Román nemzetiségi műsor - 45. hét

A november 4 és 8. közötti adások tartalmából.
 

November 4., hétfő:
-Hírek, sport (szerkesztő, bemondó: Bauer Ádám)
-Népi kalendárium: Gabriela Rusu Păsărin (Román Regionális Rádió)
-November 4 nemzeti gyásznap (jegyzet: Kaupert Júlia)
-Október 31-én a Moldovai Köztársaság Budapesti Nagykövetségének szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be Nicolae Dabija moldáv író a besszarábiai deportálásokról szóló „Házilecke” c. regényének magyar fordítását. (Tudósít: Elekes Gabriella)
-Interjú a szerzővel, Nicolae Dabija-val (Riporter: Elekes Gabriella)
-Interjú a kiadóval, Balázs F. Attilával (Riporter: Elekes Gabriella)
-De dor și drag” – népzenei műsor – Zoe Fuicu (Román Rádió, Temesvári Stúdió)

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

November 5., kedd:
-Hírek
-Kalendárium: 1880 november 5-én született Mihail Sadoveanu. Mihail Sadoveanu volt az 1925-ben megalakult Román Sakkszövetség első elnöke
-Népi kalendárium: Pálinkás kancsó – olténiai esküvők.
Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin
-A kétegyházi románok elődei 1779 – ben építették és bízták Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára templomukat. A Békés-megyei településen, azóta minden évben, november 8. környékén, megünneplik templomuk Védőszentjének Napját. Az idén, november 3-án volt a Templom ünnepe. A Szentmise után a „Kétegyháza, az én falum” elnevezésű rendezvényt is megrendezték így, a helyi román emberek és vendégeik az egész napot együtt tölthették el.
Megszólaló: Siluan Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke és Florin Olteanu Atya, a kétegyházi templom parókusa.  (interjú: Bauer Adam)
-Népi gyógymódok c. sorozat: A borsos varjúháj (Sedum acre) a kőtörőfű-virágúak rendjébe tartozó varjúhájformák alcsaládjában az alcsalád névadó nemzetségének egyik, a Kárpát-medencében is honos faja. A „borsos” név arra utal, hogy leveleinek íze igen csípős.
Megszólaló: Gabriela Rusu Pasarin  (Román Rádió)
-Neves emberek vallomásai: Beszélgetés Zenovie Carlugea-val Tudor Arghezi, román költőről.
Megszólaló: Gabriele Rusu Pasarin, Zenovie Carlugea (Román Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Adam

November 6., szerda:

-Hírek
-Sporthírek
-Napi aktualitások, évfordulók
-Constantin Brâncuşi Romániában található köztéri szobrai (Jegyzet)
-Különös oka van annak, hogy a világ legnagyobb modern szobrászának csak három, egyetlen városban található köztéri szobrai vannak. Constantin Brâncuşi a romániai Gorj megyéből indult el a világhírnév felé, amely Párizson át vezetett. Utoljára akkor járt a hazájában, amikor 1938 októberében felavatták a zsilvásárhelyi parkban a Hallgatás asztalát, a Csók kapuját és a Végtelen oszlopot. A II. világháború után szerette volna Romániára hagyni az egész életművét, de a kommunista kultúrpolitika erre nem tartott igényt.
-Népi Kalendárium (Román Rádió)
-Szurkolók klubja

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

November 7., csütörtök:

– Hírek, sporthírek
– Román Nemzetiségi Önkormányzatának a megalakulása (tudósító – Ștefan Crâsta)
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi esemény kalendárium
– Lapszemle (tudósító: Anca Becan)
– 100 gondolat a börtönből – sorozat – Richard Wurmbrandt
– Gyulai aktualitások

Műsor szerkesztő/ bemondó: Szabó Zsolt

November 8., péntek:

– Hírek, meteo, sport
– Népi kalendárium / Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– A Méhkeréki Miruna Egyesület második alkalommal rendez ma jótékonysági estet. A részletekről Ruzsa Róbert elnököt kérdeztük. (Riporter: Kaupert Júlia)
– Kulturális programajánló – Tudósít: Agneta Nica (Temesvári Rádió)
– A román történelem száz fontos momentuma – A vászlói csata. 1475. január 10-én a moldvaiak és a törökök között zajlott. Utóbbi felet a havasalföldi vajda is támogatta csapatokkal. A csatában III. István moldvai fejedelem győzelmet aratott a ruméliai pasa serege felett. Megszólaló: Alex Minculescu
– Romániai és nemzetközi eseménynaptár. (Jegyzet: Kaupert Júlia)
– Román népdalénekesek galériája. Maria Apostolu Gorzs megyei énekes portréja, aki igen fiatalon hunyt el 1993-ban. (Szerkesztő: Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió)

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

November 9., szombat:

– A felekezetek miserendje
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin (Román Regionális Rádió)
– Napi esemény kalendárium
– Mihai Constantinescu énekes és zeneszerző emlékére – összeállítás (szerkesztő: Szabó Zsolt)
– Folklórműsor – Daniela Băncilă (Temesvári rádió)

Műsor szerkesztő/ bemondó: Szabó Zsolt

November 10., vasárnap:
Ökumenikus egyházi műsor – 55:00 – szerkesztő: Bauer Ádám, benne:
– Vasárnapi prédikáció. Megszólaló: Füstös Gyula kétegyházi baptista pásztor. Riporter: Bauer Ádám
– Október 20-án a gyulai Román Kulturális Központban 12. alkalommal rendezte meg „A gyökereknél, a forrásnál” című folklórgáláját a magyarországi Román Ortodox Püspökség, idén az Arad Megyei Kulturális Központ közreműködésével. Megszólalók: Origen Sabău körösszegapáti parókus, szervező, Ioana Engelhardt, az Arad Megyei Kulturális Központ megbízott vezetője és Siluan gyulai ortodox püspök. Riporter: Boka Tibor.

Vasárnapi ismétlések:
– Megalakult az Országos Román Nemzetiségi Önkormányzat. Hangképes tudósítás. Megszólalók: Kozma György megválasztot elnök és dr. Szucsigán László, a Méhkeréki Románok Egyesülete listavezetője. Riporter: Kreszta István.
– A kétegyházi románok elődei 1779 – ben építették és bízták Szent Mihály és Szent Gábriel Arkangyalok oltalmára templomukat. A Békés-megyei településen, azóta minden évben, november 8. környékén, megünneplik templomuk Védőszentjének Napját. Az idén, november 3-án volt a Templom ünnepe. A Szentmise után a „Kétegyháza, az én falum” elnevezésű rendezvényt is megrendezték így, a helyi román emberek és vendégeik az egész napot együtt tölthették el. Megszólalók: Siluan atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke és Florin Olteanu atya, a kétegyházi templom parókusa.
– Október 31-én a Moldovai Köztársaság Budapesti Nagykövetségének szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be Nicolae Dabija moldáv író a besszarábiai deportálásokról szóló „Házilecke” c. regényének magyar fordítását. Tudósít: Elekes Gabriella
– Interjú a szerzővel, Nicolae Dabija-val: Elekes Gabriella) (ism.)
– A Méhkeréki Miruna Egyesület második alkalommal rendez ma jótékonysági estet. A részletekről Ruzsa Róbert elnököt kérdeztük. (Riporter: Kaupert Júlia)
– Constantin Brâncuşi Romániában található köztéri szobrai. Különös oka van annak, hogy a világ legnagyobb modern szobrászának csak három, egyetlen városban található köztéri szobra van. Constantin Brâncuşi a romániai Gorj megyéből indult el a világhírnév felé, amely Párizson át vezetett. Utoljára akkor járt a hazájában, amikor 1938 októberében felavatták a zsilvásárhelyi parkban a Hallgatás asztalát, a Csók kapuját és a Végtelen oszlopot. A II. világháború után szerette volna Romániára hagyni az egész életművét, de a kommunista kultúrpolitika erre nem tartott igényt. Jegyzet: Boka Tibor

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább