×

Ukrán nemzetiségi műsor: "Forrás" összmagyarországi ukrán szavalóverseny

A május 31-i adás tartalmából.

Május 25-én Budapesten megrendezésre került a már tradicionális “Forrás” összmagyarországi ukrán szavalóverseny.

A versenyzők az alábbi 5 kategóriában mérték össze tudásukat:
-óvodás (6 év alatti gyermekek);
-7-től 10 éves korig;
-gimnazisták és egyetemisták;
-magyar anyanyelvűek, akik idegen nyelvként tanulják az ukránt;
-felnőttek.

A szavalóverseny zsűrijének munkáját Anatolij Palamarenko, az ukrán színpad elismert művésze, Ukrajna Hőse, a Tarasz Sevcsenko Ukrán Nemzeti Díj birtokosa vezette, segítségére a pontozásban Szofilkánics Judit, a Nyíregyházi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, ukrán pedagógus és Kormányos Alexandra, a Magyarországi Ukrán Nemzetiségi Színház vezetője, a Budapest II. Kerületi Ukrán Önkormányzat vezetője volt.

Az ünnepség elején Dr. Stefuca Viktória, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket sok sikert és jó versenyzést kívánva a résztvevőknek.

A megmérettetésben összességében 40-en vettek részt, a legfiatalabb versenyzők alig 3 évesek voltak (Zlata Zdrakovszka, Andrij Risko). Külön dicséretben és “szupernyereményben” Darina Papp (9) és Andrei Havrilikiv (11) részesültek. A felnőttek kategóriájában Galina Sevcsuk varázsolta el gyönyörű versével a zsűrit.

Az ünnepség fénypontja a gyermekek fellépésén túl a fentebb már említett Anatolij Palamarenko koncertje volt.
Ezt követően kihirdetésre kerültek az eredmények is. Ajándék és elismerés nélkül egy csemete sem maradt, mindenki az őt megillető elismerő oklevéllel és értékes ajándékokkal térhetett haza. Ráadásul a legjobbak Szuperák Brigitta nemzetiségi szólóló emlékérmével és külön oklevéllel jutalmazta meg.

Kihirdetésre kerültek továbbá az UOÖ által kiadott “Ukrán Hírnök” “Csodavilág” gyermeklapjában meghirdetett vetélkedő győztesei is.

Az ünnepség az Ukrán Országos Önkormányzat és a Fővárosi Ukrán Önkormányzat közös szervezésében jött létre.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább