Ukrán nemzetiségi műsor: Az Ukrán Kultúra Napja Magyarországon

A március 13-i adás tartalmából.

Február 29-én a magyarországi ukrán közösség az Ukrán Kultúra Napját ünnepelte. Az első esemény a Magyarországon élő ukrán festőművészek kiállítása volt. Számos művész, köztük Baricseva Inna, Borscs Ljubomir, Gembik Alexander, Puha Péter, Nájgyonov Vladiszlav, Sevcsuk Halina, Olga Bu, Soltész Krisztina és Ahrimenko Elizabeth mutatták be műveiket. A különféle művek között a nézők megismerhették a művészek új munkáit. A kiállítás során sok kedves, meleg szót kaptak a művészek. Az esemény sok olyan kreatív műértőt gyűjtötte össze, akiknek lehetőségük volt személyesen beszélni a művészekkel.
Az ukrán kultúra napja Magyarországon ünnepi koncerttel folytatódott az „Aranytíz” Kulturális Központ koncerttermében. Nyitóbeszédében Szabó Jaroszlava, az Ukránok Országos Önkormányzatának elnöke üdvözlettel szólította fel a résztvevőket, hangsúlyozva az ukrán művészek támogatásának fontosságát, akik Magyarország területén képviselik az ukrán kultúrát, ezen kívül üdvözölte az ukrán eseményen résztvevő magyar barátait.
Az ünnepi koncert az Ukrán Országos Önkormányzat Vasárnapi iskolája tanulói fellépésével kezdődött. Az elsők között voltak a különböző korú nyelvi csoportok tanulói, akik felolvasták a verseket. Később a színpadon Horova Leszja „Zene szól” című dalát halhattuk, amelyet az „Baszolka” ukrán gyermekzenei stúdió készített, és a végül az „Inspiráció” tánccsoport mutatta be előadását. Az ukrán gyermekek előadása nagy sikert aratott, és hangos tapsot váltott ki, amelyekért külön köszönet a vasárnapi iskola tanárainak Kirilova Irinának, Kuncevszka Zojának és Szavina Ljubovnak.
Az előadás után minden gyermeknek lehetősége volt ellátogatni Kuncevszka Zoja mester által készített „Öko ékszerek készítése ukrán szimbólumokkal” mesterkurzust. A brossok és medálok hazafias stílusban készültek, nagy szeretettel Ukrajna iránt.
Hagyományoknak megfelelően a koncerten magyarországi ukrán művészek vettek részt.
Az első előadást a színpadon az 1871. február 25-én született ragyogó ukrán költő, Leszja Ukrajinka emlékére szentelték. Megemlítették Lina Kosztenko nagy ukrán költő születésnapját is, aki idén március 19-én töltötte 90-dik életévét. A közönségnek lehetősége volt meghallgatni Leszja Ukrajinka „Contra spem spero” költeményét és egy részletet a Lina Kosztenko „Maruszja Csurai” történelmi verses regényből, melyet Kormányos Alexandra adta elő.
Ezután tehetséges zenészek és énekesek léptek fel egymást követően a színpadon. Közülük Scsur Alexander – klarinét, Bernáth Ferenc – gitár, Szanyi Viktor – trombita, Donec István – xilofon, Nincz Erzsébet, Borscs Ljubomir, Gereta Natália, Szavina Ljubov – zongoristák, Medenci Roman, Rudnik Viktória – ének, és „Ukrán dallamok ” együttes (Zán András művészeti rendező) léptek fel. Különböző előadások között voltak ukrán népi dalok, klasszikus és kortárs zeneszerzők művei is.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/03/k1.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább