Szerb nemzetiségi műsor - 21. hét

A május 20-26. közötti adások tartalmából.
 

Május 21., kedd:
A mai szerb nyelvű műsorban szólunk a Rozmaring Néptáncegyüttes kitüntetéséről, hiszen az Együttes vezetői ma vették át a Pro cultura minoritatum díjat ( interjú alany Horváth Péter, vezetőségi tag)
Deszken tárgyalások folytak a helyi Szerb Óvoda sorsáról, hiszen az intézmény az ősztől a Szerb Országos Önkormányzat fenntartásába kerül (erről is szól dr. Lásztity Jovánka, a budapesti Nikola Tesla Szerb Oktatási Központ igazgatója, melynek tagintézménye lesz az említett óvoda)
Beszélünk a Deszken megtartott anyanyelvi szép kiejtési versenyről is – megszólalók Gyukin Olga tanárnő, fő rendező, Sara Kovacevic 7. osztályos tanuló, a verseny egyik győztese.
Bemutatjuk a Nikola Tesla Szerb Gimnázium 12. osztályos tanulóját Lara Zivkovicot is, aki a generációs sportolója díjat nyerte el.
Lesznek még hírek és tudósítások is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 22., szerda:
Elsőként szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, majd beszámolunk a vasárnapi bajai és egri szerb egyházi búcsúról (az egri búcsúról Krúnity Péter, hívő számol be, míg a bajai búcsún a megszólalók Jovan Bibic atya, a bajai parókia adminisztrátora és Barabás Tibor, a búcsú kúmja, azaz, házigazdája.
Figyelmet szentelünk egy kiadványnak, éspedig a Bajai és Szabadkai Múzeum közösen kiadott Bácskáról szóló könyvének (interjúalanyok: Mirko Grlica, a Szabadka Múzeum munkatársa, illetve, Korhecz Papp Zsuzsanna, a könyv szerzője. Vendégül látjuk Branko Radunkovic, prnjavori művészt, aki makketteket készít, ami viszont különleges és megható, hogy a művész testi fogyatékkal, kezek nélkül született és ennek ellenére mesteri műveket alkot. Lesznek még hírek és tudósítás is. Ennyi lenne dióhéjban. Szép napot kívánok: Mándity Predrág

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Május 24., péntek:
A mai műsorban szólunk a mai egyházi ünnepről, Szt. Cirill és Szt. Metód ünnepéről.Ehhez kapcsolódik az az anyag , amely a budapesti Nikola Tesla Szerb Gimnázium tanulóinak látogatásáról szól Zalavárra, ahol a két szent emlékműve található és ahol külön óra keretén belül emlékeztek meg a gyerekek a két keresztény hittérítőről. (Interjú alany: Rusz Boriszláv, nyugalmazott középiskolai tanár)
Beszámolunk a tegnapelőtti lórévi szerb búcsúról – interjúalany: Vukájlovity Milán, a Lórévi Szerb Egyházközség elnöke
Betekintést nyújtunk a mohácsi „Szomszédolásba”, amely programjaiban részt vett a helyi Szerb Önkormányzat is – erről Sztepanov Szlobodánné, az önkormányzat alelnöke beszél, de lesznek még tudósítások és hírek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább