Román nemzetiségi műsor - 14. hét

Az április 1-7. közötti adások tartalmából.
 

Április 1., hétfő:
– Hírek.
– Kalendárium: válogatás az április 1-én történt érdekesebb eseményekből.
– Egy magyarázat szerint a bolondok napja a középkori Franciaországból származik, ahol az év április elsején kezdődött, és e napon az ismerősök ajándékokkal lepték meg egymást. Az újévet 1564-ben január 1-jére helyezték át, a rendelkezést azonban csak lassan fogadták el. Sokan április elsején is küldtek ajándékokat, de ezek szép lassan tréfás semmiségekké, meglepetésekké változtak.
– Népi kalendárium: április 1.
Megszólaló: Gabriella Rusu-Pasarin
– A 60-as, 70-es években Békés Megye románok lakta településeiről sokan költöztek Békéscsabára, ahol természetesen megkeresték egymást. Eleinte megünnepelték a névnapokat majd, később havi rendszerességgel tartottak összejöveteleket. Ezekre a találkozókra Gyuláról is sokan átjártak. A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat tavaly már szervezett egy estet a városban egykor működő román klub tagjai számára. A kezdeményezésnek az idén is volt folytatása. A március 29-én tartott összejövetelre megint meghívták a Gyulai Román Nyugdíjas Klub tagjait is.
Megszólaló: Juhász Tivadar, a scabai román önkormányzat elnöke, Márk György, a Gyulai Román Nyugdíjas Klub elnöke.
– Népzenei műsor „De dor si drag” címmel. A szájharmonika bemutatása.
Megszólaló: Zoe Fuicu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Április 2., kedd:
– Hírek, időjárás, sport
– Népi kalendárium / Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– A battonyai „LucianMagdu” Román Általános Iskolában és Óvodában évek óta gondot jelent a sok tanuló elhelyezése. Miután 2016 nyarán 150 millió forintból megvalósult az iskola tetőterének beépítése, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, most egy TOP-os pályázat (Területi Operatív Program) keretében 130 millió forintból bővítették az óvodát is. Az ünnepélyes átadására április 3-án kerül sor. Az örömteli hírről Olteanu Júlia igazgatónő beszél.
– Kulturális programajánló / Agneta Nica, Temesvári Rádió
– Román városok –a tengerparti Năvodari/ Szabó Zsolt lektor sorozata
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár
– Ecranul nostru előzetes
– Zarándoklatok a Biblia világában – beszélgetés Mihaela Bucin egyetemi tanárral, aki neoprotestáns szemszögből segít megismerni, megérteni a Bibliát. Mai adásunkban Dumitru Cornilescu atyáról lesz szó, aki román nyelvre fordította a Bibliát.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 3., szerda:

• Hírek, meteo, sport
• Ötödik alkalommal hirdette meg a battonyai „Lucian Magdu” (Lucsián Mágdu) Román Általános Iskola az „Aranyhang” elnevezésű országos énekversenyt azzal a céllal, hogy a tehetséges gyerekek megmutathassák munkájuk gyümölcsét. A kezdeményezés Szenes Andrea énektanárnő ötlete volt. A szervezők szándéka, hogy a verseny hagyománnyá váljon. A március 29-én megtartott versenyre 31 diák nevezett be, akiknek megadatott a lehetőség, hogy ne csak népzenét, hanem román könnyűzenét is előadjanak. A fellépőket előkelő szakmai zsűri értékelte – az aradi filharmónia előadóművészei. Riport.
Megszólalók:
Szenes Andrea énektanár, szervező
Aioanei Lucia, a zsűri elnöke, az aradi filharmónia szopránja
Patkás György, gyulai énektanár
Livia Daniel, lökösházi énektanár
Pojendán Gergő, méhkeréki énektanár
Antonia Jivan, Misik Dóra, Pojendán Áron tanulók
• Romániai és nemzetközi évfordulónaptár
• Szurkolók klubja – Boka Tibor sportműsora

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 4., csütörtök:
– Napi hírösszefoglaló
– Sporthírek
– Április 3-án avatták fel a 100 m2-rel kibővített és korszerűsített battonyai román óvodát. A befektetést a magyar állam finanszírozta. Az avatón részt vett Soltész Miklós, nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár is.
Megszólalók:
Olteanu Júlia – igazgató
Sutya Miklósné – igazgató helyettes
Kreszta Traján – parlamenti szószóló
– Április 4-i kalendárium.
– Heti gyulai esemény összefoglaló.
– Népi kalendárium.
– Lapszemle.
– Richard Wurmbrandt, prádikátor tanításai.

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Április 5., péntek:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás az április 5-én történt érdekesebb eseményekből
– Népi kalendárium
– Megszólaló: Gabriela Rusu-Pasarin
– A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat találkozót szervezett a városban egykor működő román klub tagjai számára. Az eseményre sokan jöttek Gyuláról is. A március 29-én tartott összejövetel egy népzenei műsorral kezdődött. Fellépett a Grósz György, kétegyházi koreográfus aki, népdalokat adott elő.
– Megszólaló: Grósz György.
– Román sportsikerek c. sorozat: Octavian Bellu, Románia legeredményesebb olimpiai sportágának, a tornának, a képviselője.
– Nehéz helyzetben van a CSM Bukarest női kézilabdacsapata a ma esti bl negyeddöntő előtt. A CSM Bucuresti-Metz találkozón sok sztár nem játszik: Cristina Neagu, akit 2010-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban is az év legjobb játékosának választottak már december óta sérült. Dragana Cvijics térdproblémák miatt nem léphet pályára a bajnokság és a Bajnokok Ligája hátralévő mérkőzésein.
– Megszólaló: Szelezsán Péter
– „Sarea in bucate” c. gasztronómiai műsor. – sült pisztráng.
– Megszólaló: Simona Lazar és Romeo Lupu

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Április 6., szombat:
– Az ortodox és a neoprotestáns egyházak vasárnapi programja.
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– Nemzetközi és romániai eseménynaptár.
– De dor și drag – Maria Borțun Popescu folklórműsora a Temesvári Rádióból. Dalok Románia különböző folklórzónáiból.
– Könnyűzenei műsor – bemutatjuk a román Alexandra Ungureanu popénekest.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 7., vasárnap:
– Vallásos műsor „In lumea credintei” címmel. – Ma van a Nagyböjt 4. vasárnapja – David Pop Atya, a budapesti Gozsdu udvarban lévő „Keresztelő Szent János” román ortodox kolostor vezetője. Füstös Gyula, a Kétegyházi Baptista Gyülekezet lelkipásztora az újjászületésről. Jézus beszélgetése Nikodemussal. A gyermek-szülő kapcsolatról beszél Florin Ghiuro, a méhkeréki „Betel” Pünkösdista Gyülekezetet lekipásztora.
Megszólalók: David Pop Atya, Füstös Gyula, Florin Ghiuro.
– Válogatás a héten elhangzott anyagainkból:
– A 60-as, 70-es években Békés Megye románok lakta településeiről sokan költöztek Békéscsabára, ahol természetesen megkeresték egymást. Eleinte megünnepelték a névnapokat majd, később havi rendszerességgel tartottak összejöveteleket. Ezekre a találkozókra Gyuláról is sokan átjártak. A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat tavaly már szervezett egy estet a városban egykor működő román klub tagjai számára. A kezdeményezésnek az idén is volt folytatása. A március 29-én tartott összejövetelre megint meghívták a Gyulai Román Nyugdíjas Klub tagjait is.
Megszólaló: Juhász Tivadar, a csabai román önkormányzat elnöke, Márk György, a Gyulai Román Nyugdíjas Klub elnöke.
– Ötödik alkalommal rendezték meg március 29-én Battonyán a Magdu Lucian Román Általános Iskola szervezésében „Aranyhang” címmel a magyarországi román nemzetiségi iskolák énekversenyét.
Megszólaló: gyerekek, szervezők, felkészítő tanárok.
– A kormány támogatásával új csoportszobával bővült a battonyai Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda, melynek átadó ünnepségét április 3-án, szerdán tartották.
Megszólaló: Olteanu Júlia, intézményvezető.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól a Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább