Szlovák nemzetiségi műsor - 13. hét

A március 23. és 29. közötti adások tartalmából.
 

Március 24., kedd:
-Beköszönés, műsorismertetés,
-Kalendárium
-Tudósítás: önkéntes munkahelyi karanténba vonultak az ORF munkatársai
-Ma Pilisszentkeresztre látogatunk, ahol 2017 tavasszal mutatták be Kormos Sándor pilisszántói költő legújabb kötetét Večne živý prameň, azaz Örökké élő forrás címmel. A költő, akinek fordításai és megzenésített versei nagyon népszerűek a hazai szlovákság körében, elhunyt e hónap elején. Temetése március 25-én 15 órakor lesz Pilisszántón.
Összeállítás Kormos Sándor pilisszántón élő szlovák költő utolsó könyvének bemutatójáról
-Megszólalók: Kormos Sándor, Fuhl Imre, Salgai Szilvia, Demjén Márta, Király Katalin

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 25., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
-Hírek, nemzetiségi információk – aktuális felhívások, aktuális felhívások
-Elhunyt Petró László, a Terézvárosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnök-helyettese.
– Paulik Antal, parlamenti szlovák szószóló a héten beszédet mondott az MTVA szlovák nyelvű nemzetiségi rádióadásában, melyben kérte a magyarországi szlovákoktól, hogy tartsák be a kormány operatív törzsének ajánlásait az új koronavírus elleni küzdelem érdekében. Hangsúlyozta, különös figyelmet fordítsunk idős honfitársaink egészségének megóvásra. Segítsük őket abban, hogy valóban ne kelljen elhagyniuk saját otthonaikat. Ha a család erre nem képes, kéri a közösség tagjait lehetőségeik szerint ők segítsék az időseket. Nemcsak a számukra szükséges vásárlásokat intézzék helyettük lelki támaszra is szüksége van az időseknek. Ezért szánjunk rá időt és a telekommunikációs eszközökön keresztül keressük sűrűbben idős családtagjainkat, ismerőseinket, barátainkat. Fokozottan figyeljünk rájuk, sokkal jobban, mint máskor, hiszen valószínű ebben az időszakban talán félnek is egy kicsit, bizonytalanság veszi őket körül, amiről beszélniük kell másokkal. – fogalmazott Paulik Antal, szlovák szószóló. Majd folytatta: „A szlovák nemzetiségi rendezvények időpontjai tolódnak, bízom benne, hogy nem maradnak el és néhány hónap múlva ismét találkozhat a szlovák közösség, addig is arra van most lehetőségünk, hogy átérezzük, milyen fontosak ezek a közösségi rendezvények, úgy az önök életében, mint ahogy szlovák közösségünk életében is. Köszönöm és kérem a magyarországi szlovákok felelősségteljes magatartását!”- fejezte be szerdai rádióbeszédét Paulik Antal, magyarországi szlovák szószóló.
Megszólaló: Paulik Antal, magyarországi szlovák szószóló.
-13 intézménye van az Országos Szlovák Önkormányzatnak, ebből 5 oktatási intézmény. Az iskolák áttértek a távoktatásra, az önkormányzat hivatalának dolgozói szintén távmunkában dolgoznak. Erről is beszél telefonon Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke.
Megszólaló: Hollerné Racskó Erzsébet- elnök, Országos Szlovák Önkormányzat
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– Néhány hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen volt, ami manapság zajlik. Szerte a világban karantént és kijárási tilalmat rendeltek el a helyi hatóságok, ahol még nem, ott is elkezdődtek az önkéntes karanténok, a közösségektől való visszavonulás. Ezen lépések szükségesek ahhoz, hogy segítsük megakadályozni a koronavírus-járvány terjedését. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy milyen hatással lehet az emberek mentális egészségére a bezártság.
– Anna Karolína Doválová gyerek pszichológus, ad tippeket a halgatóinknak a mai műsorunkban, hogy hogyan vészelhetjük át a karantén időszakát.
– Hogyan lehet házilag kézfertőtlenítőt és hatásos arcmaszkokat készíteni

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 26., csütörtök:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Hírek (Bencsik, 6.50)
-Adatok a koronavírus-fertőzésről és az azzal kapcsolatos intézkedésekről Szerbiában
– Online szlovák oktatás Szerbiában
– megszólaló: Medvedová Anna, a petrőci szlovák Ján Kollár Gimnázium volt igazgatójával
– Adatok a koronavírus-fertőzésről és az azzal kapcsolatos intézkedésekről Romániában
– megszólaló: Somrák Dušan, Nagylaki alpolgármester
-Adatok a koronavírus-fertőzésről és az azzal kapcsolatos intézkedésekről Csehországban
– megszólaló: A Külhoni Szlovákok Világszervezetének elnöke, Vladimír Skalský Prágából
-Adatok a koronavírus-fertőzésről és az azzal kapcsolatos intézkedésekről Szlovákiában
– megszólaló: a Touch of Humanity elnöke Mária Katarína Hrklová Komáromból
-A műsor második részében a Rodostrom (Családfa) c. sorozatot folytatjuk, a szlovák népzenéről
-Megszólaló: Eva Krekovicová, etnomuzikológus

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 27., péntek:
– Hírek
– Nyári időszámítás
– Aktuális felhívások a szlovák nemzetiségi életből
– Hogyan érinti a kialakult járványhelyzet a magyarországi szlovák kulturális életet, elmarad a tájházvezetők országos konferenciája, megtartják-e a Magyarországi Szlovákok Napját- erről kérdezzük dr. Király Katalint, a MSZKI igazgatóját
– A koronavírus terjedése az élet számos területén borított fel mindent, március 16 –ika óta pedig az oktatás is digitális formában zajlik. Pár nap alatt az internetet elárasztották az online tanulási lehetőségek, oldalak, praktikák, videók, aminek nagy része természetesen eddig is rendelkezésükre állt. A Püspökhatvani Bene József Általános Iskolában szlovák nyelvet tanító Zemenné Palecska Erikával beszélgettünk az eddigi tapasztalatokról.
– Rádiójáték Franz Kafka: V trestaneckej kolonii /A fegyencgyarmaton /

Szerkesztő: Makai Ildikó

Március 28., szombat:
-Hírek
-Lapszemle: veszélyben a zöldség és gyümölcs ellátás az európai piacokon
-Befagyasztotta a támogatásokat a Külhoni Szlovákok Hivatala
-Aktuális felhívások
-Tel. interjú – Gabriela Kopasová – szül. Hollossy Gabriella ev. metodista lelkésszel, aki egy határmenti településről jár át Pozsonyba dolgozni, tapasztalatairól kérdeztük
-Megemlékezünk a héten elhunyt Petró Lászlóról, aki 15 éven át volt a Budapesti Szlovák Gimnázium és Ált.Isk. igazgatója, majd a fővárosi szlovákság emblematikus alakja / részletet hallhatnak a 2007-ben vele készült interjúból , amikor Pilisszántón átvette az OSzÖ Nemzetiségünkért- díját /
-Vrchári pusty- a Tessedik családot bemutató sorozat. 3. rész

Szerkesztő: Makai Ildikó

Március 29., vasárnap:
-Beköszönés – műsorismertetés
-Válogatás a hét műsoraiból – benne:
Paulik Antal, magyarországi szlovák parlamenti szószóló beszédét szerdai adásunkban hallhatták
-Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke tájékoztatta a hallgatók az önkormányzat hivatalának, intézményeinek jelenlegi működéséről. – ism.
-Távoktatás működik a szlovák nemzetiségi oktatási intézményekben is, az első napok tapasztalataira az átállásra voltunk kíváncsiak hétfői adásunkban:
-Telefoninterjú Kuczik Júliával, a Sátoraljaújhelyi Szlovák Magyar Kétnyelvű Általános Iskola igazgatónőjével
-Telefoninterjú Nyemcsok Mátyásnéval, a Szarvasi Szlovák Óvoda, Általános Iskola és Kollégium igazgatónőjével (Bencsik-ism.)
-Telefoninterjú Laukó Zsuzsannával, a Tótkomlósi Szlovák Általános Iskola és Óvoda igazgatónőjével (Bencsik)
-Csütörtöki adásunkban a külhoni szlovákokkal beszéltünk telefonon, akik ismertették, milyen intézkedéseket vezettek be a kormányok Csehországban, Szerbiában, Romániában és az anyaországban. Arról is beszámoltak, hogyan tartják be az állampolgárok ezeket az intézkedéseket és persze kihasználták az alkalmat arra is, hogy üdvözöljék a magyarországi szlovákokat, akikkel szoros kapcsolatban állnak.
-Telefoninterjú Valadimír Skalský-val, a Szlovákok Világszövetségének elnökével, aki Prágában él. ( Bencsik –ism.)
-Anna Medveďová a vajdasági bácspetrőci szlovák gimnázium tanára. Szerbiában a közszolgálati televízió tematikus adásainak segítségével és az internetes felületen is folyik a nemzetiségi oktatás a kijárási korlátozást nagyon szigorúan betartják az állampolgárok. Telefonon tájékoztatta szerkesztőségünket. ( Bencsik –ism. )
-Óriási volt az átmenő forgalom az előző héten a nyugati országokból Romániába. Csak szigorú szabályok betartásával mehettek át hazánkon a gépjárművek, a kamionok hosszú sora alakult ki a nagylaki határátkelőn. Érinti-e ez a nagylaki szlovákok életét és náluk milyen intézkedéseket vezettek be, erről beszélt szerkesztőségünknek a romániai Nagyalak alpolgármestere Dušan Šomrák. ( Bencsik – ism. )
-Szlovákiában március 26-án vezettek be szigorú intézkedéseket, például mindenkit köteleznek arra, hogy viseljen maszkot, vagy kendőt, ha közterületen tartózkodik, az idősek pedig csak vasárnap vásárolhatnak be az üzletekben. Ez az intézkedés a 65 év felettieket érinti. Mária Katarína Hrkľová is ebbe a csoportba tartozik, egy civil szervezet elnökeként közös projekteket valósít meg a külhoni szlovákokkal. A szlovákiai helyzetről kérdeztük őt telefonon. ( Dózsa –ism. )

Szerkesztő: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább