Román nemzetiségi műsor - 48. hét

A november 25 és december 1. közötti adások tartalmából.
 

November 25., hétfő:
– Hírek, sport
– Népi kalendárium / Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– 70 éves a gyulai román gimnázium. Ebből az alkalomból november 30-án megszervezik a generációk találkozóját. Beszélgetés Ceglédiné Gurzó Máriával.
– Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program egy újabb sikeres évet tudhat maga mögött. A „Zöld kezdeményezés” című éves rendezvény során fákat ültettek a határ mindkét oldalán
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár.
– „De dor și drag” – népzenei műsor. Bánáti dallamok. Zoe Fuicu

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

November 26., kedd:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin
– Napi esemény kalendárium
– Bánát legendái, történelmi sorozat
– Népi gyógymódok, sorozat – Gabriela Rusu Păsărin
– Romániai híres nők – Mária királynő

Szerkesztő-műsorvezető: Szabó Zsolt

November 27., szerda:
– Hírek
– Kalendárium: 1818 november 27-én született Aron Pumnul, román nyelvész, tanár, forradalmár. A csernovici román gimnáziumban tanította Mihai Eminescut.
– Népi kalendárium: A szavak ereje: nehéz szavak
Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin
– Száz éve halt meg Iuliu Todorescu (Todoreszku Gyula) földbirtokos, bibliofil könyvgyűjtő. Gyűjtőszenvedélyét felesége is támogatta, tékájuk nagysága csak gróf Széchényi Ferenc és gróf Apponyi Sándor hasonló hagyatékaihoz mérhető.
Megszólaló: Kaupert Júlia
– Bágy György, eleki román táncos, a népművészet mestere, már közel húsz éve, december első napjaiban Mikulásként keresi fel a gyerekeket, a különböző intézményeket: óvodákat, iskolákat, nyugdíjas otthonokat. Az eleki Mikulás története 2001-ben kezdődött akkor, amikor az egyik munkatársa meglátott Békéscsabán egy plakátot, amely egy nyíregyházi „Mikulás Szépségversenyt” reklámozott.
Megszólaló: Bágy György
– Szurkolók Klubja c. műsor. Bulgáriával kezd az Európa-bajnokság pótselejtezőjében a magyar labdarúgó-válogatott. Ha a csapat győz, akkor a Puskás Arénában fogadja az Izland–Románia párharc győztesét. A 2019-es női kézilabda-világbajnokságot november 30. és december 15. között Japánban rendezik. Magyarország és Románia egy csoportban szerepelnek.
Megszólaló: Florin Olteanu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 28., csütörtök:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Nagyboldogasszony
– Románia Nemzeti Ünnepe alkalmából a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezetének és Románia Szegedi Főkonzulátusának szervezésében került sor a Trio Zamfirescu és Adrian Nour közös gitárkoncertjére a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Dísztermében. A Zamfirescu testvérek, Georgeta, Ionuț és Stan a legelismertebb román gitárosok közé tartoznak, a műfaj számos nemzeti versenyén elért első helyezéssel és elsöprő európai sikerekkel. Adrian Nour pantomimre szakosodott sztepptáncos, a fiatal román színésznemzedék egyik legsokoldalúbb képviselője, aki számos kortárs zenés és táncos előadásban szerepelt. Beszélgetés a művészekkel.
– Gyulai aktualitások
– Kulturális programajánló
– Lapszemle
– Richard Wurmbrand: 100 meditáció a börtönből – Krisztus többszöri keresztre feszítése
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

November 29., péntek:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a november 29-én történt érdekesebb eseményekből. – 1474-ben, ezen a napon, III. (Nagy) István (Ștefan cel Mare) Moldva fejedelme levelet írt IV. Szixtusz pápának. 167 éve halt meg Nicolae Balcescu, román történész és író, az 1848-as havasalföldi forradalom egyik vezetője
– Népi kalendárium: Szent András Napját (november 30.)
megelőző éjszaka
– Megszólaló: Gabriella Rusu-Pasarin
– 70 éves a gyulai román gimnázium. Ebből az alkalomból november 30-án megszervezik a generációk találkozóját
– Megszólaló: Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a gimnázium igazgatója
– A román történelem száz fontos momentuma: Neagoe Basarab (Havasalföld fejedelme 1512 és 1521 között) írta az egyik legkorábbi román irodalmi művet „Neagoe Basarab tanításai fia, Teodosie számára” címmel, amely filozófiai, diplomáciai, erkölcsi és etikai témákat tárgyal.
– Európa-liga: kikapott tegnap este, a Lazio vendégeként Rómában a Kolozsvár.
Megszólaló: Florin Olteanu
– Gasztronómiai sorozat „Sarea in bucate” címmel. Tyúkhúsleves Zarándból.
– Megszólaló: Simona Lazar és Romeo Lupu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 30., szombat:
– A felekezetek miserendje
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi esemény kalendárium
– Riport 70 éves a Gyulai Nicolae Bălcescu román gimnzium (Riport ismétlés, Boka Tibor)
– Folklórműsor – Daniela Băncilă (Temesvári rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Szabó Zsolt

December 1., vasárnap:
Ökumenikus egyházi műsor – 55:00 – szerkesztő: Bauer Ádám, benne:
• Szen András, Románia védőszentje. Vasárnapi prédikáció. Megszólaló: David atya, a budapesti „Keresztelő Szent János” szerzetes intézmény parókusa (Riporter: Kaupert Júlia) – 9:00
• Vasárnapi prédikáció. Megszólaló: Füstös Gyula kétegyházi baptista pásztor. Riporter: Bauer Ádám – 10:00
• Vasárnapi prédikáció. Megszólaló: Florin Ghiuro, a méhkeréki „Betel” pünkösdista egyház pásztor. (Riporter: Kaupert Júlia)– 10:00

Népi kalendárium – Megszólaló: Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió – 2:24

Vasárnapi ismétlések:
• Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program egy újabb sikeres évet tudhat maga mögött. A „Zöld kezdeményezés” című éves rendezvény során fákat ültettek a határ mindkét oldalán. (Bekán Anca hangképes tudósítása) – 3:00 – ism.
• Románia Nemzeti Ünnepe alkalmából a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezetének és Románia Szegedi Főkonzulátusának szervezésében került sor a Trio Zamfirescu és Adrian Nour közös gitárkoncertjére a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Dísztermében. A Zamfirescu testvérek, Georgeta, Ionuț és Stan a legelismertebb román gitárosok közé tartoznak, a műfaj számos nemzeti versenyén elért első helyezéssel és elsöprő európai sikerekkel. Adrian Nour pantomimre szakosodott szteptáncos, a fiatal román színésznemzedék egyik legsokoldalúbb képviselője, aki számos kortárs zenés és táncos előadásban szerepelt. Beszélgetés a művészekkel. Riporter: Szabó Zsolt – 8:47 – ism.
• Száz éve halt meg Iuliu Todorescu (Todoreszku Gyula) földbirtokos, könyvgyűjtő. Gyűjtőszenvedélyét felesége is támogatta, tékájuk nagysága csak gróf Széchényi Ferenc és gróf Apponyi Sándor hasonló hagyatékaihoz mérhető. (Tudósítás: Kaupert Júlia) – 3.10. ism.
• Bágy György eleki román táncos, a népművészet mestere, már közel húsz éve december első napjaiban Mikulásként keresi fel a gyerekeket, a különböző intézményeket: óvodákat, iskolákat, nyugdíjas otthonokat. Az eleki Mikulás története 2001 – ben kezdődött akkor, amikor az egyik munkatársa meglátott Békéscsabán egy plakátot, amely egy nyíregyházi „Mikulás Szépségversenyt” reklámozott. Megszólaló: Bágy György 3.18. (Interjú: Bauer Ádám) ism.
• Gyulai aktualitások / Illyés Józsefné jegyzete – 5:20 – ism.
• Romániai híres nők – Elena Văcărescu írónő (Riporter Kaupert Júlia, archívum) – 6:45

Szerkesztő-műsorvezető:Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább