Szlovák nemzetiségi műsor - 34. hét

Az augusztus 19. és 25. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 21., szerda:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Aktuális felhívások
– 1968. augusztus 20-án indítottak inváziót a Varsói Szerződés tagállamai Csehszlovákia ellen
– A szlovák nemzeti felkelés ünnepség sorozata
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– Etikett iskola – fontos illemszabályok, amelyeket muszáj betartani, ha vendégségbe megyünk
Megszólalók:
Barbara Štubňová – író, szerkesztő
Anton Bódis – protokoll szakértő

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 22., csütörtök:
– Hírek
– Nemzetiségi információk
– Aktuális felhívás
– „A kesztölci széles határban” című pilisi szlovák népdalgyűjteményről hallhatnak összeállítást, melynek szerzője dr. Király Katalin. Az etnográfus, aki egyben a Magyarországi Szlovákok Kulturális intézetének igazgatója is, 2017 augusztusában Kesztölcön átvehette az Év embere díjat is. Vele beszélgetünk a gyűjtésről, de természetesen megszólal Bárkányi Zoltán író is, aki a nyelvi lektora volt a kiadványnak, valamint a kesztölci pávakör tagja, Kain Róza is, és Nagy Mária az OSzÖ Kulturális Bizottságának elnöke.
– A műsor második órájában Nagytarcsára invitáljuk a hallgatókat, meglátogatjuk Galántai Györgyné Marikát, aki kész néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, vele beszélgetünk a nagytarcsai viseletről, népszokásokról.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Augusztus 23., péntek:
– Hírek
– Nemzetiségi információk
– Augusztus 24-én, szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya. A választási eljárási törvény értelmében, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is.
– A szlovák nemzeti felkelés ünnepség sorozata
– Tervezett kiállítások a Pozsonyi Várban
– 18-ik Szlovák Nap Csorváson
– Hugyik Erzsébett, a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnöke közvetíti Csorvási Szlovák Napot. Ünnepség része volt a megemlékezés és Emléktábla avatás a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulója alkalmából. A hétvégi eseményre 260 vendéget vártak, többek között Diószegről és Nagymegyerről is-ism.
– Rádiójéáték „Hra pre dva hlasy, melanchĺiu a piesen „
Írta: Jana Bodnárová.
Rendező: Milena Lukáčová.
Szereplők: Mária Kráĺovičová, Tatiana Kulíšková, (Anna Javorková)

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 25., vasárnap:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Vasárnapi ismétlés, válogatás a múlt heti műsorainkból
– Augusztus 24.-én szombaton, a szavazást megelőző 50. napon kezdődik az önkormányzati és nemzetiségi választás hivatalos kampánya. A választási eljárási törvény értelmében, akkortól lépnek életbe a kampányra vonatkozó szabályok is. (tudósítás-ism.)
– Július 6-án rendezték meg a Galga-mente gyöngyszemének számító Acsán a hazai szlovákság évenként megrendezett legnagyobb ünnepét, a Magyarországi Szlovákok Napját
– megszólalók: Zuzana Sinková, Alžbeta Sinková, Erika Zemenová Palecsková, Rezső Szekeres, Zuzana Bágyonová-ism. (riportösszeállítás _ Hrubonová, Antala)
– Augusztus 20.- A kitelepült családok találkozója Nagybánhegyesen, megszólaló: Tóth István
– „Három hónap szeretet” című fotókiállítás Tótkomlóson -ism. (összeállítás- Bencsik)
– „A kesztölci széles határban” című pilisi szlovák népdalgyűjteményről hallhatnak összeállítást, melynek szerzője dr. Király Katalin. Az etnográfus, aki egyben a Magyarországi Szlovákok Kulturális intézetének igazgatója is, 2017 augusztusában Kesztölcön átvehette az Év embere díjat is. Vele beszélgetünk a gyűjtésről. Mellette megszólal még Bárkányi Zoltán író, aki a nyelvi lektora volt a kiadványnak, valamint a kesztölci pávakör tagja, Kain Róza és Nagy Mária is, az OSzÖ Kulturális Bizottságának elnöke – ism. (összeállítás-Makai)

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább