Szlovák nemzetiségi műsor - 24. hét

A június 10. és 16. közötti adások tartalmából.
 

Június 10., hétfő:
1. Tudósítás – Miből ered a szlovák „Turíce”( Pünkösd) szó, a mai ünnep üzenete( Bencsik János)

2. Tudósítás – Szlovákiában is szokás pünkösdi királyt választani, ám a gazdag népszokások közül mára már csak néhány él a kisebb településeken ( Bencsik János):

3. Gálakoncert felvételről Pozsonyból ( RTVS – Bencsik János)

Kétévente rendezik meg Pozsonyban a közszolgálati rádió szervezésében a Grand Prix Svetozár Stračina Nemzetközi Folklór Felvételek Versenyét. Az idei díjátadó gálán rangos szlovák együttesek adtak közös koncertet, melyet az RTVS élőben közvetített március 28-án. Mai adásunkban ízelítőt kaphatnak erről az estéről, melynek segítségével szinte Szlovákia összes régiójába ellátogatunk. 19 műsorszám lesz ebben segítségünkre, közben azt is megtudhatják, mi került fel a szlovák folklórból az UNESCO szellemi világörökség listájára.

Megszólalók: Peter Cítení – műsorvezető (RTVS)
Mirka Záhumenská – műsorvezető( RTVS)
Szereplők: :
1. SSk Podžiaran , –
2. – Ťažká muzika z Terchovej
3. FS Hornád
4. Kopaničiarska muzika Martina Janšta
5. Rozkazovači a ĽH Ďatelinka –
6. Mário Pavel
7. SSk Šumiačan a ĽH Pokošovci
8. SSk Šafolka a ĽH FS Hornád
9. Roman Malatinec
10. Trio z Chotára a Ťažká muzika z Terchovej
11. ĽH Ďatelinka
12. Kopaničiarska muzika Martina Janšta z Košarísk a speváčka Jarka Maťková
13. ĽH Pokošovci
14. SSk Šafolka a ĽH FS Hornád
15. SSk Šumiačan a ĽH Pokošovci

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Június 11., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Aktuális felhívások
– Július 6.-án Acsán a Magyarországi Szlovákok Napja keretén belül tematikus gálaműsorral készül a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete. A programról az intézet igazgatójával, dr. Király Katalinnal beszélgetünk.
– Zalavárra készülnek a Fővárosi Szlovák Önkormányzat tagjai, Szt. Cirill és Metód ünnepén. Erről és a többi nyári programról beszélgetünk Horti Andrásnéval, a testület elnökével.
– A műsor második részében Maruzsné dr. Sebó Katalin, a JGYTF volt tanszékvezetője portréját hallhatják, aki 2012-ben vehette át az OSzÖ „Nemzetiségükért” díját, a Jásdon rendezett Magyarországi Szlovákok Napján.
– A műsor végén két szlovákiai fesztivált ajánlunk hallgatóin figyemébe

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Június 12., szerda:
– felhívások
– riport: 70 éves a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Interjúk mostani pedagógusokkal és diákokkal.
– megszólalók: Szelényi Mónika, Marlok Júlia, Kovácsová Mirka, Litauszki Erzsébet, Vrbovszki Erzsébet, Vatta Ádám, Nagy Zorka, Puha Bernadett
– tudósítás: Szlovákia – Nagy kis ország
– interjú: Nemzetiségünkért díjjal kitüntetett Kaszaláné Judit, a nyugdíjazott mátraszentimrei szlovák tanár, portréja

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 13., csütörtök:
– felhívások
– tudósítás: Zuzana Čaputová köztársasági elnök beiktatása jelentős állami esemény, szervezésében több állami intézmény is részt vesz. A program szombaton (június 15.) 11.45-kor eskütétellel kezdődik a parlament ünnepi ülésén, a Szlovák Filharmónia épületében.
– riport: Piliscsév – falu portréja
– megszólalók: Maduda Ildikó, Salik Anna, Kosztkáné Rokolya Bernadett, Vogyeraczki Mária
– interjú: Wattay János és Wattay István 1714. május 19-én Csömörön megbízza Bagho Andrást Csömör és Szentmihály puszták betelepítésével, ekkor magyarokat telepítenek a pusztára. Az 1720-tól lutheránus, vagyis evangélikus tótokat telepítettek a faluba. Az 1731-ben Grassalkovich Antal volt Csömör új földesura. Az 1733. évben Grassalkovich Antal saját költségén katolikus templomot építtetett Csömörön.
– megszólaló: Kálmár János

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 14., péntek:
– Nyári programok Pozsonyban, megszólaló: Jelineková Sona
– Fővárosi Szlovák Önkormányzat nyári programjai, megszólaló: Horti Edit
– A Magyarországi Szlovákok Napja tervezete, megszólaló: Király Katalin
– 70 éves a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Interjúk mostani pedagógusokkal és diákokkal. megszólalók: Szelényi Mónika, Marlok Júlia, Kovácsová Mirka, Litauszki Erzsébet, Vrbovszki Erzsébet, Vatta Ádám, Nagy Zorka, Puha Bernadett
– Piliscsév – falu portréja, megszólalók: Maduda Ildikó, Salik Anna, Kosztkáné Rokolya Bernadett, Vogyeraczki Mária

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Június 15., szombat:
1. Vallási magazin (Hruboňová Iveta)
2. Tudósítás – Idén Acsán rendezik a Magyarországi Szlovákok Napját ( Bencsik János):
3. Magyarországi Szlovákok Napja 2017

Az ünnepi ökumenikus istentisztelet után a hazai szlovák politikai és közélet képviselői köszöntötték a közönséget. Rákoskeresztúr történelméről, a helyi szlovák kultúráról beszéltek. A hazai és anyaországi politikusok is elismerően szóltak a hazai nemzetiségpolitikáról.Megszólalók: Fuzik János- szlovák szószóló, Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, Országos Szlovák Önkormányzat, Hollóssy Tiborné- díjazott

4. „Keresztúri büszke lányok”- gálaműsor felvételről –ism.A Magyarországi Szlovákok Napján, 2017. 07.01-jén a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete „Keresztúri büszke lányok’ címmel tematikus gálaprogramot szervezett. Mai adásunkban felvételről az egykori fonók hangulatát idézi fel a Vértes-Gerecse Népdalkör, Csabai Rózsácska Énekkar, Piliscsévi Asszonykórus, Püspökhatvani Folklóregyüttes, a Rudabányácskai Rozmaring Asszonykórus és a Vanyarci Rozmaring Folklóregyüttes. A művészeti csoportok produkcióiról dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója beszél.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább