×

Ukrán nemzetiségi műsor: Stefanyó: Ungvár fő cukrász háza

A november 1-i adás tartalmából.

Ahol a „cukrászda” szó eltörpül mindamellett, amit ez a hely nyújtani tud a vendégek számára. Igazából ez a látványosság a híres „Stefanyó” cukrász ház. Története a régidőkbe nyúl vissza, amikor még kis üzemként édességeket gyártottak a helyi szupermarketek számára, ám 4 évvel ezelőtt Valentin és Valentina Stefanyó (testvérek) saját vállalkozást indítottak.
Fontos megemlítenünk, hogy annak idején Valentin Stefanyó a 3. helyet foglalta el a „Mondial des arts sucres”, a világ legjobb cukrászainak versenyén. A szakmát Valentin Párizsban tanulta ki, ott, ahol a nővére is lakik. A francia fővárosban néhány évig képezte magát, sorban elsajátította a csokoládé-, karamellkészítés és más édességek előállításának művészetét.
Idővel Valentinnek lehetősége támadt letelepednie Franciaországban, ám az Ukrajnához fűződő szeretete mindent legyőzött s napjainkban a helyi lakosság- és az ellátogató turisták örömére a „Stefanyó cukrász ház” Ungváron ad otthont az édességek szerelmeseinek. Igazi érdekesség, hogy például egy húsvét alkalmával Valentin óriás tojásokat készített szakura- és orchidea virágokból, egy másik alkalommal egy 100 kilogrammos tojással drukkolt elő. A csokoládé szobrok esztétikai jelentést hordoznak, az ünnepeket követően édességekké formálják azokat.
A „Stefanyó” büszkesége az „Ungvár”, lisztmentes házi tortában rejlik, amelyet más néven, a „Város Arcának” is emlegetnek . Belülről mandula és mogyoró mousse, a tésztája részben habcsók és macaron alapú.
Ami a macaron készítésének fortélyait illeti, azt a francia Pierre Herme receptje és technikája alapján készítik. Így marad az édesség még inkább elragadó kinézetű és selymes tapintású.
A „Stefanyó Házban” kapható desszertek 2/3-a gluténmentes. A száraz alapanyagok ukrán és francia termékek. Franciaországból szállítják a tejszínt, a csokoládét, a pralinét és a mandulalisztet. A vaj, tojás és cukor, helyi, ukrán gyártású hozzávalók.

Műsorunkban Valentin Stefanyóval hallhatnak interjút, akivel egy budapesti művészkiállításon beszélgettünk.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább