Szlovák nemzetiségi műsor - 41. hét

Az október 7. és 13. közötti adások tartalmából.
 

Október 7., hétfő:
Olvasós Boldogasszony napja
– Hírek
– Nemzetiségi információk, programajánló
– Október 4-én pénteken rendezte meg az OSzÖ Pilisszentkereszten a Magyarországi Szlovák Újságírók Napját- a SlovakUm kiadó igazgatójával, Fuhl Imrével beszélgetünk a nap programjáról, közszolgálatiságról, feladatokról
– 45 évvel ezelőtt indult a MR szlovák adása, először Szolnokról, majd Miskolcról, és 1987-től Szegedről jelentkezett a műsor. Ma időutazásra invitáljuk a hallgatókat, a V materinskom jazyku c. szlovák napi kétórás magazin szerkesztőivel készült beszélgetéseket hallhatják 1993-ból, melyeket a szerkesztőség egykori vezetője, Marga Mária készített. megszólalók: Iveta Hrubonová, Dózsa Zenta , Makai Ildikó, Bencsik János, Marga Mária
– A második hírösszefoglalót követően elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé, Radek Bachraty : Kam odlieta kolotoc na zimu? (Hová repül a körhinta télire ) c. meséjével.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 8., kedd:
A Szlovák Rádió kassai stúdiójának neves sportriportere, aki a közvetítéseknek köszönhetően bejárta a világot. Szeptember 1-jén kezdte 40. évét a rádióban, májusban a kassai hoki-vb volt a legutolsó nagy esemény, melyen részt vett. Ahogy fogalmaz végre otthonról, papucsban járhatott a mérkőzésekre és nem szállodai szobákban kellett eltölteni a VB idejét. Beszél az utánpótlásról fiatal kollégáiról, legszebb élményeiről és a kezdetekről, amikor még mobil, internet nélkül kellett közvetíteni, fejben kellet tartani a játékosokról szóló aktuális híreket. A külhoni szlovák újságíróknak mesélt Kassán az RTVS stúdiójában.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 9., szerda:
– Hírek
– Nemzetiségi információk
– 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet, melyet később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek
– Szeptemberben alapította meg a Külhoni Szlovákok Hivatala
– a Külhoni Szlovákok Média és Kiadói Bizottságát. A testület a hivatal elnökének tanácsadói csoportja lesz. A bizottság alakuló és beiktató ülését a Szlovák Rádió és Televízió Kassai Stúdiójában tartották. A média területéért alelnökként Ľuba Koľová, az RTVS szerkesztője lesz a felelős. A kiadói tevékenységet a másik alelnök, szerbiai Vladimír Valentík gondozza majd. A bizottság elnöki tisztségét pedig magyarországi kollégánk, Fuhl Imre tölti be.
Megszólalók:
– Ján Varšo, a Határon Túli Szlovákok Hivatalának elnöke
– Fuhl Imre, a bizottság elnöke
– Ľuba Koľová , a média területéért alelnöke
– A máléfejtés, avagy a kukoricafosztás, mint őszi-téli társasmunka. A betakarítás után a kukoricacsöveket a házaknál rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével fosztották meg a levelétől. A szlovák hagyományos kukoricafosztást bemutató eseményt tartottak a szarvasi Szlovák Tájházban, a „Vernost” szlovák hagyományőrző egyesület szervezésében. (összeállítás-Dózsa)
Megszólalók: – Frankó Anna, Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke
– Gyurcsik János, a Vernosť Szarvasi Szlovákok Kulturális Köre tagja
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– „ A mosolyunk”

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 10., csütörtök:
– tud. nemzetiségi inf
– riport /Hrubonová, Antala/ Az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus október 5-én és 6-án megrendezte a Szent József Plébániatemplomban Nemzetközi kórustalálkozót 220 év – 220 hang néven.
megszólalók: Hollósi Tiborné, Pálinkás Péter, Nagyné Szabó Zsuzsanna, Foit Zdenek, Kutyejné Abloczy Katalin, Crveniová Anna, Jantosová Dagmar, Kuchárová Jana, Filkorová Martina

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 11., péntek:
– Nemzetiségi hírek, programajánló
– A Külhoni Szlovákok Hivatalának felhívása
– A Bethlen G. Alapítvány felhívása
– Interreg projekt: ÉLŐ MÚZEUM : Magyarországi és romániai szlovákok kétnapos találkozója, gasztronómiai, népművészeti bemutató valamint mini kolbászfesztivál lesz Békéscsabán, a helyi Szlovák Kultúra Házában. Ennek programjáról beszélgetünk Lászik Mihállyal, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnökével
– Az alföldi szlovákok „Kolbászolása” c. programot először 2016-ban rendezték meg először, felidézzük ennek a kolbászkészítő versenynek a hangulatát, majd visszatekintünk és ellátogatunk a 20. jubileumi kolbászfesztiválra is, melynek díszvendége Érsekújvár volt. Megszólalók: Ottokar Klein, Vozár Márton, Tóth Mihály, Lászik Mihály, Tóth András, Kiszely András, Botta György, Murvai Benedek, Eva Matejková, Ruzena Vítková.
– A műsor második részében egy rádiójátékot hallhatnak: Podivny pútnik / Különös zarándok / címmel.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább