Ukrán nemzetiségi műsor: Oleg Olzsics - a Teterev partjáról az örökkévalóságba

Az április 10-i adás tartalmából.
 

Az évszázadokon át elnyomott és kizsákmányolt ukrán népnek különösen nehéz sors jutott osztályrészül. Talán éppen ezért van történelmünkben sok olyan ragyogó egyéniség, aki tudatosan vállalta a keresztutat az igazság végső győzelméért, és a legtöbbet tette le szeretett Ukrajnája áldozati oltárán – az életét. Az ilyen, nem mindennapi egyéniségek egyike volt Oleg Olzsics.

Sajnos, a ma élő ukránok közössége – talán csak a szakemberek kivételével – csak nagyon keveset tud a költő személyéről és életéről. Mostanában Ukrajnában a központi témák egyik a „nyelvi kérdés”. Hány állami nyelv legyen? Melyik legyen a domináns, s melyik húzódjon a háttérbe? A nagy írók és költők munkásságának megismerése révén az ukrán nyelv szeretetét és tiszteletét igyekszünk ápolni a környezetünkben, hiszen ez az a nyelv, amely minden elszenvedett ártalom ellenére a világ ukránságának nemzeti nyelve maradt.

Olzsics neve mára igazi legendává vált. Személyében szerves egységgé formálódott a tudós régész, a költő és a közéleti személyiség.

A prágai iskola, magában foglalja azokat az ukrán írókat, költőket, akik a Szovjetunió által az 1920-as években Ukrajna elfoglalása után külföldre, többnyire Európába emigráltak. Továbbá, akik hosszú ideig Prága városát az ukrán kultúra és adminisztráció központjaként működtették. Poděbrady és Prága az ukrán élet kiemelkedő kulturális, oktatási és politikai központjává váltak. Ahol az Ukrán Szabad Egyetem, az Ukrán Gazdaságtudományi Akadémia és a Drahomanov Mihajlo nevű Felső Pedagógiai Intézetek, Ukrán Gyakorlati Művészetek Stúdiói, Tushenko J. Ukrán Kiadó és más tudományos intézmények működtek.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább