Egy hazában: Tíz éves Pécs és Újvidék testvérvárosi együttműködése

A július 28-i adás tartalmából.
 

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata a fenntartója a kétegyházi román oktatási intézménynek, ahol ünnepélyes alapkőletételre kerül sor július 30-án, 11.00 órai kezdettel. Ezzel elkezdődik a – „Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda fejlesztése- új tornaterem és természettudományi szakterem építése” elnevezésű EFOP projekt. Az eseményen köszöntőt mond dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő és Kreszta Traján, román nemzetiségi szószóló.

Szarvas újratelepítésének 297., valamint várossá válásának 53. évfordulójára emlékeztek kedden délután a Körös menti településen.
Az Evangélikus Ótemplomban, Lázár Zsolt evangélikus esperes hálaadó istentisztelet tartott.
Az ünnepségen elhangzott, a település újkori történelme 1722-től számítható, amikor is báró Harruckern János György, főként felvidéki vármegyékből, szlovák jobbágy családokkal újra benépesítette a települést, ahol azóta is ápolják a szlovák hagyományokat, mind a nyelv átörökítésében, mind a kultúra átadásában.
Frankó Anna, Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, szlovák és magyar nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ünnepi beszédeket követően Babák Mihály, dr. Melis János címzetes főjegyző, illetve Lázár Zsolt esperes, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője az önkormányzat által adományozott kitüntetéseket adták át. A legrangosabb érdemet, Szarvas Város Díszpolgára címet az idén, Kondor Péter evangélikus püspök vehette át. Szarvas Város Kulturális Életéért -díjban részesült Csasztvan Béla, a Cervinus Teatrum munkatársa is.

Tíz éves Pécs és Újvidék testvérvárosi együttműködése. Ennek kapcsán Újvidéken járt dr Őri László, Pécs alpolgármestere, aki kollégájával tárgyalt a további együttműködésről, amelyben az Újvidéken élő magyar kisebbség, illetve a Pécsett élő szerb nemzetiség is szerepet kaphat. A részletekről Őri alpolgármestert Mándity Predrág kérdezte.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 28., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább