Szlovák nemzetiségi műsor - 12. hét

A március 16. és 22. közötti adások tartalmából.

Március 16., hétfő:
-Beköszönés
-Műsor ismertetés
Ján Chalupka: Kocúrkovo c. rádiójáték

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 17., kedd:
– Hírek
– A korlátozások érintik a Szlovák Intézet, iskolák és egyházak programjait
– Aktuális felhívások – / Pro Cultura Minoritatea díj, pályázat a MSzKI igazgatói posztjára, pályázat a Sátoraljaújhelyi szlovák iskola igazgatói állására
– Lapszemle- Miről ír Ludové noviny?
– Március a Könyv Hónapja, olvasnivalót ajánlunk hallgatóinknak:
Összeállítás a Szlovák konyha /Slovenská kuchyna/ c. könyv bemutatójáról
– megszólalók: Tuska János, Fuhl Imre, Fábián Éva
– Interjú a Szlovák mesék az egész világból c. könyvről- megszólaló: Anita Holá tanárnő
– Interjú a Vannak nők c. könyvről- megszólaló: Bolemant Éva, szerző

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 18., szerda:
-Beköszönés, műsorismertetés
-Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
-Jeles napok
-Hol, mennyi ideig él a koronavírus?
-Hogyan fertőtlenítsük tárgyainkat a koronavírus idején?
-„Kabelka” (Ridikül) című női magazin
-Efektív komunikációról és a kríziskommunikációról beszél Doc. PhDr. Eva Chudinová, PhD

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 19., csütörtök:
Beköszönés, műsorismertetés
-Hírek
-József népi időjóslás – Sándor, József, Benedek (márc. 18., 19., 21.) zsákban hozzák a meleget

1.Két szlovák gimnáziuma van a magyarországi szlovákoknak az egyik a fővárosban a másik Békéscsabán. Mindkettő egy-egy oktatási intézményben működik, melyben óvoda, általános iskola és kollégium is van. Az intézmények fenntartója az Országos Szlovák Önkormányzat. Hétfőtől távoktatás működik ezekben is, az első napok tapasztalataira az átállásra voltunk kíváncsiak.
Bencsik János kollégám Szabóné dr. Marlok Júliát, a budapesti Két Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatónőjét kérdezte az eltelt napok tapasztalatairól. Szerkesztőségünket tájékoztatta arról, milyen rendszert használnak az internetes oktatáshoz, melyek voltak az elsődleges feladtok, hogyan fogadták a tanulók az új módszert, de természetesen beszéltünk arról is, hogy akadálymentesen kapcsolódtak be az oktatásba a Szlovákiában élő tanárok és diákok is az oktatásba, akik jelenleg nem hagyhatják el az országot.

2.Pecsenya Edit, a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója szerint kollégái minden kreativitásukat bevetettek, hogy a hét zökkenőmentesen induljon, érdekes feladatokat adjanak a tanulóknak. A tapasztalatok alapján a távoktatás az alsó tagozatos tanulók számára csak szülői segítséggel működhet egyelőre, a felsősök és a gimnazisták viszont élvezik az új oktatási módszert, láthatóan jól működik a rendszer náluk. Részletesen számol be adásunkban az igazgatónő a jelenleg folyó oktatásról, azokról a lehetőségekről, melyeket a pedagógusok kihasználhatnak az elkövetkező időszakban. Az anyaországból is kaptak ingyenesen hozzáférhető internetes oktatási csomagokat, az MTVA műsorait is figyelemmel kísérik, ahogy a szlovák szerkesztőség rádiójátékai és dokumentumfilmjei is segíthetnek most az érettségizőknek a felkészülésben.

3.Egyedné Baránek Ruzsenka , a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke a minap hivatali ügyeket intézett Salgótarjánban, lakóhelyén. Azt tapasztalta, hogy az emberek nem viselnek orvosi maszkokat, pedig lassítaná a vírusok terjedését. A szövetség bázisa – többnyire idős hölgyek – már nem egyszer bizonyították ügyességüket. Ha kell süteményeikkel mérettetik meg magukat országos szinten, de rengeteg népviseletet hoznak rendbe, vagy varrnak… Ha nincs orvosi maszk, miért ne varrhatnának ők maguk a közösségnek ilyen egyszerű, de hasznos darabokat? Tollat ragadott hát a szövetség elnöke és tegnap elküldte a tagságnak azt a levelet, melyben a maszk viselésére, egészségünk megóvására hívja fel a figyelmet. Arra kér mindenkit, hogy ebben a szituációban is figyeljünk egymásra, keressük egymást akár a közösségi oldalakon, akár a média segítségével is üzenhetünk, örülhetünk egymásnak. A rádióműsorban elhangzott archív anyagokból merít erőt, bízik benne, hogy hasonló rendezvényeket szerveznek még az idén, mint amilyenekről adásainkban is beszámoltunk. Levele kapcsán kerestük meg őt telefonon.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 20., péntek:
– Hírek
– Interjú Szpisák Attila ev. lelkésszel- Hogyan segíti az időseket a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat, miként működik a nappali ellátás, idősek otthona, szakkörök, hitoktatás és istentiszteleti rend ezekben a napokban ?
– Teljes terjedelemben elérhetők a Ludové noviny cikkei az interneten
– Lapszemle- hogyan befolyásolja az OSzÖ és intézményei működését a kialakult járványügyi helyzet?
– Aktuális felhívások- pályázatok
– Összeállítás a gyűjtögetésről, milyen könnyen tudunk megválni régi, felesleges dolgainktól?
– Megszólalók: Király Katalin, Bencsik János, Lopusnyi Natália, Matajsz Istvánné, Maruzsné Sebó Katalin, Tuska Tünde.
– Mesejáték iskolásoknak- Jazykové královstvo – mesemusical ( Nyelvi királyság )

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 21., szombat:
– Hírek, időjárás
– Megalakult az új szlovák kormány, a leendő külügyminiszter még az USA-ban, Zuzana Caputová kinevezte a kormány tagjait
– Szlovákiai intézkedések a járvány idején
– Rengeteg válóper indul Kínában a karanténok után
– Aktuális felhívások: a hazai szlovák intézmények élére pályázatokat írtak ki
– Ezekben a napokban mi is több rádiójátékot és mesét sugárzunk az otthon maradt gyerekek és felnőttek számára. Hogy hogyan készülnek ezek az ifjúsági rádiójátékok, erről tudhatunk meg többet a mai műsorban. Ellátogatunk Pozsonyba, a XII. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Rádiójáték Fesztiválra. Beszélgetést hallhatnak a PRIX EX AEQUO 2018 Fesztivál alapítóival, Ján Ulicianskyval és Beáta Panákovával, valamint a nemzetközi zsűri tagjaival, köztük Stefan Timkoval, Timotea Vráblovával és Mészáros Péter filmrendezővel, valamint a szervezőkkel, Zuzana Belkovával és Salvomíra Kubíckovával.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább