Szlovák nemzetiségi műsor - 46. hét

A november 11. és 17. közötti adások tartalmából.
 

November 12., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Tegnap reggel életének 70. évében elhunyt Galántai Györgyné Szlaukó Mária, a Nagytarcsai Szlovákok Önkormányzatának egykori elnöke. Rá emlékezünk a műsor első részében egy 2016-ban készült beszélgetéssel, amikor átvette az OSzÖ Nemzetiségünkért – díját.
– Holnap Szarvason vendégszerepel a SLUK, a Szlovák Állami Népi Együttes. Az együttes idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A SLUK táncosai 2014 novemberében jártak utoljára Magyarországon, az akkor budapesti fellépésükről készült összeállításunkat hallhatják a műsor második felében.
Megszólalók:
Stanislav Marisler
Király Katalin
Hushegyi Gábor
Rastislav Kácer
Sebestyén Márta
Riba Etelka
Anita Holá
Szelényi Mónika
Galda Levente

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

November 13., szerda:
– Hírek
– Nemzetiségi információk
– Aktuális felhívások
– ÜNNEPEK, VILÁGNAPOK, ÉVFORDULÓK
– Az idén ősszel, november 7-10. között, 27. alkalommal került megrendezésre a Bibliotéka a pozsonyi Incheba Expo arénában.
– A Nemzetközi Könyvvásáron érdekes programokkal várták az érdeklődőket az alföldi szlovák kiadók. Részletesen az új könyvbemutatókról a Touch of Humanity elnöke Mária Katarína Hrklová beszél.
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– Viera Benková, szerbiai szlovák író, költő bemutatja az új könyvét
– „Z aromatického literárneho záhonu”

Szerkesztő – műsorvezető: Dózsa Zenta

November 14., csütörtök:

-Hírek
-Nemzetiségi információk, programajánló
-Aktuális felhívás
-30 éves a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete, ebből az alkalomból rendeznek ünnepséget szombaton Békéscsabán. A jubileum kapcsán felidézzük a fiatalok szervezetének hagyományos programjait: elsőként az 1993-as biciklitúrát, majd a 2012 es —-Alföld kupa focibajnokságot, végül pedig egy hagyományos tótkomlósi disznótorba nyerhetünk betekintést, melyet 2014-ben szervezett a MaSzFisz.

Szerkesztő – műsorvezető: Makai Ildikó

November 16., szombat:
– Vallási magazin (Makai Ildikó)
Benne:
A horvátországi szlovák evangélikusok életéről számolunk be
Megszólalók: Dušan Saják evangélikus lelkész
– Bársonyos forradalom
Holnap emlékeznek meg Szlovákiában a bársonyos forradalom 30. évfordulójára. Hogyan zajlottak az események akkor, ki hogyan élte meg a változást és mit vártak az emberek a rendszerváltástól? ezekre a kérdésekre kerestük a választ, szlovákiai, magyarországi és romániai szlovák közéleti személyiségekkel.
Megszólalók: Onodi Daniela- igazgató, Vertigo Szlovák Színház, Peter Michalovič – filozófus, filmesztéa, Ján Kukučka – pedagógus, Románia, Pecsenya Edit – pedagógus, Magyarország
– A tolmács ( Riport- Hruboňová-ism. )
Hétfőn Martin Šulík „A tolmács” című filmjével kezdődik a Vertigo Szlovák Színház XVII. Szlovák Filmszemléje és Filmszemináriuma. Az alkotást februárban vetítették már Magyarországon a budapesti Szlovák Intézetben. A film egyik forgatókönyvírója Marek Leščák és Peter Michalovič, esztéta ajánlották az alkotást akkor a nézőknek. Velük készült a beszélgetés a filmről, az alkotói munka folyamatáról…
Megszólalók: Marek Leščák- forgatókönyvíró, Peter Michalovič- filmesztéta

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább