Szlovák nemzetiségi műsor - 15. hét

Az április 8-14. közötti adások tartalmából.
 

Április 8., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk
– A szlovák irodalmi nyelv története-2.rész
– Megszólaló: György Ladislav, a Szegedi Egyetem szlovák tanszékének szlovákiai lektora
– „Mit jelent nekünk a Szlovák nyelv?” – a kérdésre válaszolnak:
– Eva Fábiánová, szerző a magyarországi szlovákok hetilapja, a Ludové noviny főszerkesztője
– Imrich Fuhl, magyarországi szlovák költő, újságíró
– Gregor Papuček, magyarországi szlovák költő
– Zlatko Papuček, újságíró
– Zoltán Barkányi Valkán, magyarországi szlovák író, újságíró
– Rádiójáték “Pajštúnska Mona Lisa”, írta:Štefan Moravčík, rendezte: Tána Tadlánková. Szereplők: Karol Machata, Zuzana Tlučková, Mária Kráľovičová, Marián Geišberg, Július Satinský, Štefan Skrúcaný. 1994.

Szerkesztő-műsorvezető: Hruboňová Iveta

Április 9., kedd:
– Hírek
– Nemzetiségi információk, programajánló
– Ma a budapesti Szlovák Intézetben az Eperjesi Egyetem nyelvész professzora, Dr. Jana Kesselová tart előadást a gyerekek nyelvtanulásáról, idegen nyelv elsajátításáról kisgyermek korban. Jana Kesselová vendége volt a SZTE szlovák tanszékének is, az ekkor készült beszélgetésben főbb kutatásait is megemlíti.
Megszólaló: Dr. Jana Kesselová, az Eperjesi Egyetem nyelvész professzorasszonya
– Tegnap volt a Roma Világnap, az európai cigány szervezetek általában kulturális rendezvények (folklórműsorok, kiállítás-megnyitók, író-olvasó találkozók stb.) szervezésével emlékeznek meg a napról. Az előítéletekről és a romák helyzetéről , szokásiakról hallhatnak egy összeállítást a műsor második részében „ S detmi vetra” , azaz a „Szél gyermekeivel” címmel.
Megszólalók: Júlia Curillová- szerző, Vlasta Fabianová etnográfus, Frantisek Zida, Janka Horváthová, Mária Olejnícková-tanár, Roman Pecha, Kvetoslava Sándorová

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Április 10., szerda:
– Beköszönés, műsorismertetés
– Hírek, nemzetiségi információk /Hrubonová/
– 26. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. 2016-ban díszvendég Szlovákia volt. Akkor Jana Bodnárová szlovák írónőt és Insomnia című könyvét mutatták be.
– „Kabelka” (Ridikül) című női magazin:
Nők a politikában, megszólaló: Libuska Lakatosová, a Vajdasági Szlovákok Tanácsának elnöke
– Etikett iskola – illemszabályok, amelyeket muszáj betartani az asztalnál vendégségben
Megszólalók:
Barbara Štubňová – író, szerkesztő (Pozsony)
Anton Bódis – protokollszakértő ( Pozsony)

Szerkesztő-műsorvezető: Zenta Dózsa

Április 11., csütörtök:
– Kalendárium
– Hírek
– Nemzetiségi információk, programajánló /Hrubonová/
– Slnko v sieti /Nap a hálóban/ film díját adományozták 8 szlovák filmnek
– interjú a díjazott Tlmočník /Tolmács/ c. forgatókönyvíróval – Leščák Marekkel
– Mráz Mátyásné, Bukovszki Veronika házi múzeumába látogattunk.
– Munkája eredményeként megelevenednek évszázadnyi távolságból ma már alig ismert mesterségek és viseletek, mint például a kondás, a juhász, a fonó és szövőasszonyok. Népviseletes babái között láthatjuk a színpompás sári rakott szoknyák megannyi változatát, menyasszonyt, násznépet, leventeruhás fiatalokat. A mintegy 120 baba viselete a valóságban látottak teljesen pontos másolata, aprólékos, minden részletre kiterjedő kidolgozottsággal készültek el. megszólaló: Mráz Mátyasné Veronika

Szerkesztő-műsorvezető: Hruboňová Iveta

Április 12., péntek:
– Hírek
– Nemzetiségi információk, programajánló
– Aktuális felhívások
– Közeledik a Húsvét, amikor ismét díszbe öltöztetjük a lakásunkat. Egy pozsonyi kreatív kurzusra látogatunk (Ügyes kezek), így inspirációkat, ötleteket is adunk hallgatóinknak, milyen díszeket készíthetnek el egy ilyen alkalmon különböző technikák segítségével, mindamellett, hogy relaxálhatnak is közben.
Megszólalók: Tatjana Susková, Alena Kovariková, Milka, Anna, Mária Kazícková.
– A műsor második részében egy rádiójátékot hallhatnak: Postny menuet (Menuet du Car me), azaz: Bőjti menüett címmel.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 13., szombat:

– Vallási magazin:
– 1906. április 13-án hunyt el Budapesten Daniel Bachát, a Bányai egyházkerület püspöke, a budapesti szlovákok lelkésze, kimagasó közéleti személyisége. 1873-ban lett a pesti szlovák egyházközösség lelkésze, 2010-ben rendeztek emlékkonferenciát róla. Akkor készült riportjainkat hallhatják, melyben egyháztörténettel foglalkozó kutatók, történészek és a a gyülekezet tagjait hallhatják Bachát munkásságáról. ( riporter : Makai Ildikó)
– Megszólalók: Szpisák Attila- evangélikus lelkész, Papucsek Gyergeyl – költő, Danica Štubňová – Bachát leszármazott, Hollóssy Tiborné – presbiter
– Tudósítás – Évfordulónaptár ( Makai Ildikó)
– A békéscsabai szlovák tájház :
A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete ma tartotta konferenciáját Terényben, ahol a szlovák néprajzi gyűjtemények vezetői tanácskoztak a múzeumok tárgyak restaurálásáról. Tavaly június 14-én adták át a felújított békéscsabai Szlovák Tájházat. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott 5+1 millió forintos támogatást Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata. Az 5 millió forintos keretből valósították meg a felújítást és az 1 millió forint a tájház 1 éves működési költségeihez járul hozzá. A tájház egy új történelmi út része lett tavaly. A megnyitót követően beszélgettünk, a tájházról, a paraszti kultúráról és az egykori csabai gazdák életviteléről. ( Riporter: Bencsik János)
Megszólalók: Lászik Mihály –elnök, Békéscsaba Megye Jogú Város Szlovák Önkormányzata, Igor Furdík- a Szlovák Köztársaság főkonzulja, Szarvas Péter- polgármester, Békéscsaba, Mácsai Sándor- Békéscsabai Hagyományőrző Egyesület elnöke, Molnárné Pribojszki Judit – alelnök, Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzata
– A békéscsabai szlovák tájház tárgyi emlékei
Tábori György 1979-es tanulmányából szemezgetünk, mely a békéscsabai szlovák tájházat mutatja be részletesen. Kitér arra is, hogyan nevezi el a népnyelv az egyes eszközöket, szokásokat, hogyan hívták azokat a csabai szlovák nyelvjárásban. Mára már bizonyára feledésbe merült közülük sok használati tárgy és mezőgazdasági eszköz elnevezése, de termsézetesen az építészetről is szó esik a tanulmányban. A szövegeket Grunza János játékával szakítjuk meg, aki tárogatón játszik nógrádi szlovák dallamokat és dél-szlovákiai kuruc melódiákat.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János, Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább