Szlovák nemzetiségi műsor - 21. hét

A május 20-26. közötti adások tartalmából.
 

Május 21., kedd:
– 40 éves a Gelovianka – Szebellébi /Sebechleby/ folklóregyüttes
– megszólaló: Kempová Eva, Gelovianka vezetője
– Elhunyt Niki Lauda háromszoros Forma-1-es világbajnok
– Becenevek a Dabas –Sáriban
– megszólalók: Jelenková Júlia, Mráz Józsefné Mária, Farkas Mihály, Lackó János

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Május 22., szerda:
– Hírek,
– Nemzetiségi információk , aktuális felhívások
– 2019. május 23-án a Dabas-Sári Zarándok és Kulturális központban immár 9. alkalommal kerül megrendelésre a Szlovák mesedélután.
Ez alkalomból visszapillantunk a múltra, amikor is a dabasi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szervezte meg a mesedélutánt 2017-ben.
Megszólalók: Kurta Józsefné és Gogolák Éva szlovák tanárok.
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– Utazunk repülővel – Mi szállítható és mi nem a kézipoggyászban?
– Etikett iskola – Utazunk külföldre
Amikor egy számunkra még ismeretlen országba utazunk – legyen az hivatalos (diplomáciai vagy üzleti útról, egy nemzetközi rendezvényen történő részvételről), vagy magánjellegű látogatás – illik ismerni a célország kulturális és vallási sajátosságait, valamint alkalmazkodnunk kell a helyi szokásokhoz.
Megszólalók:
1. Barbara Štubňová – író, szerkesztő (Pozsony)
2. Anton Bódis – protokollszakértő ( Pozsony)

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Május 23., csütörtök:
– felhívások
– Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat, a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerését szombaton Budapesten, a Nemzetiségi gála keretében. A díjazottak között van Zoltán Bárkányi Valkán, Ludové noviny volt főszerkesztője és Hévizi Pál a Mogyorósbánya Nemzetiségi Szlovák Önkormányzat elnöke.
– Bárkányi Zoltán kesztölci bányászcsaládba született, gyermekkorában Budapestre költöztek szüleivel. 1966-tól a L’udové Noviny szerkesztőjeként, majd főszerkesztőjeként a hazai szlovák újságírás elismert képviselője lett. Publicisztikái, irodalmi művei, tovább hat önálló prózai műve jelent meg, melyekben előszeretettel foglalkozott szülőföldjével és az ott élő emberekkel. Tevékenysége és művei a hazai szlovák irodalom kiemelkedő alakjává tették.
– Hévizi Pál, nyugalmazott középiskolai tanár és zenekarvezető. Sokat tett a mogyorósbányai szlovák közösségért, a nemzetiségi hagyományaik megőrzéséért. Fiatal kora óta tagja, majd harminc éven át vezetője volt a Magyar Fúvószenei Szövetség fúvószenekarának. Számos kulturális program megszervezőjeként az iskolai és települési rendezvényeken mindig jelen volt az általa vezetett ének- és zenekarral.
– interjú kitüntetettekkel megszólaló: Hévizi Pál, Zsákai Vlasta
– interjú: Bárkányi Zoltán portréja
– riport: A szlovákiai Polomkáról Szegedre érkezett egy negyvenfős delegáció. Az utazást a Szegedi Szlovákok Egyesülete szervezte. megszólalók: Tócinová Anna, Pompurová Zuzana

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Május 24., péntek:
– 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, egyszerre kilenc Svédországban. Az EUROPARC szövetség kezdeményezésére 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A nap „a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni” és „igyekszik minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének”.
A nap alkalmából a nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket, védett értékeiket
– Szlovákiai Pieniny Nemzeti Park (PIENAP) területileg a legkisebb, de szépségével nem marad le a többitől. A második legrégebbi park, mely a lengyel határ mentén terül el. A Dunajec folyón, amely e vidék fővonalát alkotja, tutajozás közben lehet megcsodálni a táj megható szépségeit.
Megszólaló: Ján Gondek , Dunajec folyó első tutajosának Gondek Gáspárnak a leszármazottja, Lesnica szülötte
– Rádiójáték „ Zabudnuté piesne” című irodalmi sorozat- pozsonyi anyag
írta: Zuzana Križková
szereplők: Vladimír Jedlovsky, Anna Javorková, Eduard Bindas, Anton Vaculík, Dusan Kaprálik,

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Május 25., szombat:
– Vallási magazin
– Tudósítás – Évfordulónaptár
– „Három hónap szeretet”- riport
1949-ben 155 görög gyereket és 10 felnőttet fogadtak be tótkomlósi családok. A polgárháború elől menekültek Magyarországra. Három hónapot töltöttek ebben az alföldi városkában, de életre szóló barátságok keletkeztek ez idő alatt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az , hogy folyamatos kapcsolatban maradtak a tótkomlósiakkal. 2015-ben készült el egy fotókiállítás „Három hónap szeretet” címmel. Most Szegedre érkezett. A Somogyi könyvtárban látható. Mai adásunkban a 2015-ös megnyitón készült montázs segítségével mutatjuk be a korabeli fotókból készült tárlatot és az 1949-ben Magyarországra menekült görög gyerekek sorsát, a máig tartó barátságot a tótkomlósiakkal.
Megszólalók: Akritidu Sophia, Agárdi Bendegúz Szpírosz – alelnök, Országos Görög Önkormányzat, Hollerné Racskó Erzsébet – elnök, Országos Szlovák Önkormányzat, Botás Jánosné, Győrfi Károlyné, Laukó Zsuzsann- elnök, Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat
– „Horenka” Hagyományőrző Együttes – riport
A hétvégén fejeződik be Szegeden a Város Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozat. Hagyománnyá vált, hogy a Szegeden élő nemzetiségek is szerveznek programokat az ünnephez kapcsolódva. Ma délután zajlott a Nemzetiségi Gála, melyen több nemzetiség is bemutatkozott a közönségnek. Alföldi szlovák népdalokat a kétsopronyi Horenka Hagyományőrző Együttes énekelt. 2002-ben alakultak. Fennállásuk 10. évfordulóján készült a csoport tagjaival az a riport, melyet ismét meghallgathatnak mai adásunkban. Természetesen autentikus előadásukban a közkedvelt szlovák népdalok is elhangzanak az összeállításban.
Megszólalók: Majerník Istvánné – vezető, Bíró Béla – „Rosička” Citerazenekar vezetője, Zelenyánszki Jánosné –alapító tag,

Szerkesztő: Hrubonová Iveta és Bencsik János

Május 26., vasárnap:
– 40 éves a Gelovianka – Szebellébi /Sebechleby/ folklóregyüttes. megszólaló: Kempová Eva, Gelovianka vezetője
– Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat, a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerését szombaton Budapesten, a Nemzetiségi gála keretében. A díjazottak között van Zoltán Bárkányi Valkán, Ludové noviny volt főszerkesztője és Hévizi Pál a Mogyorósbánya Nemzetiségi Szlovák Önkormányzat elnöke.
– interjú kitüntetettekkel /Antala Zsuzsanna / megszólaló: Hévizi Pál, Zsákai Vlasta
– interjú Bárkányi Zoltán portréja
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin
– Utazunk repülővel – Mi szállítható és mi nem a kézipoggyászban?
– Etikett iskola – Utazunk külföldre
– Amikor egy számunkra még ismeretlen országba utazunk – legyen az hivatalos (diplomáciai vagy üzleti útról, egy nemzetközi rendezvényen történő részvételről), vagy magánjellegű látogatás – illik ismerni a célország kulturális és vallási sajátosságait, valamint alkalmazkodnunk kell a helyi szokásokhoz.
Megszólalók:
1. Barbara Štubňová – író, szerkesztő (Pozsony)
2. Anton Bódis – protokollszakértő ( Pozsony)

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább