuális pályázati felhívások
-Idén online felületen tartanák meg a Studia Academica Slovaca /SAS/ nyári egyetemet
-Ma Püspökhatvanba látogatunk, a helyi Bene József Általános iskola tanáraival beszélgetünk a digitális oktatásról, tapasztalataikról.
-Megszólalók: Zemenné
-A műsor második részében a Radio Severny Surinam c. díjnyertes holland rádiójáték szlovák nyelvű változatát hallhatják.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 9., szombat:
– Hírek
– Aktuális pályázati felhívások
– Ma a virágokról lesz szó, melyek a kedvenceink és hogyan gondozzuk őket. Megtudhatjuk, hol vásárolnak virágot a férfiak, és mióta használják a rozmaringot fűszerként is Ecseren. Megszólalók: Csirik György, Laczó Magdolna, Tuska Tünde, VlastaLazu, Aszódi Csaba András
– Összeállítás a kerti növényekről és a cserepes virágokról: a pilisszentkereszti Király Katalinnal az orchideák gondozásáról is beszélgetünk, majd ellátogatunk Nagytarcsára, a néhai Galántai Marika kertjében készült riporttal felidézzük, milyen virágokat kedvelt és megszólal és egy bükkszentkereszti asszony, Czeglédi Frida néni is.
– A műsor második felében elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé, az élő- és a művirágok lesznek a főszereplői a Perpetua c. mesemusical-nek.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 10., vasárnap:
-Beköszönés, műsorismertetés
-A hét elején elkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. A magyar írásbeli idején, hétfőn sajtótájékoztatót tartottak a budapesti szlovák gimnázium épülete előtt, ahol rendben lezajlottak a vizsgák. Az idei érettségire 454 nemzetiségi diák jelentkezett, ők mindannyian megkezdték a hétfői vizsgát – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.
-Megszólalók: Soltész Miklós – államtitkár, Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, Országos Szlovák Önkormányzat, Szabóné Marlok Júlia – igazgató, budapesti szlovák iskola , Pecsenya Edit – igazgató, békéscsabai szlovák iskola, Peter Málik – érettségiző, Budapest, Arnóczki Szabina – érettségiző, Békéscsaba, Kukla Zsuzsanna Dóra – érettségiző, Békéscsaba, Szarvas Lea – érettségiző, Békéscsaba
-Az érettségi vizsgák egy érettségiző szemmel.
-Ellátogatunk Sóskútra, a többgyerekes Horváth családhoz, hogy megtudjuk, hogyan telnek napjaik a karantén alatt a home office, az online tanórák és a biciklizés tekintetében. -Megszólalók: Dr. Horváth Endre, Horváthné Körtvélyesi Ivett óvónő, és fiuk, Horváth Bátor
-Ünnep jelek a magyarországi szlovákok hagyományaiban

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább