Ukrán nemzetiségi műsor: Riport a Nagy Ukrajnai Éhínség emléknapjáról

A november 29-i adás tartalmából.

Minden év november utolsó szombatján az ukránok világközössége a Nagy Ukrajnai Éhínség emléknapját méltatja. Az ukrán hagyományoknak megfelelően ezen a napon a tragédiának szentelt szentmisét tartanak, s búzába mártott gyertyákat gyújtanak s helyeznek el az ablakokban.

Idén, a magyarországi ukrán közösség november 23-án, a Budapest V. kerületében felállított „Holodomor Gyertyánál” hajtott fejet az ukránsággal szemben elkövetett népirtás áldozatai előtt.
A rendezvényt Szuperák Brigitta, ukrán nemzetiségi szószóló nyitotta meg. Saját beszédében szószólóasszony elmondta, hogy az 1932-33-as időszakban a sztálini rezsim áldozatául több millió ártatlan ukrán esett.

„Az emlékezet egy végtelen könyv, amely ír az emberi életről, az ország sorsáról. Ukrajna történelemkönyvének több oldala is vérrel s fekete tintával íródott. Többek között a szörnyű Holodomor szörnyű időszaka is.

A Holodomor áldozatainak tiszteletére tartott egy perces néma csend legyen az emlékezés jelképe, az emberi jóságra és tisztességre való intelem igazolása. Égjen hát a szívünkbe csöndes imádságként, tisztítsa meg lelkűnket a rossztól. Szent kötelezettségünk ma az áldozatul esett, s meg nem születettek emlékeinek megőrzése, hiszen róluk megfeledkezni senkinek sem áll jogában.
Ukrajna emlékezik! A világ elismeri!”

Az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Szabó Jaroszlava a sztálini rezsimről, mint politikai rabságról beszélt. „A világ csendesen szemlélte az eseményeket, közömbös tehetetlenséget mutatva. Az egyes államok kormányai nemcsаk az ukránok segélykiáltásait nem hallották, de saját állampolgáraik figyelmeztetését sem vették komolyan. Gareth Jones, Malcolm Muggeridge és számos külföldi diplomata az, akinek a hangja ezekben a szörnyű években megpróbált átjutni a szovjet kommunista propaganda falán. Ennek az ukrán földön történt tragédiának a több milliós áldozatára sokáig fel sem figyelt a világ közvéleménye. Ezért kapott különösen fontosságot, hogy a XXI. században a magyarok nem voltak közömbösek. Amikor nyilvánosságra került az igazság a szörnyű tettekről, az Éhínségről, egyértelműen deklarálták értékítéletüket e tragédiáról, népirtásnak nevezve azt. Köszönjük!”

Az áldozatok emlékére tartott megemlékezést Agarkov Olekszandr a Kijevi Pravoszláv Egyház atyája celebrálta.

November 23-án az Ukrán Országos Önkormányzat által rendezett megemlékezésen a budapesti Holodomor emlékműhöz az alábbi önkormányzatok s szervezetek helyeztek el koszorúkat, virágot, gyertyákat, búzakalászokat:
A rendezvényt a Magyarországi Ukrán Kulturális Központban megtartott emlékkoncert zárta. Fellépett az „Ukrán Melódiák” együttes, Kormányos Alekszandra, a Magyarországi Ukrán Nemzetiségi Színház vezetője és Bernáth Ferenc gitárművész.

Holodomor- az ukrán nép ellen elkövetett, célirányos, tömeges emberiség elleni bűncselekmény, a sztálini rezsim politikája, amelyet az ENSZ Közgyűlési határozata szerint 2006. december 6-án hivatalosan is a népirtásnak ismert el.

1932-1933-ban a szovjet bolsevik párt és a SZU kormánya tervezett éheztetést hajtott végre az akkori Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság és Kubany területén. Ezen, közel két év leforgása alatt mintegy tízmillió ukrán halt éhhalált.

A hagyományoknak megfelelően az ukránok világközössége november utolsó szombatján, 16:00-kor világszerte egy perces néma csendes megemlékezést tartanak és gyertyát gyújtanak a házak ablakaiban. Ez a tradíció James Mace, ukrán származású amerikai Holodomor kutató nevéhez köthető.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/11/1-3.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább