Egy hazában: Javában tart a nyár

A július 21-i adás tartalmából.
 

Múlt csütörtökön egynapos hivatalos látogatáson, Budapesten tartózkodott, Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke. A júniusban megválasztott új szlovák államfő első magyarországi látogatásáról Dózsa Zenta és Makai Ildikó készített riport összeállítást.

Az Ász 2018-ban folytatta le a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában lévő intézmények gazdálkodására és működésére vonatkozó ellenőrzését. A végeredmény nem túl bíztató, 198 javaslatot fogalmazott meg az illetékesek felé a Számvevőszék, ami a 11,3 milliárd forintot felhasználó intézményekre nézve, egy kicsit sem hízelgő. A Számvevőszék elemzése áprilisban látott napvilágot, amelyben az áll, hogy a vizsgált intézmények 92%-nál nem felelt meg a belső kontrollrendszer kialakítása. Az említett elemzésben feltárt hiányosságokról, illetve az Ász által kezdeményezett és megtartott képzés irányelveiről Varga Edit és Pulai Gyula felügyeleti vezetőkkel, valamint a képzésen részt vevő, Győrvári Gábor, a pécsi Horvát Miroszláv Krlezsá iskolaközpont igazgatójával beszéltünk.

Mai táborjáró körutunkat Kétegyházán kezdjük. A Békés megyei Képzőművészeti Szabadiskola Egyesület szervezésében idén harminckilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit a képzőművészeti alkotótábor a helyi Almásy-kastélyban. A tábor fő témája a szimmetria – aszimmetria volt, de természetesen más témával kapcsolatos alkotásokat is készítettek a határon túlról is érkező, elsősorban amatőr művészek, akik közül sokan visszatérő vendégek. A záró kiállításnak a Kétegyházi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont. Kreszta István kollégánk két szervezővel, Deli Zoltánné Szabó Éva tűzzománc művésszel, az egyesület elnökével, az alkotótábor művészeti vezetőjével, valamint Hargittainé Megyeri Valériával, az egyesület titkárával beszélgetett.

A Lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület szervezésében, idén, 5. alkalommal, több mint 60 gyermek részvételével rendezték meg a régi mesterségek táborát, amelyben, kézműves mesterek irányításával, többek között a nemezelés és ikonfestés fortélyait sajátíthatták el a résztvevők. A Csepel – szigeti Lóréven Mándity Predrág járt.

Idén 19. alkalommal rendezték meg Nagypall községben a Falunapot, 14. alkalommal pedig a Pogácsa- Fesztivált. A hagyományos rendezvény évről-évre Nagypallra csábítja a vendégeket, akik kellemes hangulatban, szórakoztató produkciók és finom ételek mellett tölthetnek el egy hétvégét a Baranyai megyei faluban. A hagyományőrző kulturális programra Hengl Melitta kolléganőnk látogatott el, aki Grátz Erikát, Nagypall Község Polgármester asszonyát kérdezte a rendezvényről.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 21., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Rádity Milenkó

Tovább a műsoroldalra! >>>

Olvasson tovább