Ukrán nemzetiségi műsor: Magyarországi ukránok Kulturális Napjai Lembergben, második-harmadik nap

A július 26-i adás tartalmából.

Június 21 és 23-a között Lemberg városában nagy sikerrel került megrendezésre a Magyarországi Ukránok Kulturális Napjai, melyek főszervezőinek az Ukrán Országos Önkormányzat, a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ és a Lemberg Megyei Állami Adminisztráció és a Lembergi Magyarok Egyesülete bizonyultak.
A rendezvénysorozat második napját a magyarországi ukrán festőművészek (Vladiszlav Najgyonov, Lyubomir Borscs, Petro Puha, Halina Sevcsuk, Olekszandr Hembik, Szofia Szoltivszka, Inna Baricseva, Joszif Vasser, Krisztina Soltész, Olga Bu, Irina Nesztirovics) kiállítás megnyitója indította. Zenei kíséretet biztosított a Bernáth Ferenc-Vihula Mihajlo Kettős Parafrázis” gitár virtuóz duó és a szegedi „Etno-Hrajda” népi kórus.
Ezt követően a rendezvény résztvevői és a szervezők virágokat helyeztek el a lembergi Tarasz Sevcsenko szoborhoz.
A nap zárásaként a Lembergi Opera Tükörtermében adtak koncertet a magyarországi ukrán művészek. Köztük a Bernáth F.-Vihula M. gitár duó, Borscs L.-Nincz E. zongoraművészek, Scsur O. tárogató, a szegedi „Etno-Hrajda” népi kórus és az UOÖ által működtetett Vasárnapi Iskola növendékei (felkészítő tanárok: Szavina Lyubov, Bernáth Viktória).
A rendezvénysorozat utolsó fellépéseként a nézők az „Ave Maria” koncertet tekinthették meg. A koncertnek a Lembergi Szent Olyha és Erzsébet Székesegyház adott otthont.
Fellépett: Okszana Krovicka, a „NewYorkOpera” szólistája, Szofia Szolovij operaénekes, a „Lembergi Kamarata” zenekar, a Bernáth F. – Vihula M. gitár duo, az UOÖ által működtetett Vasárnapi Iskola növendékei és Scsur O. (tárogató), a Magyarországi Ukránok Kulturális Napjai főszervezője, művészeti vezetője.
A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával valósult meg.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/07/12.png
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább